Από την μία το γλυκό μοσχαράκι και ακριβώς απέναντι ο “ξινός” εχθρός!! Η μάχη θα δοθεί στα πιάτα σας!!! Κουζίνες αμέσως!!
Υλικά (για 6 – 8 άτομα)
1.200 γρ. μοσχάρι, κατά προτίμηση σπάλα, κομμένο σε κύβους 4 – 5 εκ.
300 γρ. τραχανάς ξινός αλευρένιος
2 ξερά κρεμμύδια, σε ψιλά καρέ
2 κουτ. σούπας ντοματοπελτές
70 ml ελαιόλαδο
1 ξυλάκι κανέλας
1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
1 κουτ. γλυκού κόκκινο γλυκό πιπέρι, σε σκόνη
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
τα φύλλα από 1/3 μάτσο δυόσμο, ψιλοκομμένα, ή 2 κουτ. σούπας δεντρολίβανο φρέσκο, ψιλοκομμένο, ή 1 κουτ. σούπας ξερό, καλά κοπανισμένο
Διαδικασία
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το κρέας μαζί με τα κρεμμύδια για περίπου 4 – 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει το κρέας από όλες τις πλευρές και να μαλακώσουν λίγο τα κρεμμύδια.
Ρίχνουμε την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τον πελτέ και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για περίπου άλλο 1 λεπτό, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε περίπου 600 ml ζεστό νερό και μαγειρεύουμε με σκεπασμένη κατσαρόλα για περίπου 50 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει το κρέας.
Ρίχνουμε τον τραχανά, αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι, ανακατεύουμε απαλά και μαγειρεύουμε για περίπου 10 – 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει και ο τραχανάς και να απορροφήσει τα υγρά.
Ελέγχουμε και αν ο τραχανάς δεν έχει γίνει όσο μαλακός θέλουμε, αλλά δεν υπάρχουν και αρκετά υγρά, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 2 – 3 λεπτά.
Μοιράζουμε το μοσχάρι με τον τραχανά στα πιάτα, σκορπίζουμε λίγο δυόσμο ή δεντρολίβανο και σερβίρουμε συνοδεία ζεστού χωριάτικου ψωμιού.
Τι πίνουμε Ξινόμαυρο, μια ωραία Γουμένισσα, ένα Merlot.
Η συνταγή είναι από το gastronomos.gr