Μοσχαράκι λεμονάτο με τηγανητές πατάτες

Υλικά συνταγής
νουά μοσχαρίσιο: 1-1½ κιλό
βούτυρο: 2-3 κουταλιές σούπας βούτυρο
ελαιόλαδο: 2 κουταλιές σούπας και αρκετό επιπλέον για τις πατάτες
αλάτι: όσο θέλετε
πιπέρι: φρεσκοτριμμένο
κρεμμύδι: 1 καθαρισμένο, ολόκληρο
καρότα: 2 μικρά, ψιλοκομμένα (προαιρετικά)
ζεστό νερό ή ζωμός κρέατος: 500 ml
λεμόνι: 2 μέτρια, ο χυμός
ρίγανη: 1 κουταλάκι του γλυκού
σέλινο: 1 κλωνάρι, ψιλοκομμένο
πατάτες: καθαρισμένες και κομμένες

Εκτέλεση συνταγής

Αλατοπιπερώνετε το κρέας. Ζεσταίνετε το βούτυρο και 2 κουταλιές λάδι στην κατσαρόλα και σοτάρετε καλά το νουά, μέχρι να ροδίσει απ’ όλες τις πλευρές. Προσθέτετε αλάτι, πιπέρι, τα καρότα, το σέλινο, τη ρίγανη, το κρεμμύδι και περιχύνετε με το ζεστό νερό ή το ζωμό κρέατος και το χυμό λεμονιού.

Σκεπάζετε την κατσαρόλα και μαγειρεύετε για 1 ώρα και 15΄, γυρίζοντας αρκετές φορές το νουά μέσα στη σάλτσα του. Αφήνετε το κρέας να κρυώσει καλά και το κόβετε σε λεπτές φέτες. Το ξαναζεσταίνετε μέσα στο ζουμί του και στραγγίζετε τη σάλτσα. Αν θέλετε, δένετε τη σάλτσα με μια κουταλιά αλεύρι. Κατόπιν σερβίρετε τις φέτες του νουά σε πιατέλα και τις περιχύνετε με τη μισή σάλτσα του.

Τηγανίζετε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν και τις προσθέτετε στην υπόλοιπη σάλτσα του κρέατος. Αλατοπιπερώνετε και αφήνετε να πάρουν μια βράση μέσα στη σάλτσα. Γαρνίρετε το κρέας με τις πατατούλες και σερβίρετε.