Μελέτη: Το εμβόλιο της AstraZeneca κάνει όλα όσα περιμέναμε

Σύμφωνα με λεπτομερή ανάλυση ανεξάρτητων επιστημόνων, το εμβόλιο κατά του Covid-19 που αναπτύσσει η AstraZeneca σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ακολουθεί επακριβώς τις γενετικές οδηγίες με τις οποίες έχει προγραμματιστεί, προκαλώντας επιτυχώς έντονη αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος.

«Το εμβόλιο κάνει όλα όσα περιμέναμε και αυτά είναι καλά νέα για τη μάχη μας ενάντια στην ασθένεια», δήλωσε ο Ντέιβιντ Μάθιους, ιολόγος στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και επικεφαλής της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι η μεγάλη δοκιμή του εμβολίου στις ΗΠΑ έχει διακοπεί από τις 6 Σεπτεμβρίου, αφού ένας από τους εθελοντές φέρεται ότι εμφάνισε μια σπάνια νόσο, μια φλεγμονή του νωτιαίου μυελού που αποκαλείται εγκάρσια μυελίτιδα.

Παράλληλα, στη Βρετανία, μετά την έρευνα που διενεργήθηκε για τα θέμα, οι αρχές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκείς αποδείξεις ώστε να δηλώσουν μετά βεβαιότητας αν η ασθένεια συνδέεται ή όχι με το πειραματικό εμβόλιο. Επιτράπηκε έτσι να συνεχιστεί η δοκιμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπως έγινε επίσης στη Βραζιλία, την Ινδία και τη Νότια Αφρική.