Ν. Καρδούλας: Παραπληροφόρηση ΜΜΕ για εκτιμώμενους θανάτους του κορωνοϊού στην Ελλάδα

Αίσθηση προκαλεί η ανάλυση του Λαρισαίου Νίκου Καρδούλα, ο οποίος κάνει λόγο για παραπληροφόρηση των ΜΜΕ σε ότι αφορά τους εκτιμώμενους θανάτους από κορωνοϊό στην Ελλάδα.

Ο κ. Καρδούλας, παρατηρώντας τα στοιχεία που δημοσίευσε το ΙΗΜΕ, πραγματοποίησε έρευνα και σε ανάρτησή του στο facebook παρέθεσε όσα διαπίστωσε, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «η πρόγνωση του ΙΗΜΕ τουλάχιστον για την Ελλάδα είναι μία «φούσκα»!, αφού τέτοιες προγνώσεις μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς χωρίς μελέτη και να πέσει μέσα».

Δείτε τι έγραψε ο Νίκος Καρδούλας και την ανάρτησή του:

Παραπληροφόρηση ΜΜΕ για εκτιμώμενους θανάτους του κορωνοϊού στην Ελλάδα από τελείως αναξιόπιστη πηγή!

Παρατηρώντας ότι μεγάλα ΜΜΕ των Αθηνών και μεγάλη μερίδα των περιφερειακών ΜΜΕ έχουν δημοσιεύσει στοιχεία του μοντέλου πρόγνωσης του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Εκτιμήσεων Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον (ΙΗΜΕ), για τους θανάτους λόγω κορωνοϊού στην Ελλάδα, ανησύχησα από τα μεγέθη και έκανα μία σχετική έρευνα και διαπίστωσα:

Σύμφωνα με δημοσιευμένα στοιχεία του ΙΗΜΕ της 13ης Απριλίου 2020, η κορύφωση των θανάτων στην Ελλάδα από τη νόσο Covid-19 εκτιμάται ότι θα συμβεί στις 24 Απριλίου, όπου τη συγκεκριμένη ημέρα προβλέπονται 13 θάνατοι και ότι ο εκτιμώμενος τελικός αριθμός των θανάτων στην Ελλάδα στις 29 Μαΐου θα είναι 373.
Ποια όμως είναι η αξιοπιστία, η ακρίβεια και το σφάλμα των προγνώσεων του ΙΗΜΕ;
Το ΙΗΜΕ για τις 24 Απριλίου δίνει ένα εύρος τιμών από 3 έως 30 θανάτους, το οποίο σημαίνει ότι το μέσο στατιστικό σφάλμα των προγνώσεών του είναι ±122% (κυμαίνεται από ±72% έως ±172%) και η μέση ακρίβεια των προγνώσεών του είναι -22% (κάτω του μηδενός) και κυμαίνεται από -72% έως 28%.


Για τον τελικό αριθμό των θανάτων στην Ελλάδα το ΙΗΜΕ δίνει ένα εύρος τιμών από 187 έως 796 θανάτους, το οποίο σημαίνει ότι το μέσο στατιστικό σφάλμα των προγνώσεών του είναι ±82% (κυμαίνεται από ±50% έως ±113,5%) και η μέση ακρίβεια των προγνώσεών του είναι 18%.
Φίλες και φίλοι, μία στατιστική μελέτη για να θεωρείται αξιόπιστη θα πρέπει να έχει το πολύ μέγιστο σφάλμα ±10% ή ακρίβεια 90% και προφανώς η πρόγνωση του ΙΗΜΕ τουλάχιστον για την Ελλάδα είναι μία «φούσκα»!, αφού τέτοιες προγνώσεις μπορεί να κάνει ο οποιοσδήποτε από εμάς χωρίς μελέτη και να πέσει μέσα.
Λυπάμαι που μία μερίδα και μάλιστα μεγάλων ΜΜΕ δημοσιεύει αβίαστα τέτοιες μελέτες, χωρίς τουλάχιστον έναν βασικό έλεγχο.
Υ.Γ.: Το δικό μου μαθηματικό μοντέλο προγνώσεων για τον covid-19 έχει στατιστικό σφάλμα ±5% ή ακρίβεια 95%.

Ο Νίκος Καρδούλας είναι Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc Τηλεπισκόπισης UK και Συνταγματάρχης ε.α.