Μιχάλης Tαμήλος : Θετικές ρυθμίσεις για τις μετεγγραφές των φοιτητών

tamilos vouli2

Στην τοποθέτησή του από το βήμα της Βουλής, στα πλαίσια της συζήτησης του νομοσχεδίου του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων «Ρυθμίσεις Ποινικού και Σωφρονιστικού Δικαίου και άλλες διατάξεις», o βουλευτής της Ν.Δ. κ. Μιχάλης Ταμήλος συγχάρηκε τον Υπουργό Παιδείας κ. Ανδρέα Λοβέρδο για την τροπολογία που κατέθεσε και με τη ψήφιση της οποίας επήλθαν θετικές ρυθμίσεις στα θέματα των μετεγγραφών των φοιτητών ΑΕΙ & ΤΕΙ.

Συγκεκριμένα στην τοποθέτησή του ο κ. Ταμήλος ανέφερε ως εξής :

«Σε ό,τι αφορά την τροπολογία του Υπουργού Παιδείας, πραγματικά θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Λοβέρδο γιατί δύο φορές συνεργάστηκα την προηγούμενη βδομάδα πάνω στα θέματα αυτά μαζί του και διέθεσε τον απαιτούμενο χρόνο και αυτός και οι συνεργάτες του.

Νομίζω, αγαπητοί συνάδελφοι, κάναμε μια ευνοϊκή ρύθμιση πάνω σε αυτήν την κρίσιμη οικονομική συγκυρία, η οποία έχει δημιουργήσει και κοινωνικά προβλήματα σε όλους τους γονείς οι οποίοι έχουν παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν, αλλά δεν μπορούν να ανταποκριθούν διατηρώντας δύο και τρία σπίτια. Νομίζω ότι αυτές οι προτάσεις είναι θετικές.

Επίσης, είναι θετικό και ότι θα επιτραπεί η αμοιβαία μετακίνηση των φοιτητών από τμήμα σε τμήμα. Εγώ γνωρίζω περιστατικό, στα Τρίκαλα όπου Τρικαλινό παιδί πέρασε στο ΤΕΙ Δομικών Έργων στις Σέρρες και ένας Σερραίος πέρασε στα Τρίκαλα και δεν μπορούσαν από το προηγούμενο πλαίσιο να ανταλλάξουν θέσεις στο ίδιο ΤΕΙ, χωρίς να έχουμε κάποια σκανδαλώδη εύνοια, να φύγει δηλαδή ο άλλος από τις Σέρρες και να πάει στην Αθήνα, αντικαθιστώντας κάποιον άλλο που πέρασε εκεί με λιγότερα μόρια, προκειμένου να διευκολύνουμε κάποιες οικογένειες.

Επίσης, θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε κίνητρα σε κάποιους που έχουν περάσει ίσως με τυχαία επιλογή. Γιατί άλλο δηλώνει κάποιος μαθητής στη λίστα δηλώνοντας είκοσι σχολές στη σειρά και άλλο τελικά με τους τελικούς βαθμούς πιάνει. Και μπορεί ξαφνικά, ενώ κάποιος ήθελε Πολυτεχνείο, να βρεθεί στο Φυσικό Αθηνών, τη στιγμή που μπορεί να υπάρχει Φυσικό στα Γιάννενα και να μπορεί να πάει στα Γιάννενα.
Άρα, λοιπόν, ας ευνοήσουμε και τη μεταγραφή των επιτυχόντων από σχολές της Αθήνας προς την επαρχία για να αναπληρώσουμε το κύμα των μεταγραφών που θα γίνει από την επαρχία προς την Αθήνα πάλι για λόγους τριτέκνων, πολυτέκνων και διαφόρων άλλων οικονομικών συνθηκών.»

.