Μερομήνια: Τι «δείχνουν» για τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου – Έρχονται χιόνια και πολικό ψύχος

Πιο συγκεκριμένα ο Λαρισαίος προγνώστης καιρού και ειδικός στα μερομήνια, κ. Θεοφανης Χατζηγρίβας μιλώντας στην εκπομπή του MEGA «Ακόμα δεν είδες τίποτα» με τον Κώστα Τσουρό είπε:

«Τα πρώτα χιόνια θα ξεκινήσουν την δεύτερη εβδομάδα του Νοεμβρίου, γενικά μέσα στον μήνα θα έχουμε σκαμπανεβάσματα στον καιρό. Το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα έχουμε το πρώτο σοβαρό κρύο. Ωστόσο περιμένουμε τον Ιανουάριο να είναι ιστορικός φέτος, διότι θα έχουμε κάποιες πολικές θερμοκρασίες και θα σπάσουν κάποια ρεκόρ. Όλα αυτά θα γίνουν στο τρίτο δεκαήμερο του μήνα, αλλά χιονοπτώσεις που θα κατέβουν στα πεδινά θα έχουμε και το πρώτο δεκαήμερο του Ιανουαρίου».

Τα Μερομήνια και η ερμηνεία τους

Από την αρχαιότητα οι άνθρωποι είχαν αγωνία για το μέλλον και διαρκώς προσπαθούσαν να το προβλέψουν. Η κίνηση των σύννεφων, το πέταγμα των πουλιών, το φύσημα του ανέμου μπορούσαν να ερμηνευθούν ως καλοί ή κακοί οιωνοί. Πλήθος μαντείων αναλάμβανε να δώσει διφορούμενους χρησμούς σε ανθρώπους που έψαχναν ένα σημάδι που να τους αποκαλύπτει τα μελλούμενα. Μέσα σε όλα αυτά και η προσπάθειά τους να προβλέψουν τον καιρό ολόκληρης της χρονιάς.

 

Με τη μακρόχρονη παρατήρηση του καιρού και των άστρων κατέληξαν σε ένα μοντέλο ετήσιας πρόβλεψης του καιρού, τα γνωστά «Ημερομήνια» ή «Μερομήνια», μια πρακτική που ακολουθούν μέχρι και στις μέρες μας. Η λέξη προέρχεται από τον συνδυασμό των λέξεων ημέρα και μήνας, δίνοντας μας μια πρώτη γεύση για το πώς γίνεται η πρόβλεψη του καιρού. Η διαδικασία, όπως έφτασε στις μέρες μας μέσω της λαϊκής παράδοσης, έχει ως εξής:

Από την 1-12 Αυγούστου ή από τις 14-25 Αυγούστου ή κατ’ άλλους μετά την όγδοη πανσέληνο του έτους γίνεται παρατήρηση των καιρικών φαινομένων σε μια περιοχή. Ο καιρός κάθε μέρας αντιστοιχεί σε έναν μήνα του έτους, αρχής γενομένης από τον Αύγουστο. Οι αλλαγές του καιρού μέσα στη μέρα πρέπει να λαμβάνονται σοβαρά υπόψιν, καθώς αντιστοιχούν στις μέρες του εκάστοτε μήνα.

Οι προβλέψεις είναι γενικές και περιγράφουν τις συνθήκες που θα επικρατήσουν κάθε μήνα. Έτσι, όταν κάποια μέρα από τα Ημερομήνια είναι ηλιόλουστη έτσι θα κυλήσει και ο μήνας που της αντιστοιχεί. Αν μια μέρα έχει αέρα, ο καιρός θα είναι άστατος. Αν μια μέρα παρατηρήσουμε άσπρα σύννεφα τότε ο μήνας θα είναι βροχερός, κι αν τα σύννεφα τρέχουν τότε θα πέσει χιόνι. Τέλος, τα σκούρα σύννεφα μας προειδοποιούν για έναν ιδιαίτερα κρύο μήνα.