Μήνυμα για την ημέρα της γυναίκας από την Παναγιώτα Μανταλιά

“Στη ζωή δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα, πρέπει απλώς να προσπαθούμε να το κατανοήσουμε. Τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή να καταλάβουμε περισσότερα, ώστε να φοβόμαστε λιγότερο”.

Marie Curie

Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου, κάθε χρόνο, ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Όλα άρχισαν στις 8 Μαρτίου του 1857. Τότε, έγινε μια μεγάλη διαμαρτυρία από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, με αίτημα τις καλύτερες συνθήκες εργασίας. Ντυμένες στα λευκά οι γυναίκες ζητούσαν ανθρώπινες συνθήκες δουλειάς και μείωση των ωρών εργασίας. Υπολογίζεται ότι οι γυναίκες εκείνη την εποχή δούλευαν στα εργοστάσια περίπου 16 ώρες τη μέρα ενώ οι μισθοί τους ήταν σημαντικά μικρότεροι απ’ τους μισθούς των ανδρών. Στα αιτήματα των εργατριών της Νέας Υόρκης περιλαμβανόταν και η μείωση των ωρών εργασίας στις 10, αλλά και η εξίσωση των μισθών ανδρών και γυναικών. Οι αστυνομικές δυνάμεις ρίχνονται με μανία πάνω στις εργάτριες, οι διαδηλώσεις βάφτηκαν στο αίμα, ενώ οι εργοδότες προχώρησαν σε ομαδικές απολύσεις.

Η θέση της γυναίκας στην εποχή μας έχει βελτιωθεί τόσο, που να δίνεται η εντύπωση ότι η ισότητα των δύο φύλων είναι πλέον πραγματικότητα. Το ότι η γυναίκα στην εποχή μας έγινε πολιτικός, πετυχημένη επιχειρηματίας, αδέκαστος δικαστής, πρωτοπόρος διανοητής, αυστηρός τεχνοκράτης και το ότι διαπρέπει σε πεδία δράσης παραδοσιακά ανδρικά μας πείθουν γι’ αυτό. Εντούτοις, μέσα σ’ αυτό το γενικό κλίμα η γυναίκα εξακολουθεί να έχει πολλούς ρόλους. Ρόλους στους οποίους θα πρέπει να ανταποκριθεί με επιτυχία. Είναι μητέρα, κόρη, σύζυγος, εργαζόμενη. Όλοι αυτοί οι ρόλοι είναι απαιτητικοί. Καλούμαστε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την δυσκολία του όλου εγχειρήματος και να πούμε ένα ευχαριστώ και μια καλή κουβέντα όχι μόνο στις 8 Μαρτίου, αλλά κάθε ημέρα. Κάτι τέτοιο μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε και κουράγιο να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες που έρχονται!

Μανταλιά Παναγιώτα

ΜSc,  Eκπαιδευτικός ΠΕ80