Μετά το αυτοκίνητο κομμένο και το γάλα

 

gala_5

 

 

 

 

Πονεμένη ιστορία είναι πλέον το φουλάρισμα του ρεζερβουάρ για τους καταναλωτές.  H αμόλυβδη βενζίνη φλερτάρει με τα 2 ευρώ το λίτρο, ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές της χώρας, παρά το γεγονός ότι η κατανάλωση καυσίμων έχει περιοριστεί δραστικά και έχουν κλείσει περίπου 2.000 πρατήρια υγρών καυσίμων.

Χθες, στην κορύφωση των θερινών διακοπών, η υψηλότερη τιμή βενζίνης παρατηρήθηκε στις Κυκλάδες, φθάνοντας παρακαλώ τα 1,981 ευρώ το λίτρο. Ακολουθούν τα νησιά του Αργοσαρωνικού με τιμή 1,979 ευρώ το λίτρο, ενώ στα Χανιά, στο Ρέθυμνο, στο Ηράκλειο, στο Λασίθι, στα Δωδεκάνησα, στην Κεφαλλονιά και την Κέρκυρα οι τιμές ξεπερνούν τα 1,90 ευρώ το λίτρο.

Υψηλές τιμές όμως παρατηρούνται και στους νομούς Εβρου και Μαγνησίας, όπου σε αρκετά πρατήρια η αμόλυβδη βενζίνη πουλιέται πάνω από 1,940 ευρώ το λίτρο.

Αντίθετα, η χαμηλότερη τιμή παρατηρήθηκε στην Κορινθία, με τιμή 1,674 ευρώ/λίτρο.

Η μέση τιμή αμόλυβδης, πάντως, κυμαίνεται από 1,730 έως 1,877 ευρώ/λίτρο πανελλαδικά.

Κύκλοι της αγοράς επισημαίνουν ότι η άνοδος στις τιμές της βενζίνης οφείλεται κυρίως στην πτώση της ισοτιμίας του ευρώ έναντι του δολαρίου, γεγονός που αναγκάζει τις εταιρίες πετρελαιοειδών να αγοράζουν σε υψηλότερες τιμές, αλλά και στο γεγονός της υψηλής ζήτησης που παρατηρείται κάθε χρόνο τέτοια περίοδο, κυρίως στα νησιά, λόγω της αύξησης του αριθμού των τουριστών.

Αλλά δεν είναι μόνο η βενζίνη. Η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα γαλακτοκομικών προϊόντων δείχνει ότι υπάρχουν Έλληνες που ούτε το γάλα των παιδιών τους δεν μπορούν πια να εξασφαλίσουν. Η μείωση της κατανάλωσης γάλακτος είναι συνάρτηση και των τιμών στο ράφι, γι’ αυτό και καταγράφεται στροφή προς τα μη επώνυμα προϊόντα. Μάλιστα, αντί λόγω κρίσης οι τιμές να μειώνονται, αυτές ακολουθούν ανοδική πορεία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή στην κατηγορία Γάλα Νωπό Παστεριωμένο αυξήθηκε κατά 3,9% τον Ιούνιο 2012 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011, ενώ την τελευταία διετία ο δείκτης καταγράφει συνολική άνοδο κατά 13,1%.Aπό τον Ελεύθερο Τύπο.

 

 

.