Να μειωθεί η σπατάλη ,όχι όμως σε βάρος της υγείας των πολιτών

tsigkaw_giorgos_thumb_medium500_0

Οι παροχές υγείας δεν μπορούν να μπουν στη κλίνη του Προκρούστη για να βγουν τα οικονομικά νούμερα ,που επιτάσσει η τρόικα .

Η προτεινόμενη άρση λειτουργίας της οφθαλμολογικής κλινικής του Νοσοκομείου Τρικάλων θα έχει μηδαμινό οικονομικό όφελος ,ενώ επιβαρύνει τη υγεία των κατοίκων του νομού. Το ίδιο συμβαίνει και με τη μαιευτική κλινική του νοσοκομείου Καρδίτσας. Και στα δύο νοσοκομεία υποβαθμίζεται η συνολική παροχή υγείας, ταλαιπωρούνται οι ασθενείς και επιβαρύνονται οικονομικά, οδηγούμενοι στη μετανάστευση υγείας .Ιδιαίτερα τα πιο αδύνατα οικονομικά κοινωνικά στρώματα επηρεάζονται ακόμη περισσότερο.

Το βασικό πρόβλημα στο ΕΣΥ είναι η πραγματική ανεπάρκεια ελέγχου των χρημάτων που δαπανώνται . Οι ακραίες καταστάσεις ,όπως είναι το δημοσιονομικό έλλειμμα ,δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται με άλλες ακραίες καταστάσεις όπως το κλείσιμο κλινικών. Να μειωθεί η σπατάλη ,όχι όμως σε βάρος της υγείας των πολιτών.

Η πρόταση του υπουργείου για τα δύο νοσοκομεία της δυτικής Θεσσαλίας πρέπει να τροποποιηθεί.

  1. Να παραμείνουν σε λειτουργία τα υπάρχοντα τμήματα νοσηλείας.
  2. Να δημιουργηθούν μονάδες για την κάλυψη των νέων αυξανόμενων αναγκών υγείας ,όπως της ψυχικής υγείας, των εξαρτήσεων από ναρκωτικά και αλκοόλ ,των νεοπλασιών, των παθήσεων του κυκλοφοριακού π.χ. αγγειακά εγκεφαλικά, κ.λ.π.
  3. Άμεση λειτουργία αστικών κέντρων υγείας σε Τρίκαλα και Καρδίτσα, με 24ωρη εφημερία.

Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, όπου τα προβλήματα υγείας των πολιτών επιβαρύνονται και αυξάνονται, ενώ οι πολίτες δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν οικονομικά, χρειάζεται μεγαλύτερη αλληλεγγύη και όχι μείωση των κοινωνικών παροχών .

Γιώργος Τσίγκας

Εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος για θέματα υγείας