Μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας: Ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές

Μίνι κραχ στο Χρηματιστήριο – Ξεθωριάζει το αφήγημα της «καθαρής» εξόδου – Η Πειραιώςβρέθηκε στα όρια του limit down, η Eurobank ενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4% – Το αιφνίδιο ξεπούλημα αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές – Ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων – Η σειρά γεγονότων που οδήγησε στο sell off -Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: «Δεν εμπνέει ανησυχία η μαζική πώληση των τραπεζικών μετοχών»

Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι των πωλήσεων στις τραπεζικές μετοχές έπεσε στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, με τις τραπεζικές μετοχές να οδηγούνται σε ελεύθερη πτώση.

Η Πειραιώς βρέθηκε στα όρια του limit down χάνοντας έως και 29%, η Eurobankενδοσυνεδριακά υποχώρησε μέχρι και 24%, η Εθνική ως 19,5% και η Alpha έως 11,4%.

Ωστόσο ο Γενικός Δείκτης επιχειρεί να μειώσει στις απώλειες κοντά στο 3% με τον Γενικό Δείκτη στις 660 μονάδες και τις μετοχές των τραπεζών να περιορίζουν τις τεράστιες αρχικές απώλειες, με την Eurobank στο -7,9%, την Εθνική στο -3,4% και την Alpha Bank με πτώση 3,28%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς υποχώρησε στα όρια του limit down με εντολές περίπου 3 εκατομμυρίων τεμαχίων αξίας 5 εκατ. ευρώ. Τεχνικά, το αιφνίδιο ξεπούλημα στις τραπεζικές μετοχές αποδίδεται σε αυτοματοποιημένες συναλλαγές καθώς η πτώση που είχε προηγηθεί στις προηγούμενες συνεδριάσεις, «χτύπησε» τα περιθώρια ασφαλείας και ενεργοποιήθηκαν εντολές stop loss μεγάλων χαρτοφυλακίων.

Ακόμη όμως και αν η τεχνική αιτία για την πτώση πρέπει να αναζητηθεί στους χρηματιστηριακούς αλγόριθμους, δεν μπορεί να υποτιμηθεί το γεγονός ότι οι τραπεζικές μετοχές το τελευταίο εξάμηνο, είναι μόνο short από τα μεγάλα ξένα fund.

Η βασική αιτία για την πίεση που δέχονται οι τραπεζικές μετοχές δεν είναι άλλη από την ανησυχία που υπάρχει για την κεφαλαιακή τους επάρκεια και αυτό αποτυπώθηκε και στη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, καθώς οι επενδυτές κλιμάκωσαν τις πιέσεις στις μετοχές ξεκινώντας από την Πειραιώς και φθάνοντας στην Alpha Bank, ανάλογα με την κεφαλαιακή θέση της κάθε τράπεζας.

Σε αυτή τη συγκυρία προστέθηκαν το τελευταίο διάστημα και μία σειρά από γεγονότα που πυροδότησαν το σημερινό sell off.

Συγκεκριμένα:

– Η ιταλική κρίση έχει εντείνει τις ανησυχίες για την ευρύτερη περιοχή και η άνοδος των ιταλικών επιτοκίων έχει παρασύρει και τα ελληνικά με αποτέλεσμα το spread να είναι στα ιδια επίπεδα με αυτά που είχαμε πριν ενταχθούμε στο πρώτο μνημόνιο.

– Η ασάφεια σε σχέση με την περικοπή ή μη των συντάξεων, η κατάθεση προσχεδίου προϋπολογισμού με δύο σενάρια, η συζήτηση για την πιστή τήρηση ή την εφαρμογή μέρους μόνο του μεταρρυθμιστικού προγράμματος σε ένα σκηνικό παρατεταμένης προεκλογικής περιόδου, εντείνει τις ανησυχίες των ξένων και αυξάνει το country risk.

-Το τελευταίο διάστημα, μετά την χωρίς αποτέλεσμα προσπάθεια της Τράπεζας Πειραιώς να εκδώσει ομόλογα Tier II, έγινε ευρέως γνωστό ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι αποκλεισμένες από τις αγορές και άντληση κεφαλαίων μπορεί προς το παρόν να επιτευχθεί μόνο με τοκογλυφικά επιτόκια.

– Τα αποτελέσματα εξαμήνου έδειξαν αδύνατες επιδόσεις των τραπεζών. Η πιστωτική επέκταση παραμένει σε αρνητικό έδαφος ενώ τα έσοδα προ προβλέψεων υποχωρούν έως και 25% υπονομεύοντας την κερδοφορία των τραπεζών που αποτελούσε το «μαξιλάρι» για την σταδιακή εξομάλυνση του ελλείμματος στις προβλέψεις. Ταυτόχρονα η απομόχλευση των χαρτοφυλακίων και η συρρίκνωση των δραστηριοτήτων σε επίπεδο ομίλου, μειώνει περαιτέρω τα μεγέθη.

– Οι νέοι επιθετικοί στόχοι μείωσης των κόκκινων δανείων δημιουργούν περαιτέρω ανησυχία για τις πιέσεις που ήδη δέχεται και θα δεχθεί η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών.

Κύκλοι ΥΠΟΙΚ: «Δεν εμπνέει ανησυχία η μαζική πώληση των τραπεζικών μετοχών»

Καθησυχάζουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικων για τη σημερινή μαζική πωληση των τραπεζικών μετόχων, ισχυριζόμενοι οτι δεν υπαρχει ανησυχία και ότι ειναι διαχειρίσιμο.

Οι ίδιοι κύκλοι αναφέρθηκαν στο δημοσίευμα του Bloomberg, το οποίο δημιούργησε κλιμα στις αγορές που όπως πάντα υπεραντεδρασαν.

Σχετικα με το μέτρο για τις περικοπές συντάξεων, οι ιδιες πηγες ανάφεραν πω; Η πρόταση μας είναι να μην υπάρχουν μειώσεις συντάξεων. Δεν υπάρχει λόγος για μειώσεις, δεν είναι διαρθρωτικό μέτρο, τόνιζαν, ενω διαβεβαιωσαν πως υπαρχει χώρος για αντίμετρα, ισως σε τρία ή και σε τέσσερα χρόνια.

Πηγή: www.newmoney.gr