Μια όμορφη παράδοση για τον Τίμιο Σταυρό

πρωτ. Αθανασίου Πολ. Τύμπα, Θεολόγου – Μουσικού

Η οικονομία του Θεού ώστε να σωθεί το ανθρώπινο γένος από την αμαρτία ξεκινά από την πιο αμαρτωλή πόλη της Παλαιάς Διαθήκης τα Σόδομα. Εκεί εκατοντάδες χρόνια προ Χριστού ο Λωτ μια ημέρα που μέθυσε αμάρτησε με τις κόρες του. Όταν συνήλθε και κατάλαβε την μεγάλη του αμαρτία πήγε στον Πατριάρχη Αβραάμ να ζητήσει συγχώρεση. Αυτός τότε του έδωσε ένα ξερό μπαστούνι και του είπε να το φυτέψει μέσα στην έρημο και να το ποτίζει. Όταν το ξερό ξύλο φύτρωνε τότε θα σήμαινε πως ο Θεός δέχτηκε την μετάνοιά του.

Για πολλά χρόνια ο Λωτ περπατούσε καθημερινά βαθειά μέσα στην έρημο κουβαλώντας νερό για να ποτίσει το ξερό ξύλο ώσπου με θαυμαστό τρόπο φύτρωσε  ένα τρισύνθετο δέντρο από κέδρο, κυπαρίσσι και πεύκο. Να γιατί ορισμένοι ύμνοι της εορτής του Σταυρού μιλούν για το τρισύνθετο ξύλο που έγινε το Ξύλο της Ζωής και η Βακτηρία της σωτηρίας μας.

Όταν μετά από πολλά χρόνια χτιζόταν ο ναός του Σολομώντα από το καταπέτασμα του ναού έλλειπε ένα μεγάλο δοκάρι. Τότε οι Ισραηλίτες έστειλαν στην έρημο εργάτες να κόψουν αυτό το τρισύνθετο δέντρο για να καλύψουν το κενό. Αφού μέτρησαν το κενό το έκοψαν στα ανάλογα μέτρα και προσπάθησαν να το τοποθετήσουν. Όμως, ω του θαύματος, αυτό δεν ταίριαζε και έτσι το πέταξαν σε μια χαράδρα δίπλα στον ναό αφού το ονόμασαν το καταραμένο ξύλο.

Στα χρόνια της Καινής Διαθήκης έλαχε από αυτό το δοκάρι να κατασκευαστεί ο Σταυρός πάνω στον οποίο ο Χριστός έχυσε το αίμα του για τις αμαρτίες μας. Η ιστορία αυτή είναι μια άγραφη παράδοση της Εκκλησίας μας. Οι ιστορικοί και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας μαρτυρούν στις ομιλίες τους για το πρώτο μεγάλο θαύμα που έκαμε ο Τίμιος Σταυρός όταν βρέθηκε από την Αγία Ελένη. Επειδή μαζί του βρέθηκαν και οι σταυροί των δύο ληστών δεν μπορούσαν να ξεχωρίσουν ποιο ήταν το Τίμιο Ξύλο.

Εκείνη την ώρα κάτω από τον λόφο του Γολγοθά περνούσε η κηδεία μιας χήρας γυναίκας. Όταν τοποθέτησαν πάνω της τον Τίμιο Σταυρό αυτή αναστήθηκε και έτσι λύθηκε η απορία όλων. Η βασίλισσα, Αγία Ελένη, τον προσκύνησε με μεγάλη ευλάβεια. Τότε το πλήθος του κόσμου ζήτησε και αυτό να τον προσκυνήσει αλλά επειδή ήταν πολύς ο κόσμος και ο ένας θα καταπατούσε τον άλλον ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος με τα δύο του χέρια ύψωσε τον Τίμιο Σταυρό επάνω στον άμβωνα ώστε να τον δουν οι Χριστιανοί και να πάρουν την ευλογία του ενώ όλοι μαζί έψελναν το Κύριε ελέησον.

Ας ευχαριστήσουμε τον πατέρα και Μητροπολίτη μας Τρίκκης και Σταγών κ. κ. Χρυσόστομο που μας έκανε την τιμή να φέρει κοντά μας το Τίμιο Ξύλο από την Αγία πόλη των Ιεροσολύμων και ας τρέξουμε όλοι να προσκυνήσουμε την ελπίδα της σωτηρίας μας, τον νικητή του διαβόλου, αυτόν που κατατρόπωσε τον θάνατο. Τέλος για να ευαρεστούμε τον Χριστό που σταυρώθηκε για μας και για να τιμούμε όπως αξίζει τον Τίμιο Σταυρό ας εφαρμόζουμε τις εντολές Του, ας τρέφουμε αυτούς που πεινούν, ας φροντίζουμε και παρηγορούμε τους ασθενείς μας, ας αγαπήσουμε τους εχθρούς μας και ας γίνουμε ταπεινοί και πράοι στην καρδιά μας.