Μήνυμα Κ. Αγοραστού για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος

Προφυλάσσουμε τη δημόσια υγεία και πρωτοπορούμε με ολοκληρωμένες στρατηγικές Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης

Η Θεσσαλία πρωτοπορεί μέσα από τις ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη που υλοποιούνται στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας και συμβάλλουν αποφασιστικά  στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Τα παραπάνω επισημαίνει μεταξύ άλλων ο Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός, στο μήνυμά του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2019, που φέτος εστιάζει  στην καταπολέμηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Στην Περιφέρεια Θεσσαλίας κάνουμε τα πάντα για να προφυλάξουμε τη δημόσια υγεία. Προχωράμε τακτικά σε ελέγχους και μετρήσεις ατμοσφαιρικών ρύπων ενώ τοποθετούνται και νέοι μετρητές αέριας ρύπανσης» τόνισε ο Κ. Αγοραστός.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας έχει βαθύ πράσινο περιβαλλοντικό  αποτύπωμα  με τις ολοκληρωμένες στρατηγικές για τη Βιώσιμη Αστική Ανάπτυξη  στις πρωτεύουσες της Θεσσαλίας, με 45 έργα προϋπολογισμού 48 εκατ. ευρώ. Οι δρόμοι ήπιας κυκλοφορίας και οι  υπόλοιπες παρεμβάσεις που υλοποιούνται ήδη  σε Λάρισα, Βόλο και  ξεκινούν σε  Τρίκαλα και  Καρδίτσα, συμβάλλουν αποφασιστικά  στη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων και την ποιοτική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος. Ενώ περιβαλλοντική ελάφρυνση φέρνει το έργο της ηλεκτροκίνησης  του Θεσσαλικού σιδηροδρόμου και συγκεκριμένα του  προαστιακού  σιδηροδρόμου  Παλαιοφάρσαλα – Καρδίτσα – Τρίκαλα – Καλαμπάκα. Το έργο έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ Θεσσαλίας με 57,7 εκατ. ευρώ και με την ολοκλήρωσή του η  Θεσσαλία θα είναι η  πρώτη περιφέρεια στην Ελλάδα που θα έχει προαστιακό με ηλεκτροκίνηση.

Να σημειωθεί ότι ο  Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός είναι  πρεσβευτής στο «Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή» της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρώπης, με τη Θεσσαλία  να συμμετέχει στην μεγαλύτερη αστική πρωτοβουλία για το κλίμα και την ενέργεια παγκοσμίως.«Η διάκριση αυτή έρχεται ως αναγνώριση των μεγάλων περιβαλλοντικών έργων που έχουμε κατασκευάσει στην Περιφέρεια Θεσσαλίας και του εμβληματικού έργου της  ανασύστασης της λίμνης Κάρλα, που αποτελεί το μεγαλύτερο περιβαλλοντικό έργο στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και θα μας δώσει τη δυνατότητα να δράσουμε σε ένα νέο πεδίο, το οποίο απασχολεί σήμερα όλο τον κόσμο, την κλιματική αλλαγή» δηλώνει  ο κ.  Αγοραστός. Το «Σύμφωνο για την Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή»  ενώνει χιλιάδες τοπικές και περιφερειακές αρχές  που δεσμεύονται οικειοθελώς να υλοποιήσουν τους στόχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το κλίμα και την ενέργεια στην  περιοχή τους. Αυτή η μοναδική κίνηση από τη βάση προς τα πάνω, η οποία ξεκίνησε το 2008 με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τώρα αριθμεί πάνω από 7.600 υπογράφοντες -Περιφέρειες  και Δήμους- που  δεσμεύονται να υιοθετήσουν μια ολοκληρωμένη προσέγγιση για τον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής και την προσαρμογή σε αυτήν.

Στη Θεσσαλία, με στρατηγικό σχεδιασμό και σε συνεργασία με  δήμους και φορείς  σχεδιάσαμε, χρηματοδοτήσαμε και υλοποιήσαμε 234 έργα για το περιβάλλον με προϋπολογισμό 399 εκατ. ευρώ: Έργα  βραβευμένα και αναγνωρισμένα διεθνώς, όπως η  ανασύσταση της Κάρλας. Έργα αντιπλημμυρικά και  αρδευτικά, για την ενίσχυση της αγροτικής παραγωγής (λιμνοδεξαμενές σε Ξηριά, Γλαύκη, Καστρί, υπογειοποιήσεις αγωγών κ.α.)  και έργα για την αναβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας του πόσιμου νερού, όπως το φράγμα στο Μαυρομάτι, αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης και νέα έργα ύδρευσης.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας είναι η πιο «πράσινη» Περιφέρεια της χώρας με ούτε έναν ΧΑΔΑ (Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων) ενεργό, με τρεις ΧΥΤΑ (Βόλου, Λάρισας Τρικάλων) οι οποίοι επεκτάθηκαν πρόσφατα και χωρίς περιβαλλοντικά πρόστιμα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Εντάξαμε με  31,3 εκατ. ευρώ το έργο της Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων Δυτικής Θεσσαλίας για τη μετατροπή του ΧΥΤΑ σε ΧΥΤΥ, πρωτοπορώντας έτσι όχι μόνο στη Θεσσαλία αλλά και στην Ελλάδα. Ανάλογες Μονάδες δρομολογούνται  σε Λάρισα και Βόλο. Όλες οι υποδομές είναι δημόσιες που σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση για τον πολίτη. Ακόμη, το  σύνολο των οικισμών με πληθυσμό 2.000-15.000 κατοίκους καλύπτεται με έργα συλλογής και επεξεργασίας αστικών λυμάτων, δηλαδή αποκτούν όλοι, Βιολογικό Καθαρισμό.

Παράλληλα, η Περιφέρεια Θεσσαλίας χρηματοδοτεί την ενεργειακή αναβάθμιση δημοσίων κτιρίων και δίνει κίνητρα για τη χρήση φυσικού αερίου στα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.