Μία συνταγή που αγαπάμε πολύ στα νησιά και ένας συνδυασμός γλυκού και αλμυρού που αν είστε λάτρεις του είδους, θα σας ξετρελάνει. Βάλτε οποιοδήποτε άλλο αποξηραμένο φρούτο σας αρέσει στον κοκκινιστό μπακαλιάρο στο φούρνο. Μετά τη σταφίδα, εγώ προτείνω το δαμάσκηνο, ή συνδυάστε τα και τα δύο μαζί.
Ξεκινάμε να φτιάξουμε τον κοκκινιστό μπακαλιάρο στο φούρνο με κρεμμύδια, ζεσταίνοντας πρώτα σε ένα βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά τα κρεµµύδια και ολόκληρη τη σκελίδα σκόρδο μέχρι να γίνουν διάφανα, χωρίς να πάρουν χρώμα.
Προσθέτουμε το μπαχάρι, το δαφνόφυλλο και σβήνουμε µε το κρασί. Τρίβουμε πιπέρι και ρίχνουμε την ντομάτα. Αφήνουμε τη σύµβραση να βράσει για 10 λεπτά. Την αδειάζουμε σε μικρό πυράντοχο σκεύος. Προσθέτουμε τα κουκουνάρια και τις σταφίδες. Ανακατεύουμε καλά.
Πανάρουµε τον μπακαλιάρο σε αλεύρι και τον μπήγουμε στη σύµβραση. Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C για περίπου 40 λεπτά. Δοκιµάζουµε αν ο μπακαλιάρος στιφάδο χρειάζεται αλάτι, και αν χρειάζεται αλατίζουμε. Με προσοχή όμως, γιατί μπορεί ο μπακαλιάρος να είναι αλμυρός.