Το μέλλον είναι εδώ: «Έξυπνες» διαβάσεις για αφηρημένους με κινητά

Το φουτουριστικό σκηνικό θα γίνει σύντομα πραγματικότητα στο παρόν – Δείτε πώς λειτουργεί το νέο σύστημα

Ο έντονος ρυθμός στις πόλεις, η υπερβολική χρήση του κινητού τηλεφώνου, τα προβλήματα της καθημερινότητας, ακόμη και προβλήματα υγείας, συνθέτουν μία καθημερινότητα γεμάτη κινδύνους για τους πεζούς και εκπλήξεις για τους οδηγούς των οχημάτων. Ο νέος τρόπος ζωής προκαλεί νέες καταστάσεις και οι νέες καταστάσεις επιφέρουν νέους τρόπους πρόληψης. Το μέλλον ήρθε στο παρόν, λοιπόν, καθώς ξεκίνησε η πειραματική εφαρμογή των «έξυπνων» διαβάσεων στους δρόμους, οι οποίες λειτουργούν με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, ειδοποιώντας για τον κίνδυνο -κυρίως- τους αφηρημένους χρήστες κινητών τηλεφώνων, αλλά και όλους τους πεζούς που ενδεχομένως να κινδυνεύουν για διάφορους λόγους διασχίζοντας έναν δρόμο.

Το φουτουριστικό σκηνικό δεν αποτελεί, πλέον, εικόνα από μία πιθανή υπερπαραγωγή του Χόλιγουντ. Σύντομα θα ενταχθεί στη ζωή μας, καθώς φαίνεται να λειτουργεί, ειδοποιώντας τους πεζούς και τους ποδηλάτες για κάθε διερχόμενο όχημα από το σημείο που βρίσκονται.

Οι «έξυπνες» διαβάσεις «κρύβονται» και «ανάβουν κόκκινο» στον πεζό, έως ότου τα ειδικά κύτταρά τους, διαπιστώσουν ότι δεν υφίσταται κίνδυνος. Τότε, εμφανίζονται στην άσφαλτο με τρόπο «μαγικό» και ο πεζός διασχίσει με ασφάλεια τον δρόμο.
Πρόκειται για ένα σύστημα το οποίο συνθέτουν ένας κεντρικός υπολογιστής, κάμερες προς κάθε κατεύθυνση και υπερσύγχρονα ραντάρ κίνησης. Το σύστημα ενημερώνει ακόμη και στην περίπτωση που ένας πεζός βαδίζει κοντά στον δρόμο και ένα αυτοκίνητο περνά σε κοντινή απόσταση, ή έχει καβαλήσει το πεζοδρόμιο. Κάτι εξαιρετικά χρήσιμο, αν αναλογιστούμε τα θύματα των τελευταίων τρομοκρατικών χτυπημάτων με αυτοκίνητα σε πεζούς.

Δείτε το βίντεο με την πειραματική εφαρμογή του συστήματος…

 

protothema.gr