Ν. Λέγκας: Οι νέοι περιορισμοί στην εφαρμογή του Προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» πλήττουν την κοινωνική συνοχή

4901873Σε νέα κοινοβουλευτική παρέμβαση προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης προχώρησε ο βουλευτής Τρικάλων της Ν.Δ. Ν. Λέγκας. Αφορμή οι νέες ρυθμίσεις με τις οποίες θεσπίζονται επιπλέον προϋποθέσεις και περιορισμοί που αφορούν στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» κι έχουν ως αποτέλεσμα τον αποκλεισμό μεγάλου αριθμού ηλικιωμένων και Α.ΜΕ.Α. από τις προβλεπόμενες υπηρεσίες.

 

Σύμφωνα με αυτές δικαιούχοι του Προγράμματος θα είναι πλέον όσοι έχουν παιδιά ή άλλα συγγενικά πρόσωπα, εγγεγραμμένα στον Ο.Α.Ε.Δ. με αποτέλεσμα στην ουσία να αποκλείονται χιλιάδες ανήμποροι ή ηλικιωμένοι οι οποίοι δεν πληρούν την ανωτέρω προϋπόθεση. Ο αν. Τομεάρχης Ανάπτυξης στην παρέμβασή του τονίζει ότι σε μια τόσο δύσκολη οικονομική συγκυρία, δεν είναι δυνατό να εξαιρούνται από προνοιακές υπηρεσίες και δομές τα ηλικιωμένα άτομα και Α.ΜΕ.Α που διαβιούν μόνα τους .

 

Επίσης, στην ίδια ερώτηση δίνεται έμφαση στο πρόβλημα που δημιουργείται και σε χιλιάδες εργαζόμενους σε ένα Πρόγραμμα το οποίο έχει υψηλή κοινωνική ανταπόδοση από το γεγονός ότι, εφόσον η χρηματοδότηση του ξεκινά από την υπογραφή της σύμβασης ένταξης και δεν έχει αναδρομική ισχύ, τίθεται ζήτημα κάλυψης της χρηματοδότησής του για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Στην παρέμβασή του ο πρώην Υφυπουργός επικαλείται την απογοήτευση που προκαλεί στις τοπικές κοινωνίες και στους άμεσα ενδιαφερόμενους ο νέος σχεδιασμός εφαρμογής αυτού του προγράμματος το οποίο εδώ και δεκατέσσερα περίπου χρόνια εξυπηρετεί κατ’ οίκον πάνω από 100.000 ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες, συμβάλλοντας με τρόπο ουσιαστικό στο κοινωνικό κράτος και τις προνοιακές δομές της χώρας.

 

Για τους λόγους αυτούς ο βουλευτής ζητά από τα συναρμόδια Υπουργεία σαφείς απαντήσεις για το ποια συγκεκριμένα μέτρα προτίθενται να λάβουν ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι» των ηλικιωμένων και ΑΜΕΑ που διαβιούν μόνα τους και δεν πληρούν την προϋπόθεση ύπαρξης ενός τουλάχιστον ανέργου στο στενό οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και των εργαζομένων που συμμετέχουν σ’ αυτό και μετά την 1/1/2011. Επίσης ρωτά με ποιόν τρόπο θα αποφευχθεί η συρρίκνωση των δικαιούχων κυρίως στην Περιφέρεια.

 

Τέλος ο Τρικαλινός πολιτικός ζητά διευκρινήσεις για το πως θα καλυφθεί η χρηματοδότηση του προγράμματος για το μεταβατικό διάστημα από 01.01.2011 ως την οριστική ένταξή του στο ΕΣΠΑ.