Μουσείο Τσιτσάνη: ένα έργο πνοής για τα Τρίκαλα

Επίσημη ξενάγηση στους ανθρώπους των τοπικών ΜΜΕ, στους καταπληκτικούς χώρους  των πρώην φυλακών, εκεί όπου τώρα στεγάζεται το μουσείο Τσιτσάνη, έκαναν σήμερα τα αρμόδια στελέχη του Δήμου Τρικκαίων, η Αντιπρόεδρος του Κέντρου Έρευνας «Βασίλης Τσιτσάνης» Βασιλένα Μητσιάδη, ο Υπεύθυνος του μουσείου Τσιτσάνη Στέλιος Καραγιώργος και ο υπεύθυνος τύπου Θανάσης Μιχαλάκης.

Βέβαια η ξενάγηση δεν περιελάμβανε πληροφορίες μόνο για το μουσείο Τσιτσάνη, αλλά για όλο το κτιριακό συγκρότημα, εκεί που κάποτε στεγαζόταν τα Οθωμανικά λουτρά τον 16 αι. Μ.Χ. Στο ισόγειο του κτιρίου διακρίνονται οι χώροι, όπου άνδρες και γυναίκες σε ειδικά διαμορφωμένους ξεχωριστούς χώρους έκαναν το μπάνιο τους (χαμάμ) , σε ψυχρό, χλιαρό και θερμό χώρο όπου καθόταν, ενώ υπάρχει και ο χώρος των αποδυτηρίων όπου άλλαζαν. Αυτοί οι χώροι έχουν έντονα τα στοιχεία εκείνης της εποχής, ενώ έχουν γίνει και οι απαραίτητες αισθητικές σύγχρονες παρεμβάσεις, χωρίς όμως να χαθεί το χρώμα και το στοιχείο εκείνης της περιόδου.

Ξεχωριστό στα μάτια του επισκέπτη  και  η χαρακτηριστική φιγούρα στον τοίχο «τα δάκρυα του Αλλάχ», ένα στοιχείο διακόσμησης με μακραίωνη ιστορία στην Ισλαμική αρχιτεκτονική. Το 1893 το κτίριο μετατράπηκε σε φυλακές, όπου λειτούργησαν έτσι για αρκετά χρόνια, φτάνοντας στη σύγχρονη εποχή, όπου με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, πραγματοποιήθηκε ένα μεγάλο όνειρο για τα Τρίκαλα και όλη την ευρύτερη περιοχή, με την δημιουργία του Μουσείου.

Για το μουσείο Τσιτσάνη, ότι και να πει κανείς είναι λίγο. Από την πρώτη στιγμή μαγνητίζει τον επισκέπτη, με την πρωτοτυπία, την καλαισθησία και την σημαντικότητα των εκθεμάτων. Και αυτό είναι μόνο η αρχή, γιατί αναμένονται και νέα εκθέματα που θα φέρουν νέες διαμορφώσεις στο χώρο. Σπάνιες φωτογραφίες, χειρόγραφα, παρτιτούρες, προσωπικά αντικείμενα, δίσκοι 78 και 45 στροφών από την δισκογραφία του μεγάλου Τρικαλινού δημιουργού Βασίλη Τσιτσάνη, στολίζουν το χώρο και ενημερώνουν τον επισκέπτη, που αισθάνεται σαν να είναι στον ναό του λαϊκού και ρεμπέτικου τραγουδιού και όλα αυτά υπό την υπόκρουση των αθάνατων τραγουδιών του. Σε μια ειδικά διαμορφωμένη γωνιά στέκουν αγέρωχοι και οι υπόλοιποι Τρικαλινοί που μεγαλούργησαν καλλιτεχνικά όπως ο Καλδάρας, ο Βίρβος, ο Κολοκοτρώνης ο Σαμολαδάς και ο Μητροπάνος.

Και φυσικά να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε και στην αίθουσα εκδηλώσεων του μουσείου, όπου εκεί μέσα θα λαμβάνουν προσεχώς χώρα ποικίλες εκδηλώσεις, συναυλίες, ομιλίες κλπ.

Το μουσείο Τσιτσάνη αποτελεί αναμφισβήτητα ένα μεγάλο έργο πνοής και ανάπτυξης για τα Τρίκαλα, που σε συνδυασμό και με τα υπόλοιπα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουν είναι σχεδόν σίγουρο, ότι θα αποκομίσουν ποικίλα οφέλη (τουριστικά, οικονομικά, κοινωνικά, πολιτισμικά).Η δημιουργία του μουσείου είναι σίγουρα από τα βήματα που μπορούν να πάνε πολύ ψηλά αυτό τον τόπο.