Μήνυμα για την ημέρα εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας

Ημέρα μνήμης, ημέρα στοχασμού, ημέρα πόνου. Η 14η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως Ημέρα Εθνικής Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας. Φέτος συμπληρώνονται 100 χρόνια από την Μικρασιατική Καταστροφή, από την Γενοκτονία και τον ξεριζωμό των Ελλήνων από την Σμύρνη και τα πατρογονικά τους εδάφη.

Η εικόνα της φλεγόμενης Σμύρνης φέρνει θλίψη στις καρδιές όλων των Ελλήνων. Ρίγη συγκίνησης, για τους ανθρώπους που έβλεπαν τη ζωή τους να χάνεται και που όσοι κατάφεραν να επιζήσουν να αναζητούν το αύριο στην μητέρα Ελλάδα. Και που παρά τις πολλές δυσκολίες που βρήκαν μπροστά τους να καταφέρνουν να ενταχθούν και να ορθοποδούν.

Σήμερα 100 χρόνια μετά, έχουμε την δυνατότητα του χρόνου, να δούμε αναλυτικότερα τα διδάγματα της ιστορίας για αυτή τη μεγάλη συμφορά, να αναστοχαστούμε και να προχωρήσουμε μπροστά. Όχι κοιτώντας ένα έθνος που γνώρισε μία μεγάλη καταστροφή, αλλά ένα λαό που κατάφερε μέσα από τις στάχτες να σταθεί στα πόδια του και να μεγαλουργήσει.

Σήμερα 100 χρόνια μετά, ο τουρκικός αναθεωρητισμός εξακολουθεί να υπάρχει. Με καθημερινές, πλέον, προκλήσεις, με άρνηση της πραγματικότητας, με καταστρατήγηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου. Και σε αυτή τη στάση, η θέση της χώρας και της ελληνικής κυβέρνησης είναι ξεκάθαρη. Θωρακίζουμε την πατρίδα μας, δημιουργούμε ισχυρές συμμαχίες και ακολουθούμε τους κανόνες που επιβάλλει το διεθνές δίκαιο. Επενδύουμε στην ειρήνη, πιστεύουμε έμπρακτα στη διπλωματία, δεν υποκύπτουμε σε απειλές.

Η μνήμη εκείνων που χάθηκαν δεν θα ξεθωριάσει ποτέ. Είναι ιστορικό χρέος όλων μας να μην ξεχάσουμε, να μην λησμονήσουμε. Να στεκόμαστε απέναντι σε κάθε βαρβαρότητα. Να τιμούμε εκείνους που μέσα από την καταστροφή βρήκαν τον δρόμο να προχωρήσουν μπροστά και να δημιουργήσουν.

Χρήστος Μιχαλάκης

Αντιπεριφερειάρχης Τρικάλων