«Μεθυσμένα» γλυκάκια σε 3 εκδοχές από τον Αντώνης Κούκεν

Ένα νηστίσιμο γλυκάκι που είναι πολύ απλό για να φτιαχτεί, κάνει και για κέρασμα και ξετρελαίνει μικρούς και μεγάλους!

Υλικά για τα γλυκάκια: 2 ποτήρια του νερού σπορέλαιο (Αραβοσιτέλαιο ή Ηλιέλαιο 400 ml)

– 1 ποτήρι του νερού μπύρα 200 ml (εγώ έβαλα μαύρη)

– 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (15 γρ.)

– 1 πρέζα αλάτι ( 5 γρ.)

– 1 κουταλάκι κοφτό κανέλα (10 γρ.) προαιρετικά

– 1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι (15 γρ.) προαιρετικά

– 2 φακελάκια βανίλιας (15 γρ.)

– 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

 

Γέμιση: Λουκούμια, ξηρούς καρπούς, γλυκό του κουταλιού, μαρμελάδα, κάστανα και ότι τραβάει

η όρεξη σας. Αρκεί να μην έχουν πολλά υγρά!

 

Για το σιρόπι: 2 ποτήρια του νερού, νερό (400 ml)

– 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη (400 γρ.)

– μισό λεμόνι μεγάλου μεγέθους

(Σε υψηλή θερμοκρασία μέχρι να φτάσουν σε σημείο βρασμού

και μετά κατεβάζουμε σε μέτρια θερμοκρασία όπου αφήνουμε για 5 ακόμα λεπτά).

Διακόσμηση: Με ινδοκάρυδο πασπαλισμένα ή σοκολάτα λιωμένη σε μπεν μαρί. Τα καλύπτουμε αφού “πιουν” το σιρόπι τους!

Διαδικασία: Βάζουμε όλα τα στερεά υλικά σε μια λεκάνη (αλεύρι, μπέικιν, μαχλέπι, βανίλια, κανέλα, αλάτι) και ανακατεύουμε να αναμιχθούν καλά. Έπειτα ρίχνουμε σε μία λακκούβα που έχουμε φτιάξει (παρόμοια με αυτές που έχουν δημιουργηθεί από τα σκαψίματα στους δρόμους του Δήμου Τρικκαίων) τα υγρά υλικά (σπορέλαιο και μπύρα). Aανακατεύουμε για να φτιάξουμε μια εύπλαστη και μαλακή ζύμη. Όχι πολύ ζύμωμα, πέραν των 5 λεπτών, γιατί θα γίνουν τα μεθυσμένα μας πετραδάκια για να τα βάλουμε στο μεγάλο κήπο στο χωριό, στη Λυγαριά! 

Αφήνουμε να ξεκουραστεί το ζυμάρι για 30 λεπτά.

Έπειτα αν σας βρίσκεται εύκαιρη εκεί γύρω καμιά γιαγιά ή καμιά θειά προτιμήστε τα χέρια τους για να σας βοηθήσουν! 

Παίρνουμε ζυμάρι, ποσότητα όσο ένα μεγάλο καρύδι, κάνουμε τώρα ξανά μια λακουβίτσα και βάζουμε την γέμιση. Αν δεν μας βρίσκεται γέμιση μπορούμε να μην βάλουμε τίποτα εντός και απλά τα φτιάχνουμε μπαλάκια!

Τοποθετούμε σε 2 ταψιά του φούρνου μας που τα έχουμε ντύσει με την τελευταία λέξη της μόδας… αντικολλητικό χαρτί! Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου στον αέρα κατά προτίμηση. 

Επιλέγουμε τον αέρα όταν βάζουμε πάνω από 2 ταψιά. Αντιστάσεις στους 190 βαθμούς Κελσίου, εκεί ψήνουμε ανά ένα ταψί αν θέλουμε σωστό και ομοιόμορφο ψήσιμο!

Ψήνουμε για 20 έως 30 λεπτά μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και όχι να τα βγάλουμε κεφτεδάκια, οκ;

Τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά, τα τοποθετούμε μέσα σε ένα μεγάλο ταψί που να τα χωράει όλα ή χωρίστε τα σε 2 ταψάκια και ρίξτε το ζεστό σιρόπι από πάνω τους για να “ζεσταθεί το κοκαλάκι τους”! 

Είπαμε κρύα γλυκάκια και καυτό σιρόπι. Μετά από μισή ώρα κάντε στα γλυκάκια μια τούμπα σαν ανασκελωμένες χελωνίτσες που λιάζονται, για να σιροπιαστούν και από την άλλη πλευρά ομοιόμορφα!!!

Μετά από 2 ώρες φτιάξτε την διακόσμηση της αρεσκείας σας!!! Καλή επιτυχία!!! Σας αγαπώ και σας ευχαριστώ τσονάκια μου!

Antonis cooken ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΜΟΝΟ για το trikalaIN.gr.