Μήνυμα της ΔΑΚΕ για την Παγκόσμια Ημέρα Νοσηλευτή

Η 12η Μαΐου είναι η παγκόσμια ημέρα των νοσηλευτών, επειδή ήταν η γενέθλιος ημέρα της Φλόρενς Ναϊτινγκαίηλ. Η Florence Nightingale, Αγγλίδα φιλάνθρωπος, έζησε τον 19ο αιώνα. Πρόσφερε πολλά στη Νοσηλευτική, αναδεικνύοντάς την τελικά σε επιστήμη. Η Νοσηλευτική από αρχαιοτάτων χρόνων χαρακτηρίστηκε ως έργο αγάπης και προσφοράς προς τον άνθρωπο. Η Νοσηλευτική δεν αποτελεί πλέον εκτελεστικό όργανο, αλλά βασικό και υπεύθυνο έργο, πάνω στο οποίο στηρίζονται οι δραστηριότητες άλλων επαγγελμάτων υγείας. Αποτελεί την επιστήμη του ανθρώπου ως ενιαίου και αδιαίρετου ψυχοκοινωνικού συνόλου.

Η επιστημονική πρόοδος, οι τεχνολογικές δυνατότητες, η γνώση που είναι όλο και περισσότερο πηγή άντλησης ποιοτικής ισχύος καθώς και η κοινωνία που αναγνωρίζει την αξία της Νοσηλευτικής δίνουν την δυνατότητα στους Νοσηλευτές να διαδραματίσουν αρμονικό ρόλο στη γεφύρωση του χάσματος μεταξύ τέχνης και επιστήμης. Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα του Νοσηλευτή θα πρέπει να εκθειαστεί αλλά και να επαινεθεί η ανιδιοτέλεια και η αυταπάρνηση που δείχνουν καθημερινά, κάτω από δυσβάσταχτες συνθήκες εργασίας. Θα μπορούσε να ήταν μια χαρούμενη ημέρα η 12η Μαΐου, όμως άλλη μία επέτειο βρίσκει τον Νοσηλευτικό κλάδο, να στενάζει κάτω από έναν πρωτοφανή εργασιακό ζυγό. Τα παράνομα εξαντλητικά και ευτελώς κοστολογημένα ωράρια, διαδέχονται το ένα τ΄ άλλο. Η κόπωση επιτείνεται με την αύξηση των κενών οργανικών θέσεων σε όλες τις βαθμίδες του νοσηλευτικού προσωπικού. Η ημέρα αυτή θα είναι πραγματική γιορτή όταν :

  1. Η πολιτεία επιβραβεύσει με πράξεις τον αγώνα που δίνουν καθημερινά οι Νοσηλευτές στους χώρους εργασίας τους .

2.Όταν οι συνάδελφοι Νοσηλευτές δεν θα αναγκάζονται να ξενιτευτούν για εξεύρεση ποιοτικότερων συνθηκών εργασίας και αντιπροσωπευτικότερης οικονομικής αμοιβής βάσει όσων προσφέρουν.

  1. Υγιεινή στους χώρους εργασίας , Θα υπάρξει η κατάλληλη ασφάλεια και στε ο νοσηλευτής να είναι υγιής για να παρέχει υγεία και όχι οι Νοσηλευτές να αντιμετωπίζουν συνθήκες “εργασιακής εξουθένωσης”. 4. Η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας θα σταματήσει τις παλινωδίες και τις προσπάθειες εμπαιγμού των συναδέλφων.

Καλούμε τους συναδέλφους σε συστράτευση: – Για ανάκτηση των Μισθολογικών Απωλειών του Νοσηλευτικού Προσωπικού – Για έγκαιρη και αξιοπρεπή αποζημίωση νυχτερινών-αργιών-εξαιρεσίμων – Για άμεση προκήρυξη των αναγκαίων μόνιμων θέσεων – Για εκπαιδευτική και επιστημονική αναβάθμιση του κλάδου . Έχουμε την δύναμη, αρκεί να το πιστέψουμε! Έχουμε την δυναμική, αρκεί να το δούμε!

 

ΔΑΚΕ Νοσοκομείου και Κ. Υ νομού Τρικάλων