Μείωση σε πάνω από 500 ήδη θαλάσσιας ζωής στους υφάλους της Αυστραλίας

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος της μείωσης αυτής, με τους θαλάσσιους καύσωνες και την αύξηση των ωκεάνιων θερμοκρασιών να πλήττουν με σφοδρότητα τα είδη που ζουν στους βραχώδεις και κοραλλιογενείς υφάλους. 

Πάνω από 500 κοινά είδη ψαριών, φυκιών, κοραλλιών και ασπόνδυλων που ζουν σε υφάλους γύρω από την Αυστραλία έχουν καταγράψει μείωση την τελευταία δεκαετία, διαπιστώνει νέα έρευνα, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν πως «δεν είναι όλα καλά στους ωκεανούς». 

Η άνοδος της παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι πιθανότατα ο βασικός λόγος της μείωσης αυτής, με τους θαλάσσιους καύσωνες και την αύξηση των ωκεάνιων θερμοκρασιών να πλήττουν με σφοδρότητα τα είδη που ζουν στους βραχώδεις και κοραλλιογενείς υφάλους. 

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Nature, παρακολούθησε 1.057 είδη, διαπιστώνοντας συρρίκνωση στο 57% από αυτά, ενώ περίπου 300 είδη έφθιναν με τέτοιο ρυθμό ώστε θα μπορούσαν να καταχωρηθούν στα απειλούμενα. 

Περίπου το 28% των ειδών αυτών διαπιστώθηκε πως έχουν καταγράψει πτώση κατά 39% ή περισσότερο σε διάστημα δέκα χρόνων, με αυτά που ζουν σε ψυχρότερα νερά να πλήττονται περισσότερο. 

 

«Οι μειώσεις αυτές συμβαίνουν εκτός οπτικού πεδίου και με μικρή δημόσια προσοχή» σημειώνει ο καθηγητής Γκράχαμ Έντγκαρ, θαλάσσιος περιβαλλοντολόγος στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας και επικεφαλής της έρευνας. 

Οπως λέει, το φαινόμενο των συρρικνούμενων ειδών ενδέχεται να είναι σοβαρότερο, καθώς υπάρχουν πολλά περισσότερα είδη που δεν έχουν καταγραφεί. Κάποια είδη θα μπορούσαν να εξαφανιστούν τώρα» προειδοποιεί ο ίδιος, εκφράζοντας την ανησυχία του: «Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό για εμένα. Κολυμπάω πέρα δώθε μετρώντας ψάρια και φύκια εδώ και τριάντα χρόνια και βλέπω από πρώτο χέρι τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης στο σύστημα. Προκαλεί εξαιρετική ανησυχία το πώς κινείται η κατάσταση. 

Η απώλεια των κελπιών είναι εξαιρετικά σημαντική, σημειώνει ο Έντγκαρ, καθώς αποτελούν τους ακρογωνιαίους λίθους γύρω από τους οποίους υπάρχει πληθώρα οικοσυστημάτων στα ψυχρότερα νερά της ηπείρου.

Σύμφωνα με την έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 35 επιστήμονες από διάφορα ερευνητικά ιδρύματα, τα μεγαλύτερα ψάρια μειώνονται γρηγορότερα από τα μικρότερα, πιθανώς λόγω της πίεσης από την αλιεία που επιτείνει την άνοδο της θερμοκρασίας. 

Για πολλά είδη των υφάλων, οι αυξανόμενες θερμοκρασίες των ωκεανών προβάλλουν ως «υπαρξιακή απειλή», προειδοποιούν οι ερευνητές. 

Πηγή: Guardian

kathimerini.gr