Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
- Για τον μεζέ με μύδια και μαύρη μπίρα, καθαρίζουμε τα κελύφη από τα μύδια εξωτερικά, τρίβοντάς τα με μια συρματόβουρτσα, που βρίσκουμε σε χρωματοπωλεία ή μαγαζιά με εργαλεία, ή με το σύρμα της κουζίνας.
- Με το χέρι τραβάμε και αφαιρούμε το βύσσο (το γένι). Ξεπλένουμε καλά τα μύδια με άφθονο νερό και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια μεγάλη και φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα κουκουνάρια, τα κρεμμυδάκια (φρέσκα ή ξερά) και το πράσο για 6 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν να μαλακώνουν και να ροδίζουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο, σοτάρουμε για μισό λεπτό ίσα να βγάλει το άρωμά του -γιατί, αν μείνει παραπάνω, θα καεί και θα πικρίσει- και σβήνουμε με την μπίρα.
- Προσθέτουμε τα μύδια, το πιπέρι, το βασιλικό, το ταμπάσκο (ή την πιπερίτσα) και αλάτι (αν χρειάζεται) και ανακατεύουμε 1 – 2 φορές.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και αχνίζουμε για περίπου 5 – 6 λεπτά. Ξεσκεπάζουμε και ανακινούμε καλά.
- Πετάμε όσα μύδια δεν άνοιξαν και τα υπόλοιπα τα παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα και τα σερβίρουμε σε πιατέλα.
- Δυναμώνουμε τη φωτιά, βράζουμε το ζουμί με τα κρεμμύδια και τα κουκουνάρια μέχρι να συμπυκνωθεί λίγο και περιχύνουμε μ’ αυτό τα μύδια.
- Συνοδεύουμε το μεζέ με μύδια και μαύρη μπίρα με φρυγανισμένο ψωμί.