Φέτος δεν θα αγοράσεις μελομακάρονα! Γιατί εδώ με αυτή την εύκολη συνταγή του δικού μας Τρικαλινού μάγειρα του κάμπου Αντώνης Κούκεν θα φτιάξεις τα πιο νόστιμα “μεθυσμένα” στο σιροπάκι και στο μελάκι μελομακάρονα που μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα θα επαναλάβεις την συνταγή πολλές φορές, γιατί θα γίνουν ανάρπαστα! Εγγυόμαστε ότι θα έχετε σίγουρη επιτυχία στο αποτέλεσμα!!!
Υλικά για τα μελομακάρονα:
* 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο (αραβοσιτέλαιο ή ηλιέλαιο 400 ml)
* 1 ποτήρι του νερού μπύρα 200 ml (εγώ έβαλα μαύρη)
* 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (15 γρ.)
* 1 πρέζα αλάτι ( 5 γρ.)
* 2 κουταλάκια γλυκού κανέλα (30 γρ.)
* Μισό κουταλάκι γλυκού μοσχοκάρυδο
* Μισό κουταλάκι γλυκού (κοφτό) γαρύφαλλο (σκόνη)
* 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (15 γρ.) προαιρετικά
* 1 κουταλάκι του γλυκού σαλέπι (15 γρ.) προαιρετικά
* 2 φακελάκια βανίλιας (15 γρ.)
* 800 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
* 200 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
* ξύσμα από ένα μεσαίου μεγέθους πορτοκάλι ή νεράντζι ή λεμόνι
* 150 γρ. χονδροκοπανισμένα καρύδια
Για το σιρόπι: 2 ποτήρια του νερού, νερό (400 ml) – 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη (400 γρ.) – μισό λεμόνι μεγάλου μεγέθους (θέλουμε το χυμό)
Βάζουμε σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού και μετά κατεβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία όπου αφήνουμε για 5 ακόμα λεπτά.
Διακόσμηση: Μέλι και χονδροσπασμένα καρύδια ή φιστίκια Αιγίνης.
Καλά Χριστούγεννα με υγεία και χαρές!!! Δείτε το κατατοπιστικό βίντεο στο κανάλι antonis cooken στο youtube