Ένα σύμπλεγμα από τεράστιους σκοτεινόχρωμους βράχους από ψαμμίτη υψώνονται έξω από την Καλαμπάκα, κοντά στα πρώτα υψώματα της Πίνδου και των Χασίων, «δημιουργώντας τα μεγαλεπήβολα Μετέωρα. Τα μοναστήρια, που είναι χτισμένα στις κορυφές κάποιων από τους βράχους είναι σήμερα το δεύτερο πλέον σημαντικό μοναστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, ύστερα από το Άγιο Όρος. Από τα τριάντα που υπήρξαν ιστορικά, σήμερα λειτουργούν μόνον έξι, τα οποία, από το 1988, περιλαμβάνονται στον κατάλογο μνημείων παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO.
Συγκεκριμένα, η ανδρική μονή του Αγίου Νικολάου του Άσμενος ή Μονή Αγίου Νικολάου Αναπαυσά, η Ιερά Μονή Ρουσάνου ή Αρσάνη, η ανδρική μονή της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, γνωστή και ως «Μεγάλο Μετέωρο», επί του υψηλότερου βράχου, η μονή των Αγίων Πάντων ή Ιερά Μονή Βαρλαάμ, η Ιερά Μονή Αγίας Τριάδος και η γυναικεία Ιερά Μονή Αγίου Στεφάνου υποδέχονται φιλόξενα στο αρχονταρίκι τους τον κάθε προσκυνητή.
Τα Μετέωρα αποτελούν και λατρεμένο τόπος για τους λάτρεις της αναρρίχησης. Οι μοναχοί και ασκητές σκαρφάλωναν στις μονές και στις σκήτες τους με σκοινιά, με δίχτυα ή με γυμνά χέρια, ενώ η αναρρίχηση στους βράχους των Μετεώρων συνεχίζεται και σήμερα, αποτελώντας όνειρο ζωής για πολλούς λάτρεις του σπορ που έρχονται από κάθε γωνιά της γης.
Ορμητήριο των αναρριχητών το Καστράκι. Το γραφικό χωριό στους δυτικούς πρόποδες των θεόκτιστων βράχων της μοναστικής πολιτείας, πήρε το όνομά του από ένα μικρό βυζαντινό κάστρο, του οποίου σώζονται ελάχιστα απομεινάρια. Η κοινότητα περικλείει τα 4/6 της περιοχής και το χωριό και έχει ανακηρυχθεί μαζί με το σύνολο της περιοχής των Μετεώρων Μνημείο της Φύσης και Παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί σε ένα θαυμάσιο τόπο αναψυχής με κάμπινγκ, ταβέρνες και ξενώνες, που προσφέρουν ευχάριστη ξεκούραση στους επισκέπτες των Μετεώρων.
Η πύλη, όμως, στα Μετέωρα είναι η πόλη της Καλαμπάκας. Οι μεγαλοπρεπείς γκρίζοι βράχοι την προστατεύουν, ο Πηνειός ρέει από τα στενά της και τα καταπράσινα δάση την αγκαλιάζουν, δημιουργώντας μια αισθητική πανδαισία χρωμάτων και εικόνων, με εντυπωσιακότερη εκείνη των βράχων των Μετεώρων, βόρεια και ανατολικά της, που ξεπηδούν μέχρι τον ουρανό.
Λόγω της θέσης της πολύ κοντά στα χωριά του Ασπροποτάμου, των Χασίων, του Κόζιακα και κυρίως της Ιερής Πολιτείας Μετεώρων, είναι ένας πολύ δημοφιλής προορισμός, με πολλά εστιατόρια και τουριστικά καταστήματα. Στην κωμόπολη της Καλαμπάκας συναντάτε πολλούς μικρούς ναούς και ξωκλήσια της μεταβυζαντινής εποχής με αξιόλογες αγιογραφίες. Από τα σημαντικότερα αξιοθέατά της είναι ο Ι. Ναός Κοιμήσεως της Θεοτόκου [10ος- 11ος αι.], στο βορειοανατολικό τμήμα, με τον πανύψηλο βράχο της Αϊάς να δεσπόζει από πάνω του.
Διαθέτει, δε, πολλές ενδιαφέρουσες τοιχογραφίες του 12-16ου αι. και ένα ξυλόγλυπτο τέμπλο του 17ου αι. Εντυπωσιακό είναι και το κωδωνοστάσιο του ναού στη βόρεια πλευρά της εισόδου του περιβόλου του ναού. Στην πόλη θα βρείτε και τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Βησσαρίωνος [1954-1984], με αγιογραφίες του Ιωάννη Αλμπάνη, που αναγέρθηκε προς τιμήν του Αγίου Μητροπολίτου Λαρίσης, ιδρυτή και κτήτορα της Μονής Δουσίκου καθώς και το βυζαντινό ναό του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου.
Αξίζει ένας περίπατος και στο βορειοανατολικό τμήμα της Καλαμπάκας και τη γραφική συνοικία του Σοπωτού κάτω από τον βράχο της Αγίας Τριάδος [ανατολικά] και τον βράχο του Άλτσου [βόρεια]. Στην Καλαμπάκα φιλοξενείται η μοναδική στην Ελλάδα Σχολή Ξυλογλυπτικής, «Τεχνιτών Ξυλογλυπτικής – Διακοσμητικής Επίπλου».
Θα διασκεδάσετε στα δεκάδες μπαράκια, ταβέρνες, εστιατόρια και φυσικά τα περίφημα Καλαμπακιώτικα «τσιπουρερί» στην οδό Βλαχάβα, που της έχουν χαρίσει το χαρακτηρισμό «Μύκονος της Κεντρικής Ελλάδας». Φυσικά, επιβάλλεται μια στάση στο εργαστήρι παρασκευής του Φαρσαλινού Χαλβά «Ρόμπου», που συνεχίζει την παράδοση από το 1920.
https:www.reader.gr