Μεζεκλίδικες πιπεριές Φλωρίνης, γεμιστές με χοιρινό και ρύζι

Στη Φλώρινα φτιάχνουν γεμιστά με φρέσκες πιπεριές το καλοκαίρι και με αποξηραμένες το χειμώνα. Τη συγκεκριμένη συνταγή τη φτιάχνουν με ξερές πιπεριές, τις οποίες μουλιάζουν για να μαλακώσουν . εμείς τη φτιάξαμε με φρέσκες, που ψήσαμε στο φούρνο. Η ιδιαιτερότητα της συνταγής έγκειται στο ότι η γέμιση μαγειρεύεται και μετά μπαίνει στις ήδη ψημένες (ή ξερές και μουλιασμένες πιπεριές) – έτσι, παραμένει ιδιαίτερα ζουμερή.

Προετοιμασία: 30΄, Ψήσιμο + Μαγείρεμα: περίπου 1 ώρα

Υλικά για 20 πιπεριές:

  • 20 φρέσκες μεγάλες πιπεριές Φλωρίνης, καλά πλυμένες
  • 500 γρ. χοιρινό, κατά προτίμηση λαιμός, σε πολύ μικρά κυβάκια
  • 100 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, σε ψιλά καρέ
  • 1 κουτ. γλυκού πελτές ντομάτας, αραιωμένος σε 2 κουτ. σούπας νερό
  • 1 κουτ. γλυκού ρίγανη ξερή + 1 κουτ. γλυκού θυμάρι ξερό, κοπανισμένα
  • 1 κουτ. γλυκού πιπέρι κόκκινο, γλυκό
  • 1 κουτ. γλυκού μπούκοβο καυτερό
  • 60 ml ελαιόλαδο
  • αλάτι

Διαδικασία:

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C. Aπλώνουμε τις πιπεριές σε ταψί που ιδανικά να τις χωράει σε μία στρώση και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν. Ξεφουρνίζουμε και κόβουμε από τις πιπεριές το κοτσάνι και βγάζουμε τα σπόρια.

Σε μια φαρδιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το χοιρινό για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσει καλά. Ρίχνουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για άλλα 3 – 4 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς.

Προσθέτουμε τον πελτέ, τη ρίγανη, το θυμάρι, το γλυκό πιπέρι, το μπούκοβο και αλάτι και ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα για περίπου 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν. Ρίχνουμε 200 ml νερό και βράζουμε για 1 – 2 λεπτά, μέχρι να αρχίσουν τα υγρά να κοχλάζουν. Ρίχνουμε το ρύζι, ανακατεύουμε και μετριάζουμε τη φωτιά.

Μαγειρεύουμε για περίπου 15 – 20 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να φουσκώσει. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε λίγο νερό μέχρι να γίνει το ρύζι. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

Με ένα κουτάλι γεμίζουμε προσεκτικά τις πιπεριές, τις απλώνουμε σε πιατέλα και σερβίρουμε.

gastronomos.gr