Να αλλάξει η ημερομηνία πληρωμής των συντάξεων ζητά ο Βλαχογιάννης

blaxogiannis vo 134

Τις απαντήσεις του Υπουργού Εργασίας κ. Γ. Βρούτση και του Υφυπουργού Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκουρα, έλαβε ο Βουλευτής Τρικάλων της ΝΔ. κ. Ηλίας ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ, στην ερώτηση με θέμα «Διαχωρισμός της ημερομηνίας καταβολής των συντάξεων από την ημερομηνία καταβολής των φορολογικών υποχρεώσεων των πολιτών την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκαλούνται απ’ αυτές», την οποία κατέθεσε από κοινου με ομάδα Βουλευτών της ΝΔ.

Στην ερώτηση, αναπτύσσονται τα σοβαρά προβλήματα που προκαλούνται από την ταυτόχρονη (την ίδια μέρα) καταβολή των συντάξεων και των φόρων.

Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι «Την 31η Ιουλίου 2014 η πλειονότητα των Ελλήνων φορολογουμένων όφειλε να έχει εξοφλήσει την πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, τη 30η Σεπτεμβρίου δε, το σύνολο των φορολογούμενων πολιτών έπρεπε να έχει καταβάλλει την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.

Δημιουργείται, έτσι, προφανές πρόβλημα σε όσους περιμένουν την καταβολή της σύνταξής τους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Τονίζεται επιπλέον ότι όσοι δεν πληρώνουν εμπρόθεσμα τους ανωτέρω φόρους, επιβαρύνονται με τόκους και πρόστιμα, καθώς από την επόμενη ημέρα η δόση που δεν έχει εξοφληθεί χαρακτηρίζεται ληξιπρόθεσμη.

Λόγω των παραπάνω, ζητείται από τους Υπουργούς να διαχωριστεί η ημερομηνία καταβολής των συντάξεων από την ημερομηνία αποπληρωμής των φορολογικών υποχρεώσεων την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα, ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα του συνωστισμού, της αδυναμίας εξυπηρέτησης του κοινού εκ μέρους των τραπεζικών υποκαταστημάτων και των ΕΛΤΑ, και κατ’ επέκταση της υφιστάμενης ταλαιπωρίας των φορολογούμενων πολιτών.

.