Μήνυμα του Αντιπεριφερειάρχη Φώτη Λαμπρινίδη με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

5 Ιουνίου:  «Μέρα απολογισμού για το Περιβάλλον»

Η 5η Ιουνίου, Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, αποτελεί έτσι κι αλλιώς ένα ορόσημο: μπορεί να αναλωθεί στα συνήθη ευχολόγια και τις φιλολογικού χαρακτήρα επισημάνσεις. Μπορεί όμως, να γίνει η αφορμή για μια ουσιαστικότερη συζήτηση και ενεργοποίηση. Κυρίως να είναι η μέρα των απολογισμών στα θέματα Περιβάλλοντος. Αυτόν τον δρόμο θα ακολουθήσουμε ως Περιφερειακή Αρχή. Οφείλουμε έναν Απολογισμό στην κρίση και την κριτική των πολιτών.

Σε μια Θεσσαλία καθημαγμένη από ποικίλες καταστροφές το έργο της νέας Περιφερειακής Αρχής είναι τιτάνιο και το χειρότερο σενάριο θα ήταν να κρυφτούμε πίσω από τις δυσκολίες. Όλα έπρεπε να γίνουν και να γίνονται «εν θερμώ», όλα από την αρχή και χωρίς την περίφημη περίοδο «χάριτος».

Σε αδρές γραμμές προχωρήσαμε:

  • Στην τακτοποίηση και αναβάθμιση των Μετρήσεων σε βασικούς Περιβαλλοντικούς δείκτες που αφορούν στο Έδαφος, στα Ύδατα και τον Αέρα.
    • Δειγματοληψίες εδάφους και χημικές αναλύσεις σε συνεργασία με τον Οργανισμό «Δήμητρα» σε βιομηχανικά επιβαρυμένες περιοχές.
    • Ωρίμανση διαγωνισμού για αναλύσεις εδάφους και υδάτων (σύνταξη τευχών δημοπράτησης).
    • Συνεργασία με το πανεπιστήμιο Θεσσαλίας για την παρακολούθηση της Αέριας Ρύπανσης, σταθερή και αξιόπιστη λειτουργία των Σταθμών Μέτρησης, ενώ στους επόμενους μήνες υλοποιείται το προγνωστικό μοντέλο ενημέρωσης των πολιτών, πλήρως ενσωματωμένο στο σύστημα Πολιτικής Προστασίας.
    • Συνεργασία με την ΕΔΕΥΑ για την δημιουργία Βάσης Δεδομένων με τις αναλύσεις πόσιμων υδάτων στις κοινότητες της Θεσσαλίας, ιδιαίτερα τις ορεινές.
  • Συστηματοποίηση και ουσιαστικοποίηση των Περιβαλλοντικών Ελέγχων Επιχειρήσεων, Έργων και Οργανισμών.
    • Ολοκληρώθηκε ένας κατ΄ αρχήν κύκλος με τα Τυροκομεία και ήδη προχωρούμε στις Μεταποιητικές Μονάδες.
  • Ανάδειξη και Αντιμετώπιση θεμάτων Περιβαλλοντικής Υποβάθμισης.
    • Απομάκρυνση στερεών αποβλήτων, εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων, κλαδέματα και αγροδασικά απόβλητα.
    • Συνάντηση με Δήμους και συνεργασία για την δημιουργία «Πράσινων Σημείων» και την αντιμετώπιση προβλήματος από την χρήση των γεωργικών φαρμάκων και των συσκευασιών τους.
    • Αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις επεκτάσεις των ΑΠΕ (άρνηση αδειοδότησης για Ανεμογεννήτριες, άρνηση επέκτασης Φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων ειδικά σε γη Υψηλής Παραγωγικότητας ή σε προστατευόμενες περιοχές της Θεσσαλίας).
  • Σύσταση και ουσιαστική λειτουργία της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Αγροτικού Τομέα και Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, με αποφασιστικού χαρακτήρα αρμοδιότητες πλέον.
    • Αντιμετώπιση όλων των θεμάτων αδειοδοτήσεων, εγκρίσεων, γνωμοδοτήσεων σε περιβαλλοντικά θέματα.
    • Διαβούλευση για την πρόταση της Περιφέρειας εν όψει της έγκρισης του νέου Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ.
  • Μια νέα σχέση με τους πολίτες, τους φορείς, τις Συλλογικότητες που αναδεικνύουν ζητήματα Περιβάλλοντος, βασισμένη στην έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση, την διακριτότητα ρόλων και την συνεργασία πάνω στο αντικείμενο.
    • Διεκδίκηση της επίλυσης του Υδατικού προβλήματος της Θεσσαλίας στις σύγχρονες συνθήκες.
    • Διεκδίκηση του παραγωγικού προτύπου της περιοχής μας με αιχμή την θεσσαλική γη και τους θεσσαλούς αγρότες.
    • Δικτύωση με παραγωγικούς κλάδους για την στροφή στην κυκλική οικονομία.
  • Καθιέρωση δράσεων και εκδηλώσεων Περιβαλλοντικού χαρακτήρα καθ΄ όλη την διάρκεια τους έτους , σε συνεργασία με τους Δήμους, την Εκπαίδευση και τους μαζικούς φορείς.
  • Συνεργασία με τα κέντρα Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της Θεσσαλίας για την καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης των μαθητών.


Βρεθήκαμε σε κάθε περιοχή της Περιφέρειας που υπάρχει περιβαλλοντικό ζήτημα, ήρθαμε σε επαφή με κινήσεις και πολίτες στο  πεδίο, ώστε να εξαντλήσουμε τις  δυνατότητες που δίνουν οι αρμοδιότητές μας. Αυτό το κεφάλαιο είμαστε αποφασισμένοι να το αναδείξουμε .

Με αυτές τις παρακαταθήκες και το δείγμα γραφής προχωράμε μαζί  με τα στελέχη των υπηρεσιών μας στην επόμενη μέρα της Αντιπεριφέρειας Περιβάλλοντος.