Μήνυμα του Χρίστου Λιάπη για την 25η Μαρτίου

Πριν από 199 χρόνια, σήμανε η απαρχή της μεγάλης προσπάθειας των Ελλήνων για ελευθερία, αξιοπρέπεια και αποτίναξη των σκοτεινών δυνάμεων του φόβου και της καταδυνάστευσης. Σήμερα, η Πατρίδα μας, μαζί με όλη την ανθρωπότητα καλείται να αντιμετωπίσει έναν πολύ πιο σκοτεινό και ύπουλο, αόρατο εχθρό.

Η Πανδημία του νέου Κορωνοϊού που ενέσκηψε, δεν επιτρέπει στην Ελλάδα μας να λαμπροφορεθεί για τη μεγάλη αυτή Εθνική και θρησκευτική εορτή, όπως αρμόζει στην περίσταση. Η σκέψη μας είναι μαζί με τους νοσούντες από SARS-COV-2 συμπολίτες μας και με τους συγγενείς τους και γονυκλίνει μελανείμων  στη μνήμη όσων έχασαν τη μάχη με τον ιό. «Οι καιροί ου μενετοί» και για αυτό, φέτος, για να γιορτάσουμε την 25η Μαρτίου, μαζί με τις γαλανόλευκες σημαίες, ας υψώσουμε, σε κάθε σπίτι -που πρέπει να μας κρατήσει μέσα- και τις σημαίες της κοινωνικής ευθύνης και της αλληλεγγύης προς τον συνάνθρωπό μας και κυρίως προς εκείνους που η βιολογική ή η κοινωνική συγκυρία τους κατατάσσουν στις ευπαθείς ομάδες.

Ας μη διστάσουμε να περάσουμε τη σημερινή ημέρα, ακόμα και μόνοι, γιατί τώρα είναι η ώρα για την ανάληψη όχι μόνον της προσωπικής αλλά και της συλλογικής μας ευθύνης. Της ευθύνης μας απέναντι στους ηλικιωμένους και τους ανοσοκατεσταλμένους μας, απέναντι στους πάσχοντες από χρόνια νοσήματα, στους καρκινοπαθείς, τους άστεγους και τους εξαρτημένους συμπολίτες μας. Πρέπει να δώσουμε τη μάχη και για αυτούς, απέναντι στην COVID-19, με σύνεση, πειθαρχία και υπευθυνότητα. Για να έχουν πραγματικό νόημα οι θυσίες των ηρωικών καθημερινών ανθρώπων του 21 που με το αίμα τους θεμελίωσαν τη σύγχρονη ελληνική πολιτεία την οποία οφείλουμε να διαφυλάξουμε ακέραια από κάθε εξωτερική η εσωτερική απειλή. Για να είμαστε όλοι καλά και να μπορέσουμε να πούμε, μετά, στο τέλος αυτής της αναμέτρησης που καλείται, μαζί με όλη την Υφήλιο, να δώσει η σύγχρονη Ελλάδα μας πως, όπως είχε πει και ο Μακρυγιάννης, «Εμείς σταθήκαμε εις τον λόγο μας!». Για να είναι αυτή η μάχη, μια μάχη που τη δίνουμε όλοι μαζί ενωμένοι, οι πολίτες, οι ηγέτες, οι θεσμοί, οι γιατροί μας και οι λειτουργοί Υγείας, νικηφόρα. Χρόνια Πολλά! Και του χρόνου να είμαστε όλοι καλά μαζί, νικητές.

 

Χρίστος Χ. Λιάπης MD, MSc, PhD

Ψυχίατρος-Διδάκτωρ Παν/μίου Αθηνών

Πρόεδρος ΚΕΘΕΑ