Μελλόντικα: κρύα σούπα πεπόνι

Στην αρχαιότητα κατέτασαν το πεπόνι στα λαχανικά, αφού ανήκει στην οικογένεια των κολοκυνθοειδών, και το κατανάλωναν σε σαλάτες ή μαγειρεμένο, με ξύδι και μπαχαρικά. Μία κρύα σούπα που φτιάχνεται πανεύκολα θα το επαναφέρει στη διατροφή μας ως πρώτο πιάτο!
Υλικά

1 πεπόνι

1-2 λάιμ

1 κομμάτι τζίντζερ φρέσκο

1/2 ματσάκι δυόσμο

1/4 κ.γ. κουρκουμά σε σκόνη

Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, νερό

Εκτέλεση
Καθαρίζω και κόβω το πεπόνι και το τοποθετώ στο μπλέντερ. Προσθέτω το λάιμ (ή μοσχολέμονο ή λεμόνι) και τα υπόλοιπα υλικά. Το τζίντζερ το τρίβω στον ψιλό τρίφτη αφού το ξεφλουδίσω και μετά στείβω με τα δάχτυλα, ώστε να πέσει το ζουμί του μέσα στο μπλέντερ. Αν θέλω πιο έντονη γεύση προσθέτω και τα τρίμματα μετά. Τα χτυπάω καλά με λίγο ελαιόλαδο, ελάχιστο αλάτι και πιπέρι που ενισχύει τις ιδιότητες του κουρκουμά. Στο τέλος αν την θέλω πιο αραιή μπορώ να προσθέσω λίγο νερό. Σερβίρεται σε μπολ αλλά πίνετε και από ποτήρι!

Για τη συνταγή

Ένας από τους λόγους που πρέπει να προτιμάμε να τρώμε εποχικά λαχανικά, είναι γιατί σε κάθε εποχή του χρόνου μας προσφέρουν ακριβώς τα στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας για να είναι υγιής και να ανταπεξέλθει στις συνθήκες της συγκεκριμένης εποχής. Για παράδειγμα, τα θερινά φρούτα έχουν πολύ νερό, για να μας παρέχουν την υγρασία που έχουμε ανάγκη, πολλά σάκχαρα και λίγες θερμίδες, οπότε έχουμε ενέργεια χωρίς να δυσκολευόμαστε στην πέψη.

Οι ιδιότητες του πεπονιού το καθιστούν ιδανικό για κατανάλωση κατά τους θερινούς μήνες, γιατί μας παρέχει πολύ νερό, άλατα, μέταλλα, βιταμίνες, είναι αντιπηκτικό, αντιοξειδωτικό, έχει ελάχιστες θερμίδες αλλά και μεγάλο ποσό φρουκτόζης, η οποία δεν ανεβάζει απότομα την καμπύλη ζαχάρου και μας δημιουργεί την αίσθηση της πληρότητας και της ηρεμίας για αρκετές ώρες.

http://www.tasty-day.gr