Δεν είναι εύκολα τα πράγματα για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής, ακόμη και για τα ήδη ανακοινωθέντα. Δεν είναι όμως εύκολα ούτε κάν για την ίδια την ενότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι αν τελικά δεν ληφθούν αποφάσεις σχετικά με το EFSF (προσωρινός μηχανισμός Στήριξης) ή το ESM(Μόνιμος μηχανισμός Στήριξης) και δοθεί νέα παράταση για τον ερχόμενο Ιούνιο, αυτή τη φορά, οι κραδασμοί στην Ευρωζώνη θα είναι πολλοί και μεγάλοι και ακόμη μεγαλύτεροι στην Ελλάδα…
Είναι η Γερμανίδα Καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ που πιέζει για μετάθεση στη Σύνοδο του Ιουνίου την οριστική απόφαση για την κάλυψη τοκοχρεωλυσίων μέσω του Μηχανισμού Σταθερότητας. Η κ. Μέρκελ βρίσκεται μπροστά στο δίλημμα να κατηγορηθεί για υπερχρέωση των Γερμανών με 11 δις. ευρώ ενώ επίκεινται οι εκλογές του 2013 έτσι επιζητεί μετάθεση της λήψης αποφάσεων για τον Ιούνιο και το ποσό που πρέπει να διαθέσει η χώρα της, να «σπάσει» σε πέντε ετήσιες δόσεις των 4,4 δισ. ευρώ.
Από την άλλη, στην παρούσα Σύνοδο Κορυφής, στο επίκεντρο βρίσκεται η κατάρρευση της Πορτογαλικής κυβέρνησης και η συμμετοχή του πρωθυπουργού της κ. Σόκρατες με την ιδιότητα του υπηρεσιακού. Η πιθανότητα μάλιστα να καθυστερήσουν μέχρι τον Ιούνιο οι εκλογές στην Πορτογαλία, εκτιμάται ότι θα επιταχύνει την προσφυγή της χώρας στον Μηχανισμό Στήριξης, ενώ ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ότι «εάν δοθεί βοήθεια, αυτό θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις». Πάντως, ο κ. Σόκρατες, έγινε δεκτός ακόμη και με την υπηρεσιακή ιδιότητα του πρωθυπουργού, με δικαίωμα ψήφου στη Σύνοδο.
Τα θέματα στα οποία η Ελλάδα αναμένει να ληφθούν αποφάσεις στη Σύνοδο Κορυφής, είναι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ ευρώ κατά 7 χρόνια και η μείωση του επιτοκίου του κατά 1%. Και τα δύο, έχουν προαναγγελθεί και θεωρείται ότι έχουν «κλειδώσει». Μένει ανοιχτό όμως το θέμα των εγγυήσεων των ομολογιακών εκδόσεων στην πρωτογενή αγορά οι οποίες θα προέρχονται είτε από το EFSF, είτε από το ESM για τα οποία, εάν η Σύνοδος δεν ομοφωνήσει υπέρ της ενίσχυσης του αποθεματικού τους λόγω άρνησης της κ. Μέρκελ, δεν θα υπάρξει τελική απόφαση.
Την ίδια μέρα που όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στη μάχη των Βρυξελλών, ο Αμερικανός Πολυεκατομμυριούχος Γ. Μπάφετ δηλώνει σε συνέντευξή του: «Ξέρω ότι ορισμένοι πιστεύουν ότι είναι αδιανόητη η κατάρρευση της Ευρωζώνης, εγώ δεν πιστεύω ότι είναι απίθανη», και ότι πρέπει να γίνουν «τεράστιες προσπάθειες» προκειμένου να αποφευχθεί ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αναφερόμενος στην Πορτογαλία, τονίζει ότι «δεν μπορεί να υπάρξουν τρεις, τέσσερις ή πέντε χώρες, που στην ουσία εξαρτώνται πλήρως από τα υπόλοιπα κράτη-μέλη». Βεβαίως τις διαπιστώσεις του κ. Μπάφετ τις έχουν κάνει και ας μην το ομολογούν και οι 27 ηγέτες που βρίσκονται στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών…
εκλογικα