Μέτρια κατανάλωση αλκοόλ για υγιή καρδιά; Όχι!

Η ευρέως διαδεδομένη αντίληψη ότι η κατανάλωση μικρών έως μέτριων ποσοτήτων αλκοόλ είναι καλή για την καρδιαγγειακή υγεία δεν υποστηρίζεται από τα δεδομένα, όπως αναφέρει η Παγκόσμια Ομοσπονδία Καρδιάς (World Heart Foundation – WHT).

Στην πραγματικότητα, τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα ότι οποιοδήποτε επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ μπορεί να συμβάλει στην απώλεια μιας υγιούς ζωής, λέει η Ομοσπονδία.

«Τις τελευταίες δεκαετίες, ο επιπολασμός των καρδιαγγειακών παθήσεων έχει σχεδόν διπλασιαστεί και το αλκοόλ έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη συχνότητα εμφάνισης μεγάλου μέρους τους», ανέφερε η WHF.

«Η παρουσίαση του αλκοόλ ως απαραίτητου για μια ενεργή κοινωνική ζωή έχει αποσπάσει την προσοχή από τις βλάβες της χρήσης αλκοόλ, όπως και οι συχνοί και ευρέως δημοσιευμένοι ισχυρισμοί ότι η μέτρια κατανάλωση, όπως ένα ποτήρι κόκκινο κρασί την ημέρα, μπορεί να προσφέρει προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις», δήλωσε η Δρ Monica Arora, μέλος της επιτροπής συμβούλων του WHF και συν-συγγραφέας της σύντομης έκθεσης.

«Αυτοί οι ισχυρισμοί είναι στην καλύτερη περίπτωση παραπληροφόρηση και στη χειρότερη μια προσπάθεια της βιομηχανίας αλκοόλ να παραπλανήσει το κοινό σχετικά με την επικινδυνότητα του προϊόντος τους», συνέχισε η Δρ Arora.

Τα συμπεράσματα του WHF συνάδουν με μια πρόσφατη έκθεση στο The Lancet, η οποία διαπίστωσε ότι δεν υπάρχει ασφαλές επίπεδο κατανάλωσης αλκοόλ.

Το 2019, σχεδόν 2,4 εκατομμύρια θάνατοι αποδόθηκαν στο αλκοόλ, αντιπροσωπεύοντας το 4,3% όλων των θανάτων παγκοσμίως και το 12,6% των θανάτων σε άνδρες ηλικίας 15 έως 49 ετών.

Ακόμη και μικρές ποσότητες αλκοόλ έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, όπως στεφανιαίας νόσου, εγκεφαλικού επεισοδίου, καρδιακής ανεπάρκειας, υπερτασικής καρδιοπάθειας, μυοκαρδιοπάθειας, κολπικής μαρμαρυγής και ανευρύσματος, σημειώνει η WHF.

Οι μελέτες που ισχυρίζονται το αντίθετο βασίζονται σε μεγάλο βαθμό σε αμιγώς παρατηρητική έρευνα, η οποία αποτυγχάνει να εξηγήσει σχετικούς συμπαράγοντες, γράφει η οργάνωση. Με βάση τη σύνοψη των αποδεικτικών στοιχείων, μέχρι σήμερα δεν υπάρχει αξιόπιστη συσχέτιση μεταξύ της μέτριας κατανάλωσης αλκοόλ και του χαμηλότερου κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου.

Η χρήση αλκοόλ είναι επίσης ένας «σημαντικός παράγοντας κινδύνου που μπορεί να αποφευχθεί» για τον καρκίνο, τις πεπτικές ασθένειες, τους τραυματισμούς και αρκετές μολυσματικές ασθένειες, σύμφωνα με το WHF.

iatrikanews.gr