Μηλόπιτα Κέϊκ από το Γοργογύρι Τρικάλων by antonis cooken

Κάποια στιγμή είχαμε πάει να κάνουμε ένα γύρισμα στο Γοργογύρι Τρικάλων στο περίφημο μονοπάτι του Ασκληπιού μία πανέμορφη διαδρομή μέσα στην πλούσια φύση. Εκεί λοιπόν το σενάριο των γυρισμάτων απαιτούσε να ενδυθώ στην αρχαία μου εκδοχή. Αφού ετοιμάστηκα φόρεσα και τις κρηπίδες (χαμηλό παπούτσι που θύμιζε σανδάλι και το προτιμούσαν συνήθως οι στρατιώτες της αρχαιότητας) κάτω από τα αιωνόβια πλατάνια και δίπλα στα καθαρά και γάργαρα νερά του Κεφαλοπόταμου που αναβλύζουν από την «καρδιά» του Κόζιακα και περνούν μέσα από τα χωριά Γοργογύρι, έξω από το Ξυλοπάροικο, φτάνουν στα Τρίκαλα και στη συνέχεια χύνονται στον Πηνειό.

Εκεί σε κάτι ξύλινα παγκάκια καθόταν να ξαποστάσει μια ηλικιωμένη κυρία που είχε πιο πέρα τα πρόβατα της και σαν με είδε την παραξένεψα και φώναξε με τρόπο που φαινόταν να με γνωρίζει γιατί το ίντερνετ πλέον μας οικειοποιεί… “τελικά βρε Κατσαντών Κούκεν τι είσαι τσολιάς η αρχαίος;” και χαμογέλασε με εκείνο το αγνό χαμόγελο που δεν λέει κάτι για να σε κοροϊδέψει αλλά για να σε πειράξει ώστε να πιάσει συζήτηση μαζί σου! Ισύ, της είπα, πως με προτιμάς; “Εγώ όπως κι’ αν ίσι μ’αρέσς, απαντά, γιατί ήσι καλό πδή, αγνό, χουριατόπδο! Για έλα απου δω να σι δώκω και ένα κέρασμα!!!” Αμέσως πήγα και μου δίνει ένα κομμάτι μηλόπιτα που μοσχομύριζε κανέλα! Στο πρώτο δάγκωμα δεν κρατήθηκα και άρχισα να μουγκρίζω με τον γνωστό τρόπο που γνωρίζετε τσονάκια μου!

Χάρηκε πολύ η γιαγιούλα που μου άρεσε τόσο που γελούσαν και τα αυτιά της από υπερηφάνεια. “Δεν ίνι δκημ η συνταγή Κατσαντώνημ αλλά την φτιάχν η νύφημ η Πανάγιου που σε βλέπ στου ουτούμπ κι απου κειθε σι ξέρου κι γω!!!” Βάλαμε την γιαγιούλα στο αμάξι, ζητήσαμε συγγνώμη από τα αιγοπρόβατα που θα έλειπε για λίγο από δίπλα τους και κατευθυνθήκαμε στο σπίτι της νύφης όπου και μας έδωσε την συνταγή. Αν και όταν είδε την γιαγιά να κατεβαίνει από ένα άγνωστο αμάξι με τον Αντώνης Κούκεν, σάστισε και δεν πίστευε στα μάτια της για αυτό που έβλεπε μπροστά της! Πάντως τα έτριψε κάνα δυο – τρεις φορές τα ματάκια της για να είναι σίγουρη ότι βρισκόμασταν αλήθεια στην πόρτα της!!! Πάμε να φτιάξουμε εκείνη την εξαίσια μηλόπιτα!

ΥΛΙΚΑ και ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ:

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς, προτιμήστε αέρα. Διαφορετικά 180 βαθμούς αντιστάσεις. Τοποθετούμε αντικολλητικό χαρτί σε ταψί διαμέτρου 30 εκ.

ΜΗΛΑ: Καθαρίζουμε 4 μήλα της αρεσκείας μας κομμένα σε κυβάκια τα οποία βάζουμε σε μπωλ και πασπαλίζουμε με: 4 κουταλιές της σούπας ζάχαρη καστανή (κατά προτίμηση), 1 κουταλιά της σούπας κανέλα και ραντίζουμε με 3 κουταλιές της σούπας μπράντι της αρεσκείας μας! Αφήνουμε στην άκρη.

ΣΤΕΡΕΑ ΥΛΙΚΑ: Σε ένα μπωλ ρίχνουμε ένα νεροπότηρο (200 γρ.) αλεύρι για όλες τις χρήσεις, 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ των 15 γρ., 1 κουταλιά της σούπας μαχλέπι (προαιρετικά), 1 φακελάκι βανίλια των 7 γρ., μια πρέζα αλάτι και 2 κουταλιές της σούπας γεμάτες κανέλα. Ανακατεύουμε όλα μαζί τα υλικά. Αφήνουμε στην άκρη

ΥΓΡΑ ΥΛΙΚΑ: Χτυπάμε στο μίξερ ή δυνατά στο χέρι 3 αυγά μεγάλου μεγέθους με 1 νεροπότηρο ζάχαρη (200 γρ.) για 5 λεπτά να αφρατέψει το μίγμα και στη συνέχεια ρίχνουμε σταδιακά 1 νεροπότηρο σπορέλαιο 200 ml (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο).

Προσθέτουμε στα υγρά υλικά σιγά σιγά τα στερεά υλικά έτσι ώστε να αφομοιώνονται. Στο τέλος προσθέτουμε τα μήλα ανακατεύοντας καλά. Ρίχνουμε το μείγμα στο ταψί. Βάζουμε στον προθερμασμένο φούρνο και ψήνουμε για 40 λεπτά χωρίς να ανοίξουμε καθόλου την πόρτα κατά την διάρκεια του ψησίματος. Αν δούμε ότι μας αρπάζει χαμηλώνουμε την θερμοκρασία του φούρνου κατά 10 βαθμούς! Καλή επιτυχία τσονάκια μου! Σημείωση: Η μηλόπιτα μας συνοδεύεται καταπληκτικά με μια μπάλα παγωτό της αρεσκείας μας!!!