Μία «προεκλογική» ομιλία

Ήταν ο ορισμός της προεκλογικής ομιλίας με αιχμή τους νέους και τη μεσαία τάξη. Και ήταν η πιο «γενναιόδωρη» ομιλία που έχουμε ακούσει ποτέ από αυτό το βήμα. Και αυτό είναι λογικό. Το ελατήριο της ανάπτυξης βρίσκεται σε φάση εκτίναξης, έρχονται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει μία κοινωνική πλειοψηφία που ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις 

Λογικά στη συνέντευξη Τύπου της Κυριακής ο Πρωθυπουργός θα ερωτηθεί για το ενδεχόμενο πρόωρης προσφυγής στην κάλπη. Θα το διαψεύσει. Όμως έχοντας πίσω του την ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ, πολλοί θα έχουν λόγο να μην τον πιστέψουν.

Δεν ήταν, απλώς, μία ομιλία που θα μπορούσες να χαρακτηρίσεις προεκλογική. Ήταν ο ορισμός της προεκλογικής ομιλίας με αιχμή τους νέους, δηλαδή ένα πολιτικό ακροατήριο στο οποίο η Νέα Δημοκρατία εμφανίζει υστέρηση. Σχηματικά μπορείς να πεις ότι ο Μητσοτάκης μοίρασε χρήμα και Gigabytes. Ήταν δε η πιο «γενναιόδωρη» ομιλία που έχουμε ακούσει ποτέ από αυτό το βήμα. Και αυτό είναι λογικό. Το ελατήριο της ανάπτυξης βρίσκεται σε φάση εκτίναξης, έρχονται κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης και υπάρχει μία κοινωνική πλειοψηφία που ευνοεί τις μεταρρυθμίσεις. «Η Ελλάδα αλλάζει» ήταν το βασικό σύνθημα. Διόλου ευφάνταστη επιλογή. Δεν υπάρχει σύνθημα που να έχει διαψευστεί περισσότερες φορές. Όμως αυτή τη φορά, λόγω συγκυριών, δείχνει να έχει πραγματική βάση. Λεφτά υπάρχουν, στα αλήθεια.

Ουσιαστικά ο Μητσοτάκης περιέγραψε το πολιτικό αφήγημα με το οποίο θα πορευτεί ως τις εκλογές. Με την «πλατιά συμμαχία της λογικής», δηλαδή με παιχνίδι Κέντρου, εστιάζοντας στη μεσαία τάξη, με απονευρωμένο ιδεολογικά πολιτικό λόγο. Αν δεν του προκύψει κάποιο ατύχημα, οι πιθανότητες είναι με το μέρος του. Οι ρυθμοί ανάπτυξης είναι ως και θεαματικοί, η εμπιστοσύνη διεθνών αγορών και επενδυτών επιβεβαιώνεται στην πράξη, οι εισροές πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα χρηματοδοτήσουν έργα σε όλη τη χώρα καθώς και τη ψηφιακή μετάβαση.

Μπορεί συχνά να γκρινιάζει για τις κρίσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του, ωστόσο ο ίδιος έχει στα χέρια του μία ευνοϊκή συγκυρία που θα ζήλευε κάθε προκάτοχός του. Ναι, εντάξει, ένα κομμάτι της, ειδικά όσον αφορά την πιστοληπτική ικανότητα και την ελκυστικότητα της χώρας, δικαιούται να το διεκδικήσει και ο ίδιος. Όμως με ιστορικούς όρους, δεν έχει υπάρξει πιο γόνιμο περιβάλλον για τη μετάβαση μίας χώρας σε νέα εποχή.

Τι κρατάμε από τα μέτρα; Είναι πολλά και θετικά. Αν πρέπει να διαλέξουμε τρία, θα σταθούμε στην απασχόληση των νέων, την κατάργηση του φόρου για γονικές παροχές και την εξάλειψη των αυξήσεων στο ρεύμα.

Όμως δεν μπορείς να παραβλέψεις και τις φορολογικές ελαφρύνσεις που προσεγγίζουν τα 3 δισ. Τα έδωσε όλα, έχοντας στο μυαλό και του και τη δημοσκοπική φθορά. Έδωσε σχεδόν ό,τι θα μπορούσε να δοθεί.

Μέχρι και gigabytes. Λίγο ακόμα και θα έταζε και like στα προφίλ στο instagram.

Πηγή: Protagon.gr