Η μέτρια κατανάλωση κρασιού πιθανόν να βοηθά στην επίτευξη εγκυμοσύνης

Δεκάδες μελέτες έχουν εστιάσει στα θετικά και τα αρνητικά της κατανάλωσης κρασιού στην καθημερινότητα μας. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια μελέτη η οποία έγινε από μια ομάδα επιστημόνων από τις ΗΠΑ, την Ελβετία και τη Γαλλία απεφάνθη ότι η ουσία ρεσβερατρόλη η οποία εμπεριέχεται στα σταφύλια βοηθά σε μεγάλο βαθμό τη λειτουργία της καρδιάς μας ενώ, καθυστερεί και τη γήρανση του οργανισμού μας. Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η ρεσβερατρόλη είναι ωφέλιμη καθώς προσφέρει μειωμένη σε θερμίδες διατροφή από 30%-40%, και όπως έδειξε η μελέτη με τη μείωση αυτή κερδίζουμε σε μακροζωία.

Μια άλλη έρευνα που έγινε στο πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον διαπίστωσε ότι το κόκκινο κρασί βοηθά στην καύση λίπους στον οργανισμό μας λόγω  της ύπαρξης της ρεσβερατρόλης. Ενώ και η μελέτη του κολεγίου Γεωργικών Επιστημών του Πολιτειακού πανεπιστημίου του Όρεγκον, η οποία δημοσιεύθηκε στην Journal of Nutritional Biochemistry απεφάνθη ότι το κόκκινο κρασί βοηθά στην καύση λίπους. Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια χημική ουσία που υπάρχει στα κόκκινα σταφύλια, το ελλαγικό οξύ, επιβραδύνει την ανάπτυξη των ήδη υπαρχόντων λιποκυττάρων καθώς και το σχηματισμό νέων, ενώ ενισχύει τον μεταβολισμό των λιπαρών οξέων στα ηπατικά κύτταρα.

Επιπλέον, μια πρωτότυπη έρευνα που έκαναν από κοινού αμερικάνοι και ισραηλινοί επιστήμονες αναφορικά με τα οφέλη του κρασιού σε διαβητικούς ασθενείς, έδειξε ότι όσοι εξ αυτών κατανάλωναν κόκκινο κρασί αύξησαν τα επίπεδα καλής χοληστερόλης τους.

Ενώ, μία μελέτη που έγινε από ερευνητές 4 βρετανικών πανεπιστημίων, με επικεφαλής τη δρ. Ιβόν Κέλι του τμήματος επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας του πανεπιστημιακού Κολεγίου (University College) του Λονδίνου, και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό επιδημιολογίας “Journal of Epidemiology and Community Health”, διαπίστωσε ότι η κατανάλωση ενός ή δύο ποτηριών αλκοόλ την εβδομάδα από μια μητέρα, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, δεν αυξάνει τον κίνδυνο αναπτυξιακών προβλημάτων στο παιδί.

Η κατανάλωση κρασιού βοηθά και στη νομιμότητα;

Τώρα μία νεότερη έρευνα, η οποία έγινε από επιστήμονες στην Κοπεγχάγη, ασχολήθηκε με  το κατά πόσο η κατανάλωση κρασιού επηρεάζει τη γονιμότητα των γυναικών προσπαθώντας να διασαφηνίσει αν τελικά «παίζει» ρόλο η ποσότητα της κατανάλωσης.

Στην έρευνα αυτή έλαβαν μέρος 30.000 γυναίκες σε κατάσταση εγκυμοσύνης οι οποίες έκαναν μέτρια κατανάλωση αλκοόλ. Η έρευνα διήρκεσε 4 χρόνια και οι επιστήμονες μελέτησαν τις επιδράσεις που είχαν κρασί, μπύρα και άλλα αλκοολούχα ποτά στο χρόνο που χρειάστηκε κάθε γυναίκα για να μείνει έγκυος.

Οι γυναίκες υποβλήθηκαν σε σειρά ερωτήσεων, όπου έπρεπε να απαντήσουν για την ποσότητα και την ποιότητα κρασιού, μπύρας ή άλλου ποτού που κατανάλωναν καθώς και για πόσο διάστημα έκαναν προσπάθειες να μείνουν έγκυες.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας το 50% των γυναικών κατάφεραν να μείνουν έγκυες κατά τους 2 πρώτους μήνες των προσπαθειών τους, ενώ ένα 15% προσπάθησε περισσότερο από 12 μήνες.

Όπως διαπιστώθηκε σε γενικές γραμμές οι γυναίκες αυτές έπιναν περισσότερο κρασί παρά μπύρα ή άλλα οινοπνευματώδη ποτά. Το 80% εξ αυτών, έκανε μέτρια κατανάλωση, δηλαδή από 0,5 έως 7 ποτήρια κρασιού την εβδομάδα. Ενώ,  ένα 50% έπινε την ίδια ποσότητα αλλά σε μπύρα.

Όπως ανέφεραν οι ερευνητές, οι γυναίκες που έπιναν κρασί και όχι άλλα οινοπνευματώδη ποτά, είχαν τους μικρότερους χρόνους αναμονής μέχρι τη σύλληψη. Αντίθετα, οι γυναίκες που έπιναν μόνο μπύρα ή μόνο άλλα οινοπνευματώδη ποτά, είχαν το μεγαλύτερο χρόνο αναμονής.

Επιπλέον, οι γυναίκες που δεν κατανάλωναν καθόλου αλκοόλ, είχαν μεγαλύτερο χρόνο αναμονής μέχρι τη σύλληψη σε σύγκριση με τις γυναίκες που έπιναν έστω και μικρές ποσότητες κάποιας μορφής αλκοολούχων ποτών.

Επίσης, οι γυναίκες που έπιναν και από τα 3 είδη αλκοόλ, είχαν το μικρότερο χρόνο αναμονής μέχρι τη σύλληψη.

Οι ερευνητές επεσήμαναν ότι τελικά η κατανάλωση κρασιού βοηθά ακόμα και αν η γυναίκα πίνει κι άλλα αλκοολούχα ποτά. Όπως λένε, η μέτρια κατανάλωση κρασιού, κατά την περίοδο που προσπαθούν να μείνουν έγκυες μπορεί και να βελτιώνει, ως κάποιο βαθμό τη γονιμότητα τους. Και τονίζουν ότι το ευεργετικό αυτό πρόσημο αφορά μόνο την κατανάλωση σε κρασί.

Το ερώτημα που τίθεται είναι στο πως επιδρά το κρασί ώστε να μειώνεται ο χρόνος αναμονής μέχρι τη σύλληψη. Όμως αυτό δεν είναι ακόμη γνωστό, όπως ανέφεραν οι επιστήμονες. Υποψιάζονται ότι αφορά τις αντιοξειδωτικές ουσίες που εμπεριέχονται στο κρασί και οι οποίες έχουν ευεργετική δράση και κατά του καρκίνου του πνεύμονα ή της πρόκλησης ενός εγκεφαλικού. Ωστόσο, όπως είπαν αυτό πρέπει να διερευνηθεί περαιτέρω, όπως επίσης και το αν δεν είναι η μέτρια κατανάλωση κρασιού που έχει θετικά αποτελέσματα από μόνη της ή κάποια χαρακτηριστικά των γυναικών αυτών που συνδέονται με την κατανάλωση. Σε κάθε περίπτωση όπως είπαν η μελέτη αυτή πρέπει να διευρυνθεί.

naftemporiki.gr