Ναι, το ρέψιμο της αγελάδας κάνει κακό στο περιβάλλον – Οι επιστήμονες έχουν όμως τη λύση

To μεθάνιο που παράγεται από το ρέψιμο των αγελάδων στοχεύουν να μειώσουν επιστήμονες στη Σκωτία συμβάλλοντας ενεργά στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

 

Οι αγελάδες όπως και άλλα ζώα εκτροφής παράγουν τουλάχιστον το 12% των παγκόσμιων εκπομπών μεθανίου, σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με το SkyNews, το μεθάνιο παγιδεύει 80 φορές περισσότερη θερμότητα στην ατμόσφαιρα από το διοξείδιο του άνθρακα.

Η ποσότητα του αερίου που απελευθερώνεται από το ρέψιμο των αγελάδων ποικίλλει, εν μέρει λόγω του αριθμού και του είδους των μικροβιωμάτων στο στομάχι τους αλλά και από κληρονομικούς παράγοντες.

Ο καθηγητής Μάικ Κόφι, από το Rural College της Σκωτίας, δήλωσε ότι οι αγελάδες που γεννήθηκαν με το νέο πρόγραμμα αναπαραγωγής Cool Cows παράγουν 2% λιγότερο μεθάνιο από τους γονείς τους.

«Είναι μόνιμο και αθροιστικό. Όταν ένα ζώο παράγει λιγότερο μεθάνιο, συνεχίζει να παράγει μικρότερη ποσότητα του αερίου για όλη του τη ζωή», εξήγησε. «Όταν ζευγαρώνεις την αγελάδα με έναν ταύρο με χαμηλότερη παραγωγή μεθανίου, οι απόγονοί τους παράγουν ακόμη λιγότερο μεθάνιο από αυτούς. Σε διάστημα 20 ετών, μπορείς να το μειώσεις κατά 40%».

Η επιλογή των ταύρων γίνεται με τη βοήθεια ενός νέου τεστ DNA, που μπορεί να προβλέψει ποια ζώα παράγουν λιγότερο μεθάνιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι με αυτό τον τρόπο το μεθάνιο που παράγεται μπορεί να μειωθεί κατά 40% μέσα σε διάστημα 20 ετών.

«Ένας εντελώς vegan κόσμος δεν είναι εφικτός»

Η γεωργία ευθύνεται σήμερα για το 10% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο, με τις εννέα εκατομμύρια αγελάδες και βοειδή της χώρας να συμβάλλουν σημαντικά, σύμφωνα με το SkyNews.

Οι ειδικοί σε θέματα βιωσιμότητας υποστηρίζουν ότι η εκτροφή βοοειδών που παράγουν λιγότερο μεθάνιο αποτελεί σημαντική πρόοδο, αλλά όχι αρκετή.

Η Έμμα Γκάρνετ, από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, δήλωσε ότι τα ζώα εξακολουθούν να παράγουν μεγάλες ποσότητες κοπριάς που απελευθερώνει επίσης αέρια του θερμοκηπίου.

«Ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, γιατί δεν νομίζω ότι ένας εντελώς vegan κόσμος είναι εφικτός. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να μειωθεί το μεθάνιο από τις αγελάδες είναι να εκτρέφονται λιγότερες αγελάδες».

Η κατανάλωση βοδινού κρέατος έχει ήδη μειωθεί κατά 62% από το 1980, σύμφωνα με πρόσφατα κυβερνητικά στοιχεία, γεγονός που οφείλεται κυρίως σε θέματα υγείας και καλής διαβίωσης των ζώων.

Ωστόσο, η κατανάλωση τυριού αυξάνεται.

Ο καθηγητής Κόφι δήλωσε:

«Αυτό που προσπαθούμε είναι να παρέχουμε στους καταναλωτές μια επιλογή και στους αγρότες τα εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να κάνουν αυτή την επιλογή».

cnn.gr