Μια αξιόλογη και όμορφη εκδήλωση, που προσέλκυσε το ενδιαφέρον πολλών Τρικαλινών, πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου, στην αίθουσα της ΓΕΧΑ στα Τρίκαλα.
Η εκδήλωση, με αφορμή τον επικείμενο εορτασμό της 25ης Μαρτίου σε λίγες μέρες με τον ξεσηκωμό του γένους εναντίον του Οθωμανικού ζυγού, είχε ως θέμα την σπουδαιότητα και τον ρόλο που έπαιξαν τα κρυφά σχολεία, κατά την διάρκεια της επανάστασης.
Ομιλητής ήταν ο κ. Παναγιώτης Νάνης, συνταξιούχος δάσκαλος, ο οποίος ανέφερε ότι τα κρυφά σχολεία πράγματι υπήρξανε στην Ελλάδα, σε απάντηση όσων αμφισβητούν την ύπαρξη τους, αλλά ποτέ δεν «βγήκαν» προς τα έξω με μαρτυρίες και ντοκουμέντα, ακριβώς γιατί έπαιζαν αυτόν το ρόλο στα «κρυφά», γι’ αυτό άλλωστε και ονομάστηκαν κρυφά σχολειά.
Και σύμφωνα με τον ομιλούντα, όχι μόνο υπήρξαν, αλλά έπαιξαν σημαντικό και καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα, με την εκμάθηση γνώσεων και θρησκευτικών πεποιθήσεων στα Ελληνόπουλα και την διακίνηση των αγωνιστικών ιδεωδών ανάμεσα στους Έλληνες πατριώτες .Η εκκλησία επομένως είναι άρρηκτα συνδεδεμένη εκείνα τα χρόνια με το γένος και πρωτοστατεί καθοριστικά στον αγώνα των Ελλήνων ενάντια στον Τούρκικο ζυγό.
Την εκδήλωση διάνθισαν με την συμμετοχή τους παιδική χορωδία που απέδωσε θαυμάσια τραγούδια και ποιήματα, καθώς και θεατρική παράσταση αναφερόμενη στο ρόλο των κρυφών σχολεία στην επανάσταση του 1821, από μαθητές δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων των Τρικάλων.