Μήνυμα Περιφερειάρχη για την Γιορτή των Τριών Ιεραρχών

agorastos 7777

Με αφορμή την σημερινή γιορτή των Τριών Ιεραρχών – την γιορτή της Παιδείας εκφράζω την αμέριστη συμπαράστασή μου στους εκπαιδευτικούς της τεχνικής εκπαίδευσης, που βρίσκονται σε καθεστώς διαθεσιμότητας.
Στη σημερινή ημέρα είναι, θεωρώ, επίκαιρο το απόσπασμα που ακολουθεί και προέρχεται από την τριμηνιαία έκθεση του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής των Ελλήνων:
(…) «Η κατάργηση ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση αποδίδεται σύμφωνα με το Νόμο 4172/ 2013 στην εξυγίανση του εκπαιδευτικού συστήματος της χώρας, στην αναβάθμιση της τεχνικής εκπαίδευσης και στην εναρμόνισή της με τους στόχους της εθνικής οικονομίας, καθώς και στη σύνδεσή της με την αγορά εργασίας και στη μείωση του πληθωρισμού των ειδικοτήτων στην εκπαίδευση, γεγονός που αποτελεί σύμπτωμα στρεβλώσεων του παρελθόντος. Να σημειωθεί πως στο κείμενο δεν υπάρχει καμία αναφορά για συγκεκριμένο δημοσιονομικό όφελος».
Στην έκθεση τίθενται τα εξής ερωτήματα τα οποία μπορούμε να συνυπογράψουμε όλοι μας:
«Η κατάργηση των ειδικοτήτων στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση λειτουργεί όντως προς την κατεύθυνση της αναβάθμισης της εκπαίδευσης και της βελτίωσης των ΕΠΑ.Λ.; Δηλαδή με την κατάργηση των συγκεκριμένων ειδικοτήτων όντως η τεχνική εκπαίδευση συνδέεται καλύτερα με την αγορά εργασίας και εξυγιαίνεται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας;»
Συμπερασματικά, θεωρώ επιβεβλημένο να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξεύρεση μιας ρεαλιστικής και σταθερής λύσης στο πρόβλημα των εκπαιδευτικών που βρίσκονται σε διαθεσιμότητα.
Θεωρώ ότι αυτή η διαδικασία αποτελεί τη μοναδική και ασφαλή οδό για την επάνοδο της ηρεμίας τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους μαθητές και τις οικογένειες τους.

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας

Κώστας Αγοραστός

.