Μωρά και δόντια: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η περίοδος που το μωρό σας θα αρχίσει να βγάζει δόντια θα είναι σίγουρα… γεμάτη φασαρία. Είναι λίγο μια τραυματική εμπειρία που όλοι οι γονείς πρέπει να περάσουν, αλλά την ίδια στιγμή είναι τόσο σημαντική στιγμή στην ζωή του μωρού σας. Βγάζει τα πρώτα του δοντάκια!

Και αυτό είναι ένα κείμενο που θα σας εξηγήσει όσα χρειάζεται να ξέρετε.

Δεν αντιδρούν όλα τα μωρά με τον ίδιο τρόπο

Για την ακρίβεια, αρκετά μωρά δεν φαίνεται να ενοχλούνται και να πονούν από το δόντι που πιέζει να βγει προς τα έξω, και οι γονείς το ανακαλύπτουν όταν το δουν ήδη να έχει σχηματιστεί. Άλλα μωρά, από την άλλη, (και όπως σίγουρα έχουμε ακούσει) δεν σταματούν να κλαίνε.

Μερικά κοινά σημάδια ότι το μωρό σας βγάζει δόντια είναι τα εξής:

  • Τρέχουν πολλά σάλια
  • Μασουλάει μόνο του
  • Είναι ανήσυχο και δεν ηρεμεί εύκολα
  • Κλαίει περισσότερο από το κανονικό
  • Αρνείται να φάει στερεά τροφή, και είναι ανήσυχο όταν πίνει γάλα
  • Τραβάει το αυτί του ή τρίβει το μάγουλό του

Τα πρώτα δοντάκια του μωρού εμφανίζονται ανάμεσα στους πρώτους έξι με δώδεκα μήνες της ζωής του. Συνήθως είναι τα δύο κάτω δόντια, και έπειτα τα δύο πάνω οι κοπτήρες. Οι πρώτοι τραπεζίτες εμφανίζονται μετά, έπειτα οι κυνόδοντες και τέλος οι δεύτεροι τραπεζίτες, και τα περισσότερα μωρά έχουν όλα τους τα πρώτα δόντια γύρω στα τρία έτη.

Πώς να βοηθήσω το μωρό μου αν πονάει όσο βγάζει δόντια;

Δώστε του ένα παιχνίδι για μασούλημα, καθώς το μασούλημα ασκεί πίεση και ανακουφίζει. Βάλτε τα παιχνίδια στο ψυγείο για να είναι κρύα και να έχουν έξτρα δράση… παυσίπονου.

Μερικές φορές, ακόμα και μια έξτρα αγκαλιά μπορεί να ηρεμήσει το μωρό σας, με το να καταλαβαίνει ότι είστε δίπλα του, παρά το γεγονός ότι συμβαίνει κάτι επίπονο που δεν μπορεί να εξηγήσει. Άλλωστε, αυτή η περίοδος είναι μια ανάμνηση που κανένα παιδί δεν θα διατηρήσει μεγαλώνοντας. Το μόνο που θα μείνει ίσως να είναι οι αγκαλιές.

Αν το μωρό σας είναι άνω των τριών μηνών, και ο παιδίατρός σας συμφωνεί, μπορεί να λάβει παρακεταμόλη.

Πώς θα βουρτσίσω τα δοντάκια του μωρού μου;

Δεν είναι ποτέ υπερβολικά νωρίς για να ξεκινήσετε. Καθαρίστε τα ούλα του ακόμα και πριν βγάλει κανονικά δόντια με ένα καθαρό πανάκι, ώστε να συνηθίσουν την αίσθηση. Μόλις εμφανιστούν τα δόντια, αγοράσετε μια μαλακή οδοντόβουρτσα σχεδιασμένη ειδικά για βρέφη και παιδιά. Κανονικά, ο γονιός πρέπει να βοηθά το παιδί να βουρτσίζει τα δόντια του μέχρι να γίνει οκτώ ετών. Μην ξεχνάτε ότι τα μωρά δεν έχουν τα κατάλληλα αντανακλαστικά για να φτύσουν την οδοντόκρεμα, και μπορεί να καταπιούν μεγάλο μέρος της, συνεπώς μην χρησιμοποιείτε οδοντόκρεμα για ενήλικες. Οι ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες, επίσης, είναι καλή επιλογή.

Πρέπει να πλένετε τα δόντια του παιδιού σας δύο φορές την ημέρα, μετά το ξύπνημα και πριν τον ύπνο. Ποτέ μην βουρτσίζετε τα δόντια του μετά το πρωινό (για την ακρίβεια, αυτό ισχύει και για εσάς, τους ενήλικες), καθώς τα σάκχαρα και τα όξινα συστατικά του πρωινού θα κάνουν κακό στα δόντια αν απλωθούν επιπλέον με την βούρτσα.

Πότε βγάζει ένα παιδί τα ενήλικα δόντια του;

Συνήθως συμβαίνει γύρω στα έξι έτη, αλλά μπορεί να συμβεί και πιο νωρίς, από τα τέσσερα. Η σειρά με την οποία βγαίνουν είναι ίδια και ένα παιδί έχει όλα τα ενήλικα δόντια του μέχρι τα δώδεκα με δεκατέσσερα. Εκτός φυσικά από τους φρονιμίτες, που – όπως όλοι μας έχουμε μάθει με αρκετό πόνο – βγαίνουν από τα δεκαοκτώ μέχρι τα είκοσι ένα.

Είναι αρκετά σημαντικό να μάθετε στο παιδί σας να μην εξαρτάται από την ζάχαρη – πράγμα δύσκολο επειδή όλοι οι άνθρωποι γεννιόμαστε με προτίμηση στα γλυκά. Το μητρικό γάλα είναι γλυκό, άλλωστε. Είναι καλύτερο για το παιδί σας να φάει ένα γλυκό σνακ παρά να έχει όλη μέρα πρόσβαση σε γλυκά και να αναγκάζει τα δόντια του να επεξεργάζονται τόση πολλή ζάχαρη. Επιπλέον, η ζάχαρη βλάπτει το σμάλτο, κάνοντάς το πορώδες.

Τα παιδιά δεν χρειάζονται συμπληρώματα αν η διατροφή τους είναι σωστή. Το μόνο συμπλήρωμα που θα μπορούσε να ωφελήσει το παιδί και τα δόντια του είναι η βιταμίνη D, καθώς βοηθά στην καλύτερη απορρόφηση του ασβεστίου. Η βιταμίνη C που θα προσλαμβάνει από τα φρούτα και τα λαχανικά είναι εξαιρετική για τα ούλα του.

iatronet.gr