Μεσογειακή διατροφή κατά του διαβήτη κύησης

Η κατανάλωση μιας μεσογειακής διατροφής κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο διαβήτη κύησης, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Η τυπική μεσογειακή διατροφή είναι πλούσια σε φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, δημητριακά ολικής αλέσεως και ψάρια. Τα τρόφιμα όπως το κόκκινο κρέας, τα αυγά και το τυρί καταναλώνονται είτε σπάνια είτε με μέτρο.

Σύμφωνα με μια κλινική δοκιμή από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Γουόργουικ και του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου, οι γυναίκες που ακολούθησαν μια τέτοια διατροφή είχαν 35% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης διαβήτη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι εκείνες που ακολούθησαν μια μεσογειακή διατροφή πριν από την εγκυμοσύνη πήραν 1,25 κιλά λιγότερο βάρος κατά μέσο όρο όταν ήταν έγκυες, σε σύγκριση με τις γυναίκες που ακολούθησαν άλλες διατροφές.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Medicine, υποστηρίζει ότι η διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει τις έγκυες γυναίκες που πάσχουν από μια σειρά άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η χρόνια υπέρταση ή τα αυξημένα επίπεδα λιπιδίων.

Πάνω από 1.250 γυναίκες συμμετείχαν στη δοκιμή. Στο πλαίσιο της μεσογειακής διατροφής, οι συμμετέχουσες κατανάλωναν ξηρούς καρπούς καθημερινά, καθώς και εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο. Λάμβαναν επίσης τακτικά διατροφικές συμβουλές καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης τους.

Ο διαβήτης κύησης είναι το υψηλό σάκχαρο που εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ξηροστομία και αυξημένη δίψα. Ενώ συνήθως εξαφανίζεται μετά τον τοκετό, ο διαβήτης κύησης μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας για τη μητέρα, όπως προεκλαμψία και σε σπάνιες περιπτώσεις, θνησιγένεια.

Η καθηγήτρια Shakila Thangaratinam, από το Πανεπιστήμιο Queen Mary του Λονδίνου, δήλωσε: «Αυτή είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει ότι οι έγκυες γυναίκες που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο επιπλοκών μπορούν να επωφεληθούν από μια μεσογειακή διατροφή για να μειώσουν το βάρος τους και τον κίνδυνο διαβήτη κύησης».

Η Δρ Thangaratinam πρόσθεσε: «Οι γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο διαβήτη κύησης θα πρέπει να ενθαρρύνονται να παίρνουν μέτρα νωρίς κατά την εγκυμοσύνη τους, καταναλώνοντας περισσότερους ξηρούς καρπούς, ελαιόλαδο, φρούτα και δημητριακά ολικής άλεσης, μειώνοντας ταυτόχρονα την πρόσληψη ζωικών λιπών και ζάχαρης».

iatrikanews.gr