Μετά το καλοκαίρι οι αποφάσεις για εκλογές

Με 12% μεσοσταθμική διαφορά σε πανελλαδικό επίπεδο θα κέρδιζε σήμερα τις εκλογές η ΝΔ

Εάν υπολογιστεί η ψήφος χιλιάδων ομογενών η διαφορά αυτή μπορεί να ανοίξει υπέρ της ΝΔ

Καμία απόφαση περί πρόωρων εκλογών δεν έχει πάρει ο πρωθυπουργός και δεν θα ήταν δυνατόν να πάρει από τόσο νωρίς για κάλπες που θα επιχειρούσε να στήσει στις αρχές του Φθινοπώρου. Το fimotro, είναι σε θέση να γνωρίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης αμέσως μετά την επιστροφή του από τις διακοπές του Αυγούστου και αφού επιστρέψουν οι πολίτες από τα μπάνια του λαού, θα παραγγείλει δυο πανελλαδικές μετρήσεις από τις οποίες θα εξαρτηθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αποφάσεις του. Ο πρωθυπουργός θα εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας, θα δει πόσο έχουν προχωρήσει οι μαζικοί εμβολιασμοί και σε συνδυασμό με τις μετρήσεις που θα παραγγείλει θα λάβει τις τελικές του αποφάσεις.

Την συγκεκριμένη χρονική στιγμή σοβαροί και έγκυροι δημοσκόποι εκτιμούν ότι εάν την Κυριακή είχαμε πρόωρες εκλογές η ΝΔ θα κέρδιζε με μια μεσοσταθμική διαφορά 12% με τα ποσοστά της να προσεγγίζουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα ποσοστά των τελευταίων εκλογών χωρίς να υπολογίζεται η ψήφος των ομογενών που θα μπορούσε υπό προϋποθέσεις να ανοίξει ακόμα περισσότερο την ψαλίδα της διαφοράς σε ποσοσατά +1,5%-2% υπέρ της ΝΔ. Αυτό έδειξε και η μέτρηση που έδειξαν στον Αλέξη Τσίπρα. Πρόκειται για μέτρηση της Kapa Research με αναγωγή όλων των αναποφάσιστων και με απόλυτη προσέγγιση του τελικού εκλογκού αποτέλεσματος ως εξής: ΝΔ 38%-ΣΥΡΙΖΑ 26%.

Δυο σημαντικά νομοσχέδια θα περάσει το καλοκαίρι η κυβέρνηση

To Μέγαρο Μαξίμου έχει πάρει την απόφαση να περάσει το καλοκαίρι άλλα δύο κρίσιμα νομοσχέδια, εκτός από το εργασιακό νομοσχέδιο που θα κατατεθεί στην Βουλή αρχές Ιουνίου δημιουργώντας συνθήκες πολιτικού καύσωνα στο Κοινοβούλιο αλλά και στους δρόμους.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Πρωθυπουργός επιθυμεί εκτός από το εργασιακό νομοσχέδιο να φέρει για ψήφιση το καλοκαίρι (Ιούνιο-Ιούλιο) το πολύ σημαντικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας για την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών καθώς και το νομοσχέδιο για τις νέες επικουρικές συντάξεις.

Πόσα δισ. θα ρίξει στο τραπέζι το καλοκαίρι η κυβέρνηση

Στο επόμενο διάστημα θα δοθούν για τη στήριξη επιχειρήσεων και νοικοκυριών ποσά 3 δισ. ευρώ που αφορούν:

  • Τον Μάιο θα ολοκληρωθεί η «επιστρεπτέα προκαταβολή 7», από την οποία απομένουν ενισχύσεις περίπου 200 εκατ. ευρώ.
  • Το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρηματικών δανείων «Γέφυρα ΙΙ», συνολικού ύψους 500 εκατ. ευρώ, για το οποίο δόθηκε παράταση έως το τέλος Μαΐου.
  • Η ενισχυμένη αποζημίωση ειδικού σκοπού που θα δοθεί έως το τέλος του μηνός και μέσω της οποίας θα διατεθούν 130 εκατ. ευρώ σε περίπου 100.000 επιχειρήσεις.
  • Επιδότηση μέρους των πάγιων δαπανών των επιχειρήσεων.
  • Η αποζημίωση ειδικού σκοπού και το πρόγραμμα «ΣΥΝ-Εργασία» για τους εργαζόμενους.
  • Τα προγράμματα του υπουργείου Ανάπτυξης για την εστίαση, παιδότοπους, γυμναστήρια κ.ά.
  • Επίσης, η αποζημίωση των ιδιοκτητών ακινήτων για τα μειωμένα ενοίκια θα γίνει για τον Απρίλιο με προκαταβολή, όπως και τον Μάρτιο. Και η εκταμίευση των προγραμμάτων των περιφερειών για τις επιχειρήσεις.

Αν αθροίσει κάποιος τα δημοσιονομικά και τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας για τη διετία 2020-2021, ανέρχονται σε περίπου 40 δισ. ευρώ (24 δισ. ευρώ το 2020 και 15,5 δισ. ευρώ εφέτος).

Κυριαρχία της ΝΔ και του Μητσοτάκη στον μεσαίο χώρο

Συμπερασματικά καμία απόφαση για εκλογές δεν έχει πάρει ακόμα ο πρωθυπουργός. Η αλήθεια είναι ότι στην κυβέρνηση θα θελήσουν να κάψουν το σενάριο της απλής αναλογικής και σε περίπτωση που δεν υπάρξει αυτοδυναμία να πάνε σε δεύτερες εκλογές και να εξασφαλίσουν μια καθαρή τετραετία. Όλα αυτά όμως είναι ασκήσεις επί χάρτου. Ο Μητσοτάκης και η ΝΔ εξακολουθούν και κυριαρχούν στον χώρο του κέντρου. Αυτό σημαίνει ότι θα κερδίσουν με άνεση τις εκλογές γιατί δεν έχουν πίεση και απώλειες και προς τα δεξιά ειδικά στη Β. Ελλάδα.

Στο πλαίσιο αυτό, η υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων για τη Θεσσαλονίκη και μάλιστα με αποφασιστικά βήματα και εντός χρονοδιαγραμμάτων, είναι για τον πρωθυπουργό το μεγάλο του στοίχημα για να αφήσει το στίγμα του στη Βόρεια Ελλάδα. Έργα που χρονίζουν, αν μάλιστα καταφέρει να έχουν τη δική του υπογραφή, όπως το πολύπαθο μετρό, θα ανεβάσουν τις μετοχές του στο «πολιτικό χρηματιστήριο της Θεσσαλονίκης» και θα ανατρέψουν την όποια δημοσκοπική διαρροή προς τα δεξιά.

Το θέμα είναι πότε θα γίνουν αυτές οι εκλογές. Αυτό θα κριθεί οριστικά μετά τις διακοπές του Αυγούστου..

Fimotro