Μόσιαλος – Ετήσιες δόσεις εμβολίου κατά του κοροναϊού

Μήνυμα ότι από την πρώτη μέρα της πανδημίας κοροναϊού ήταν ξεκάθαρο πως μόνο μέσα από συνεργασία θα μπορούσε να διασφαλιστεί η πλέον ασφαλής πορεία για υγιείς και ισότιμες κοινωνίες για όλους τους πολίτες, με στόχο την έξοδο από την κρίση έστειλε η Στέλλα Κυριακίδου, Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά την εισαγωγική της ομιλία στο πάνελ «η Αντιμετώπιση της Πανδημίας στην Ευρώπη και το Όραμα για το Μέλλον» στο πλαίσιο του Καθημερινή – Athens Health Summit 2021, η κ. Κυριακίδου επεσήμανε πως «όλοι βιώνουμε ακόμα την πανδημία».

«Έχουμε διδαχθεί από τις διαχρονικές υγειονομικές κρίσεις για το πως οι κοινωνίες θα μπορούν να είναι πιο ανθεκτικές. Στόχος είναι ενίσχυση της ετοιμότητας και αντίδρασης σε τέτοιου είδους κρίσεις», πρόσθεσε.

Στο 75% οι πλήρως εμβολιασμένοι στην Ευρώπη

Σύμφωνα με την ίδια, πριν από ένα χρόνο παρουσιάστηκαν απτές πρωτοβουλίες για μία δυνατή ευρωπαϊκή ένωση υγείας, για ένα ισχυρότερο πλαίσιο ευρωπαϊκής και συλλογικής υγειονομικής ασφάλειας, ενίσχυση και ενδυνάμωση των όρων εντολής του ECDC και του ΕΜΑ.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Αρχής για την Ετοιμότητα και την Αντίδραση σε Καταστάσεις Έκτακτης Ανάγκης στον Τομέα της Υγείας (HERA), σημειώνοντας πως μέσα από αυτόν το μηχανισμό θα μπορούμε να προβλέπουμε απειλές και να συντονίζουμε τις ενέργειές μας για έγκαιρη αντίδραση.

Τέλος, η κ. Κυριακίδου ανέφερε πως στόχος της Ε.Ε. ήταν η ισότιμη και ταυτόχρονη αποστολή των εμβολίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπογραμμίζοντας πως πλέον έχουμε φτάσει στο 75% των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών στην Ένωση και συνεχίζουμε.

Μόσιαλος: Η Ελλάδα έχει καλό επίπεδο εμβολιασμών – Επιμονή στους ηλικιωμένους

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, London School of Economics, Ηλίας Μόσιαλος, αναφέρθηκε στις «επιδόσεις» της Ελλάδας σε σύγκριση με άλλες χώρες, τονίζοντας πως είναι πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ένας συνδυασμός στοιχείων όπως ο αριθμός θανάτων ανά 1 εκατ. θανάτους, η συννοσηρότητα, τα συστήματα υγείας και άλλα επιδημιολογικά δεδομένα.

Χαρακτηριστικά ανέφερε πως στην Ελλάδα, οι άνω των 65 ετών αποτελούν το 22% του πληθυσμού, ενώ στο Ισραήλ αποτελούν το 11%. «Αν έκανε κανείς μία απλή σύγκριση θα έλεγε ότι δεν τα πήγαμε και τόσο άσχημα. Έχουμε χαμηλότερα ποσοστά εμβολιασμών από Γαλλία, Ιρλανδία και άλλες χώρες και μεγαλύτερα σε σχέση με τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κ.λπ. Επομένως έχουμε καλά επίπεδα σε σχέση με αρκετές χώρες της Ευρώπης. Βέβαια δεν έχουμε πείσει ένα σημαντικό ποσοστό ευπαθών ομάδων και ηλικιωμένων».

Ερωτηθείς για τα φάρμακα, ο κ. Μόσιαλος επεσήμανε ότι δεν αλλάζουν άμεσα το σκηνικό, σημειώνοντας ότι δύο είναι τα προβλήματα που υπάρχουν: το κόστος και το θέμα παραγωγής σε μεγάλες ποσότητες. «Αν δεν επιταχυνθεί η παραγωγή δεν θα είναι άμεσα ένα συμπληρωματικό όπλο για την αναχαίτιση της πανδημίας».

Θα υπάρξουν μεταλλάξεις – Απαραίτητη η ενισχυτική δόση

Όσον αφορά τις μεταλλάξεις, χαρακτήρισε πάντα ανησυχητική την εμφάνιση νέων παραλλαγών και εξέφρασε την άποψη πως σίγουρα θα υπάρχουν. Όπως είπε «λογικά ο ιός θα γίνει πιο μεταδοτικός και λιγότερος επικίνδυνος. Ίσως γίνει αυτό με ισχυρότερα εμβόλια και με τη φαρμακευτική αγωγή».

Τέλος, σε ό,τι αφορά πιθανή επιβολή lockdown, ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, τόνισε «δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών. Το lockdown δεν είναι λύση, θα μεταδώσει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγησης της 3ης δόσης».
«Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν το 2020, ο ιός θα συνεχίζει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις», κατέληξε.

Ο Sir Michael Marmot, Καθηγητής Επιδημιολογίας, Διευθυντής του Ινστιτούτου Ισότητας της Υγείας στο University College London, αναφέρθηκε στο πώς θα μπορούσαν οι κυβερνήσεις να πείσουν τους πολίτες να εμβολιαστούν, τονίζοντας ότι η Ευρώπη δεν έχει εξαντλήσει τα περιθώρια.

Όπως είπε είναι τέσσερις οι ομάδες που υπάρχουν:

«Η πρώτη λέει “θα το κάνω δεν το έχω κάνει ακόμη”. Πρέπει να κάνουμε πιο εύκολη τη διαδικασία» για αυτούς».

«Η δεύτερη λέει “είναι πολύ δύσκολο να το κάνω, να λείψω από τη δουλειά κ.λπ.”, και εδώ πρέπει να απλουστευθεί η διαδικασία».

«Αυτοί που λένε “Τα εμβόλια δεν είναι για ανθρώπους όπως εγώ”. Εδώ υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης με την κυβέρνηση και είναι πιο μακροπρόθεσμη η προσπάθεια ανασυγκρότησης αυτής της εμπιστοσύνης».

«Και τέλος υπάρχουν οι θεότρελοι, αυτοί που πιστεύουν ότι ο Μπιλ Γκέιτς θα τους βάλει τσιπάκι. Δεν ξέρω πώς να τους διαχειριστούμε».

in.gr