Η μελιτζάνα σε ρόλο πρωταγωνιστή

Ένα πολύ αγαπημένο καλοκαιρινό λαχανικό και ένας τρόπος μαγειρέματος ελαφρύς και τόσο νόστιμος που μπορεί να ικανοποιήσει ακόμα και αυτούς που δεν την αγαπούν ιδιαίτερα.
Υλικά

3 μελιτζάνες φλάσκες
3 τομάτες ώριμες
1 κρεμμύδι μεγάλο
250 γρ. μανιτάρια φρέσκα
1/4 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
1/6 κ.γ. σκόρδο σε σκόνη
40 ml σόγιου
Ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, βασιλικός

Εκτέλεση

Κόβω τις μελιτζάνες σε μικρές φέτες και τις βάζω στο νερό να ξεπικρίσουν (μπορώ να τις αφήσω και όλο το βράδυ). Το πρωί τις στραγγίζω και τις κλείνω αεροστεγώς σε ένα polybag μαζί με λίγο βασιλικό, μία κουταλιά ελαιόλαδο και μία κουταλιά σος σόγιας. Φροντίζω να πάει παντού και το αφήνω στο ψυγείο να μαριναριστεί τουλάχιστον 1 ώρα.

Στρώνω τις μελιτζάνες στο ταψί που το έχω αλείψει με λάδι, από πάνω τις τομάτες, τα κρεμμύδια και τα μανιτάρια, όλα κομμένα σε φέτες. Πασπαλίζω με την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο, βασιλικό, λίγο αλατοπόπερο, συμπληρώνω λίγο ελαιόλαδο (αν χρειάζεται). Άλλο υγρό δεν βάζω γιατί οι μελιτζάνες έχουν “ρουφήξει” αρκετό. Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο για 30’ περίπου, δηλαδή μέχρι να μαλακώσουν και να εξατμιστούν τα υγρά (αν έχει πολλά μπορώ να βάλω για 5’ το ταψί στον πάτο του φούρνου). Στο τέλος το ανεβάζω ψηλά και το βάζω στο γκριλ για άλλα 5’ ώστε να πάρει χρώμα. Βγάζω από το φούρνο και “σβήνω” με λίγη ακόμα σόγια.

Μπορώ να το σερβίρω με δύο τρόπους:

1. Ως κυρίως πιάτο, γαρνίροντας με μία κουταλιά γιαούρτι σόγιας, νιφάδες διατροφικής μαγιάς και λιαστή τομάτα. Συνοδεύω με σαλάτα (μαρούλι, αγγουράκι, τοματίνι, αβοκάντο) και προζυμένιο ψωμί με μπούκοβο, κουρκουμά λιναρόσπορο, κολοκυθόσπορο.

2. Ως συνοδευτικό, το βάζω στο μπλέντερ να γίνει μία σάλτσα και τη σερβίρετε πάνω σε ένα πιάτο ζυμαρικά ολικής άλεσης μαζί με νιφάδες διατροφικής μαγιάς.

Όπως και να το δοκιμάσετε θα εκπλαγείτε!

http://www.tasty-day.gr