Μόνο μέχρι Καλαμπάκα ο Ε65…

 

E65

 

 

Συνάντηση με περισσότερους από 15 γαλάζιους βουλευτές είχε χθες ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης

 

 

Ακόμη και το ενδεχόμενο να «κουρευτεί» ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας Ε-65 (να κατασκευαστεί δηλαδή το τμήμα μέχρι την Καλαμπάκα κι όχι ως την Εγνατία) προκειμένου να μειωθεί το κόστος κατασκευής και να καταστεί βιώσιμο το έργο, μελετά η κυβέρνηση.

Οι τελικές αποφάσεις αναμένονται εντός του Νοεμβρίου ενώ καθοριστικό ρόλο για το αν θα προχωρήσει τελικά το έργο και σε ποιο βαθμό ή αν η κατασκευή του θα ματαιωθεί, θα διαδραματίσουν και οι χρηματοδότριες (ελληνικές και ξένες) τράπεζες, οι οποίες είναι εξαιρετικά επιφυλακτικές για τη βιωσιμότητα ή μη του έργου.

Το στοιχείο που παρουσίασε ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, κ. Κωστής Χατζηδάκης, στη χθεσινή συνάντησή του με περισσότερους από 15 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας από την Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα είναι ενδεικτικό: στην αρχική σύμβαση του Ελληνικού Δημοσίου με την κοινοπραξία που ανέλαβε το δρόμο, προβλέπονταν έσοδα από διόδια ύψους 2,7 δισ. ευρώ έως το 2037. Με τις καινούργιες εκτιμήσεις, τα έσοδα από τα διόδια δεν πρόκειται να ξεπεράσουν τα 950 εκατ. ευρώ, δηλαδή θα είναι λίγο λιγότερα από 40 εκατ. ευρώ ετησίως όταν στο γειτονικό τμήμα Μαλιακός – Κλειδί αναμένονται έσοδα 150-200 εκατ. ευρώ ετησίως.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών, που χθες το πρωί είχε συνάντηση με τον ειδικό διαπραγματευτή του Δημοσίου για τους οδικούς άξονες κ. Ευθ. Βιδάλη, ξεκαθάρισε απευθυνόμενος στους βουλευτές ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να προχωρήσουν όλοι οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι, ωστόσο στην τελική απόφαση θα βαρύνει καθοριστικά η άποψη των τραπεζών που χρηματοδοτούν τα έργα.

Σε ό,τι την αφορά η κυβέρνηση έχει λάβει την απόφαση με την έγκριση της ΕΕ να αυξήσει τη συνεισφορά από το ΕΣΠΑ για την ολοκλήρωση των έργων. Καθώς όμως τα έσοδα από τα διόδια μειώνονται λόγω της μείωσης της κυκλοφορίας, ο ρόλος των τραπεζών καθίσταται κομβικός.

Από την πλευρά τους οι βουλευτές της ΝΔ έκριναν επιβεβλημένη τη συνέχιση των έργων και την ολοκλήρωση της Ε-65. «Η απόφαση δεν είναι θέμα εσόδων αλλά προτεραιοτήτων», είπε χαρακτηριστικά στην παρέμβασή του ο Λαρισαίος βουλευτής κ. Χρήστος Κέλλας (στη χθεσινή συνάντηση έλαβε μέρος και ο δήμαρχος Λαρισαίων κ. Κώστας Τζανακούλης),

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Κ. Χατζηδάκη είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος που δεν μπόρεσε να λάβει μέρος στη σύσκεψη λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο υπουργείο. Ο κ. Μάξ. Χαρακόπουλος μετέφερε στον υπουργό Ανάπτυξης το καθολικό αίτημα της Θεσσαλίας για την Ε-65, ενώ οι δύο υπουργοί συμφώνησαν να συναντηθούν την ερχόμενη εβδομάδα, μετά δηλαδή την ψήφιση του προϋπολογισμού.

Στη χθεσινή συνάντηση έλαβαν μέρος βουλευτές της ΝΔ από τη Φθιώτιδα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα, την Καρδίτσα, την Άρτα, την Πρέβεζα, τα Γιάννενα, τα Γρεβενά, τη Φλώρινα και την Καστοριά.

ΜΑΚ.

Πηγή : Eλευθερία