Μόσιαλος: Ξεχάστε τις χειραψίες, τα φιλιά, τις αγκαλιές και τις συγκεντρώσεις

Λίγες ημέρες πριν από το Πάσχα και ο Ηλίας Μόσιαλος, καθηγητής στην LSE, κάνει τη δική του παρέμβαση προτρέποντας τον κόσμο να είναι ιδιαίτερα προσεκτικός: «Οσο πιο προσεκτικοί είμαστε τις επόμενες ημέρες τόσο πιο κοντά ερχόμαστε στη διαδικασία σταδιακής χαλάρωσης» είπε λίγο μετά την τηλεδιάσκεψη που έκανε με ευρωπαίους ειδικούς για τον κορωνοϊό.

Ηταν μια ενδιαφέρουσα τηλεδιάσκεψη, αφού σε αυτήν, όπως έμαθα, εξετάστηκαν τα πάντα. Από το γεγονός ότι ο Μπιλ Γκέιτς ετοιμάζει μονάδες παραγωγής – σύμφωνα με τον Βηματοδότη – για επτά πιθανά εμβόλια και πώς το εμβόλιο θα είναι προσβάσιμο σε όλους, έως και τον πιθανό χρόνο που θα είναι αυτό έτοιμο. Πότε όμως; Στην καλύτερη περίπτωση, όπως ειπώθηκε, στο τέλος της χρονιάς. Υπήρξε ακόμα συζήτηση και για τα αντισώματα και πόσο αξιόπιστα μπορούν να είναι τα τεστ σε αυτά, αλλά και για τον τρόπο ζωής που αλλάζει ριζικά.

Για παράδειγμα, όπως λέει ο Ηλίας Μόσιαλος, θα πρέπει να ξεχάσουμε τις χειραψίες, θα πρέπει να συνηθίσουμε άλλον τρόπο χαιρετισμού, να ξεχάσουμε επίσης τις αγκαλιές, τα φιλιά, τα πάρτι και τις συγκεντρώσεις: «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε χωρίς αυτά έως ότου υπάρξει το εμβόλιο, εκεί γύρω στις αρχές του 2021», όπως ελπίζει να γίνει.