NΔ. Τρικάλων: Για την παρουσία Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.

1. Το συμπέρασμα από την παρουσία Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ.

Το βασικό συμπέρασμα από την παρουσία του Αρχηγού της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης στη Δ.Ε.Θ. είναι ότι τίποτα δεν κατάλαβε και σε τίποτα δεν έχει αλλάξει. Ήταν και παραμένει εκείνος που θεώρησε εθνική ανάγκη την εξόντωση της μεσαίας τάξης. Αρκέστηκε να επαναλαμβάνει όσα έλεγε την περίοδο που κυβερνούσε, δείχνοντας ότι δεν μπορεί να ανταποκριθεί στο εγχώριο και διεθνές περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί μετά τις εκλογές του 2019 και την πανδημία.

Δεν  απάντησε σε κανένα από τα μεγάλα διακυβεύματα του αύριο και σε κανένα ερώτημα του σήμερα. Δεν παρουσίασε καμία συμπαγή και πειστική πολιτική πρόταση, συνοδευόμενη από σαφές και μελετημένο οικονομικό σχέδιο. Επανήλθε στα συνηθισμένα κλίσε και τα προσφιλή του ψέματα ότι δήθεν ο Πρωθυπουργός νομοθετεί για τους πλούσιους και τους ισχυρούς.

Αγκυλωμένος στο παρελθόν, εκφράζει τη βαθιά συντήρηση σε κάθε επίπεδο: οικονομικό, κοινωνικό, πολιτικό και πολιτισμικό.  Για αυτό και επέμεινε στο λόγο του στις λέξεις «επιστροφή» και «κατάργηση», παρότι το βασικό του σύνθημα υποτίθεται πως ήταν η «νέα αρχή».

Το ρολόι του κ. Τσίπρα έχει σταματήσει στο 2014. Μόνο που σήμερα όλοι γνωρίζουμε τι ακολούθησε. Η ιστορία έδειξε ότι νομοθετούσε για να αρπάξει το εισόδημα της μεσαίας τάξης, ενώ η Κυβέρνηση Μητσοτάκη ενισχύει το εισόδημα όλων των πολιτών.

2. Για τους ισχυρισμούς Τσίπρα σε ό,τι αφορά το μηδενισμό του φόρου γονικής παροχής, μέχρι του ποσού των 800.000

Η Αξιωματική Αντιπολίτευση, προσπαθώντας να υποστηρίξει το αφήγημα της δήθεν νομοθέτησης για λίγους και ισχυρούς, επιστρατεύει στατιστικά στοιχεία για τις περιουσίες που είναι από 150.000 ευρώ, στα οποία δεν συμπεριλαμβάνονται ούτε τα αγροτεμάχια -τα οποία δεν είναι υπόχρεα ΕΝΦΙΑ- ούτε μετρητά και κινητά στοιχεία που θα μπορεί ένας γονιός να μεταβιβάζει στα παιδιά του χωρίς να πληρώνει ούτε ένα ευρώ φόρο.

Το ερώτημα λοιπόν είναι: Μια οικογένεια που θέλει να δώσει στα παιδιά της 10, 20, 30 χιλιάδες ευρώ ή κάποια άλλα κινητά περιουσιακά στοιχεία, για τα οποία μέχρι τώρα θα πλήρωνε 10% φόρο είναι μια οικογένεια που ανήκει στην ελίτ; Δεν έχουν υπόψη τους στο ΣΥΡΙΖΑ ότι οικογένειες, που μαζεύουν με κόπο κάποια χρήματα, τα δίνουν στα παιδιά τους στο ξεκίνημα της επαγγελματικής τους ζωής; Δεν ξέρουν ότι αυτό είναι και αξιακό στοιχείο της ελληνικής οικογένειας;

3. Πολιτικές της Κυβέρνησης που έχουν ενισχύσει τη μεσαία τάξη τα τελευταία δύο χρόνια

Στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων -πέρα από τα μέτρα 42,7 δισ. ευρώ που εφαρμόστηκαν για τη στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και άνεργων στη διάρκεια της πανδημίας- έχουν γίνει σημαντικές μειώσεις φόρων και εισφορών που έχουν ενισχύσει τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

Ανάμεσα στα άλλα: Μειώθηκε ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα  από το 22% στο 9%. Μειώθηκε ο ΕΝΦΙΑ -μεσοσταθμικά- κατά 22%. Μειώθηκε από το 10% στο 5% ο συντελεστής παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα. Μειώθηκε η προκαταβολή φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55%, και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%. Μειώθηκαν οι ασφαλιστικές εισφορές κατά 1+3 ποσοστιαίες μονάδες. Έχει ανασταλεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης των εισοδημάτων από τον ιδιωτικό τομέα. Μειώθηκαν οι συντελεστές ΦΠΑ στις μεταφορές, τον καφέ και τα μη αλκοολούχα ποτά, στους κινηματογράφους και το τουριστικό πακέτο.

Παράλληλα, για τη στήριξη της οικογένειας και των πιο αδύναμων: Αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ το αφορολόγητο όριο για κάθε προστατευόμενο τέκνο. Χορηγείται επίδομα γέννησης ύψους 2.000. Αυξήθηκαν οι επιχορηγούμενες θέσεις για παιδικούς σταθμούς. Μειώθηκε ο Φ.Π.Α. για τα βρεφικά είδη (από το 24% στο 13%). Αυξήθηκε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Επιπλέον, για ευπαθείς ομάδες θεσπίστηκε μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ 6% σε κατηγορίες φαρμάκων που αφορούν ασθενείς με δυσίατα νοσήματα και πάσχοντες από καρκίνο, όπως και απαλλαγή από την εισφορά αλληλεγγύης για όλα τα ΑμεΑ με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%, ανεξαρτήτως της μορφής αναπηρίας.