Η τρόικα καθιστά σαφές ότι τα μέτρα που περιλαμβάνει η κυβερνητική συμφωνία δεν αρκούν. Ζητεί επιτακτικά περίπου το 90% των μέτρων που θα ψηφιστούν να αφορούν μισθούς, συντάξεις και κοινωνικά επιδόματα, γεγονός που συνεπάγεται περαιτέρω μείωσή τους σε σχέση με την προ ημερών συμφωνηθείσα, αλλά και θέτει σχεδόν ως προαπαιτούμενο την αλλαγή στην εργατική νομοθεσία, και ιδιαιτέρως τη μείωση της αποζημίωσης λόγω απόλυσης αλλά και την κατάργηση των τριετιών της ΕΓΣΣΕ, γεγονός που συνεπάγεται νέες μειώσεις στους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα
Ταυτόχρονα, διεξάγεται ζωηρή κουβέντα για το είδος και το εύρος της διαπραγμάτευσης, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι υποστηρίζουν ότι η τρόικα χρονοτριβεί προκειμένου το πακέτο των μέτρων να διογκωθεί, ενώ εδώ και ημέρες διατυπώνεται προβληματισμός για το αν οι ενστάσεις των δανειστών είναι κάτι περισσότερο από σκληρά «ναζάκια» –που κάθε φορά καθιστούν τη λήψη των μέτρων επιτακτικότερη– ή όντως αποτυπώνουν εν συνόλω διαφορετικές στρατηγικές αναφορικά με την «ελληνική υπόθεση», πόσω μάλλον όταν πηγές της Κομισιόν τοποθετούν δυνητικά την εκταμίευση της δόσης ακόμα και τον… Ιανουάριο, ενώ τον Νοέμβριο υπάρχουν λήξεις ομολόγων, τα οποία χωρίς συνέχιση της χρηματοδότησης το Δημόσιο θα δυσκολευθεί να εξυπηρετήσει.
Τρόικα: Το χρέος και η ύφεση είναι μεγαλύτερα
Σήμερα η πλευρά του ΔΝΤ εξέφρασε μέσω του εκπροσώπου της κ. Πόουλ Τόμσεν την εκτίμηση ότι η ύφεση θα φτάσει το 5% του ΑΕΠ το 2013 λόγω των νέων μέτρων. Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας τοποθετεί την ύφεση στο 3,8% του ΑΕΠ, εκτίμηση η οποία εγγράφηκε και στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού.
Το χάσμα είναι ακόμη μεγάλο και διαπιστώθηκε για άλλη μια φορά στην συνάντηση της Δευτέρας. Το ζήτημα είναι καίριας σημασίας γιατί πάνω στην εκτίμηση για την ύφεση χτίζεται το σενάριο για τη βιωσιμότητα του χρέους. Αν το ΔΝΤ δεν πειστεί ότι το χρέος είναι βιώσιμο δεν μπορεί βάσει καταστατικού να αποφασίσει την εκταμίευση δόσης, όπως συνέβη και το περασμένο φθινόπωρο, όταν οι αντιρρήσεις του ΔΝΤ για το χρέος οδήγησαν στη συμφωνία για το «κούρεμα».
Το ελληνικό χρέος υπολογίζεται και από το υπουργείο Οικονομικών στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού σε 346,2 δισ. ευρώ ή 179,3% του ΑΕΠ το 2013.
– Μειώστε τις αποζημιώσεις – Δεν μπορούμε τώρα
Τελικώς, η τρόικα άνοιξε τη συζήτηση για τη μείωση των αποζημιώσεων λόγω απόλυσης, κατά τη σημερινή συνάντηση που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση.
Κατ΄ ουσίαν οι εκπρόσωποι των δανειστών επανέφεραν στο τραπέζι το περιβόητο e-mail που απέστειλαν πριν ένα μήνα περίπου στο υπουργείο Εργασίας με το οποίο ζητούσαν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, έτσι ώστε «να μειωθεί το εργατικό κόστος και να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».
Σύμφωνα με το περιεχόμενο του email προτείνονται οι εξής αλλαγές στις εργασιακές σχέσεις:
Περαιτέρω μείωση του κατώτατου μισθού μέσα από την αναθεώρηση της διαδικασίας για τη σύναψη της εθνικής συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Μείωση των αποζημιώσεων στον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε να διευκολύνεται η κινητικότητα του εργατικού δυναμικού και να μειωθεί το «κόστος εξόδου» του εργαζόμενου από την επιχείρηση.
Αύξηση του μέγιστου αριθμού των εβδομαδιαίων εργάσιμων ημερών από 5 σε 6 για όλους τους τομείς (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα). Περιορισμό της ελάχιστης ημερήσιας ανάπαυσης στις 11 ώρες. Αποσύνδεση των ωρών εργασίας των εργαζομένων από τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλέον πιεστική πρόταση ήρθε από τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ, Π. Τόμσεν, ο οποίος υποστήριξε κάτι που και ο ίδιος υπουργός Εργασίας έχει παραδεχθεί: ότι οι αποζημιώσεις στη χώρα μας είναι από τις πλέον υψηλές που ισχύουν στην Ευρώπη.
Από την πλευρά της πάντως η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας δήλωσε στους εκπροσώπους των δανειστών ότι «οι συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά εργασίας δεν είναι ώριμες για να ανοίξει ένα τέτοιο θέμα», τη στιγμή που και παρεμβάσεις το προηγούμενο διάστημα έχουν γίνει στο επίπεδο της μείωσης του χρόνου προειδοποίησης, αλλά και οι μισθοί έχουν υποχωρήσει σημαντικά, επηρεάζοντας και το ύψος της αποζημίωσης.
– Κόψτε τουλάχιστον τις τριετίες του βασικού – Σύντομα
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το capital.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών έθεσαν επίσης και το θέμα του κατώτατου μισθού για το οποίο η ελληνική πλευρά δεσμεύτηκε ότι στο αμέσως επόμενο διάστημα θα καταθέσει χρονοδιάγραμμα βάσει του οποίου θα καθορίζονται οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.
Αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα θα κατατεθεί και για το θέμα της μείωσης του μη μισθολογικού κόστους, ήτοι τη μείωση κατά 3,9% των εργοδοτικών εισφορών, κάτι βέβαια για το οποίο έχει εκφράσει ενστάσεις ακόμη και η εργοδοτική πλευρά.
Από μισθούς, συντάξεις και επιδόματα να προέλθουν τα 9,5 δισ. από τα 10,5
Χθες η τρόικα ζήτησε 2 δισ. ευρώ επιπλέον περικοπές του κοινωνικού κράτους, βάζοντας σύμφωνα με πληροφορίες στο «στόχαστρο» μεταξύ άλλων το δώρο των συνταξιούχων του ΟΓΑ με το επιχείρημα ότι πρόκειται για προνοιακή και μη ανταποδοτική σύνταξη, αλλά και τις απολύσεις στο Δημόσιο.
Το ζήτημα των απολύσεων σύμφωνα με τις ίδιες πηγές επικεντρώνεται σε φορείς και ΔΕΚΟ που θα κλείσουν ή θα συγχωνευθούν με την αιτιολόγηση ότι μόνο έτσι θα υπάρχει «δημοσιονομικό» αποτέλεσμα…. Το θέμα τίθεται επί τάπητος σήμερα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το οποίο έχει προγραμματίσει συνάντηση με την τρόικα.
Ανοικτά όμως παραμένουν σύμφωνα με πληροφορίες και τα 3 δισ. ευρώ των φόρων. Ένα μέρος τους δεν είναι «αποδεκτό» από τους επιτηρητές που αμφισβητούν τα έσοδα. Εξ ού αναφέρουν και ο προϋπολογισμός του 2013 είναι τόσο «φτωχός» σε παρεμβάσεις από την πλευρά των εσόδων (500 εκατ. ευρώ έναντι 7,3 δισ. ευρώ περικοπών δαπανών).
«Αντίο» οικογενειακά επιδόματα και αφορολόγητο
Δρομολογείται η χορήγηση ενός επιδόματος για κάθε οικογένεια με παιδιά (ή και μόνο ένα παιδί) που θα δίδεται απευθείας μέσω των εφοριών και όχι από τον ΟΓΑ, τις νομαρχίες κλπ.
Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, χαρακτήριζε «περισσότερο δίκαιο και πιο αποτελεσματικό» το νέο σύστημα γιατί θα εφαρμόζεται με εισοδηματικά κριτήρια.
Η ίδια πηγή διευκρίνιζε πάντως ότι από την αύξηση των ορίων ηλικίας κατά 2 έτη θα εξαιρεθούν όσοι έχουν θεμελιώσει δικαίωμα με το νόμο Λοβέρδου.
Ανώτατος παράγοντας του οικονομικού επιτελείο ότι τα νέα φορολογικά μέτρα που σχεδιάζονται θα ισχύσουν από το 2014, με βάση τις δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2013.
Ξεκίνησε τα τηλέφωνα ο Σαμαράς – επιζητά «πολιτική διαπραγμάτευση»
Με πολιτικά επιχειρήματα προσπάθησε χθες ο Αντ. Σαμαράς να κάμψει τις αντιρρήσεις της τρόικας, ενώ ταυτόχρονα ξεκίνησε και την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο με παράγοντες της Ε.Ε. και ομολόγους πρωθυπουργούς χωρών της Ευρωζώνης προκειμένου να εξασφαλίσει τη δέσμευσή τους για την άμεση καταβολή της δόσης των 31,5 δισ. ευρώ και την επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσημοι κυβερνητικοί κύκλοι, τόνιζαν αμέσως μετά τη συνάντηση ότι «δεν υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις», χαρακτήριζαν εργώδεις τις διαβουλεύσεις μαζί τους με στόχο «να τους παρουσιάσουμε με πειστικό τρόπο το πακέτο των μέτρων στο οποίο συμφώνησαν οι πολιτικοί αρχηγοί».
Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπογράμμιζαν πως «ο κ. Σαμαράς παράλληλα με τις συζητήσεις με την τρόικα, ξεκίνησε ένα κύκλο πολιτικής διαπραγμάτευσης» και στο πλαίσιο αυτό επικοινώνησε χθες με θεσμικούς παράγοντες της Ε.Ε, με πληροφορίες να αναφέρουν πως οι Ζ. Μ. Μπαρόζο και Χ. Βαν Ρομπάι ήταν οι πρώτοι συνομιλητές του πρωθυπουργού ενώ ακολούθησαν Μέρκελ, Ολάντ, ίσως και Λαγκάρντ.
Φόβοι για επιμήκυνση και καθυστέρηση της δόσης
Η ελληνική κυβέρνηση επιχειρεί να διασφαλίσει το άτυπο «ΟΚ» για την επιμήκυνση κυρίως από το Βερολίνο και το Παρίσι πριν μπει στην τελική ευθεία για την δοκιμασία του πακέτου στην Βουλή, αναφέρει ο Γιάννης Αγγέλης στο capital.gr.
Η στάση όμως των κοινοτικών εταίρων δεν φαίνεται να διευκολύνει αυτό το σχεδιασμό καθώς το πρόβλημα της Ισπανίας κυριαρχεί προς το παρόν ως προτεραιότητα μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης. Η κυβέρνηση της Μαδρίτης «τεχνικά» είναι έτοιμη να καταθέσει το αίτημα βοήθειας αλλά περιμένει και αυτή, την διαβεβαίωση της κας Μέρκελ ότι δεν θα βρεθεί η Ισπανία μπροστά σε μία πορεία ανάλογη με αυτή της Ελλάδας, με αλλεπάλληλες αναθεωρήσεις μέτρων που η κυβέρνηση της Μαδρίτης θεωρεί ότι πολιτικά δεν έχει τις αντοχές να ανταπεξέλθει…
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η Κομισιόν πιέζει την Μαδρίτη να καταθέσει άμεσα το αίτημα και πράγματι δεν αποκλείεται αυτό να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο έτσι ώστε να είναι το κεντρικό θέμα της ατζέντας στο Εurogroup της Δευτέρας.
Η αβεβαιότητα όμως παραμένει καθώς οι προϋποθέσεις που επίμονα ζητά η Μαδρίτη δεν εξασφαλίζονται. Δηλαδή η μη επιβάρυνση του χρέους της από το κονδύλι χρηματοδότησης των τραπεζών και η αποδοχή ως επαρκούς του πακέτου μέτρων που μόλις πέρασε από την βουλή (40 δισ. ευρώ), ως προϋπόθεση για κινητοποίηση της χρηματοδότησης από τον ESM.
Με ανοικτό το θέμα της Ισπανίας η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει απαντήσεις στο δικό της αίτημα, σημειώνουν διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες. Ακόμα και αν ψηφίσει αύριο το πρωί το πακέτο των μέτρων που διαπραγματεύεται με την τρόικα…
Πολύ περισσότερο δεν μπορεί να συζητηθεί το αίτημα της επιμήκυνσης.
Άλλωστε ούτε η έκθεση αξιολόγησης της τρόικας θα είναι έτοιμη πριν από τα μέσα ή τα τέλη Οκτωβρίου. Όσο για την έκθεση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ η αναμονή θα έχει επίσης «διπλωματικό» χρόνο καθώς με την έκδοσή της θα δρομολογηθεί η τελική φάση των αποφάσεων για την Ελλάδα.
Χαρακτηριστικό της «σύγχυσης» που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα είναι ότι επιτελικά στελέχη του κ. Σόιμπλε κάνουν λόγο για μετάθεση των απαντήσεων για την Ελλάδα πιθανώς και στα τέλη του α΄ διμήνου του 2013 «όταν θα έχει διαμορφωθεί μια συνολική εκτίμηση για τα οικονομικά αποτελέσματα του 2013…».
Η άποψη αυτή προς το παρόν τουλάχιστον χρησιμοποιείται κυρίως ως «απειλή» απέναντι στις πιέσεις που ασκεί και η γαλλική πλευρά για επίσπευση αποφάσεων, αλλά είναι ενδεικτική του πως παίζεται προς το παρόν το παιχνίδι των καθυστερήσεων.
Οι «ρεαλιστές» πάντως στις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για σοβαρό ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες δηλώσεις που θα προδιαγράφουν τις εξελίξεις στην Σύνοδο Κορυφής της 18ης Οκτωβρίου. Με την προϋπόθεση αυτή το πρώτο βήμα θα αφορά την εκταμίευση της επόμενης δόσης της οποίας όλες οι εκδοχές (δηλαδή είτε η εκταμίευσή της είτε η σε δόσεις απόδοσή της) θα αφορούν τον μήνα Νοέμβριο στην διάρκεια του οποίου υπάρχουν σημαντικές λήξεις ομολόγων που δεν μπορεί να εξυπηρετήσει το ΥΠΟΙΚ, με κύριο αποδέκτη την ΕΚΤ και ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες.
Υπό τις προϋποθέσεις αυτές μία κυβερνητική πτέρυγα αλλά και μία πλευρά της τρόικας δεν φαίνεται να βιάζονται να καταλήξουν σε επίσημη συμφωνία για το πακέτο των 13,5 δισ. ευρώ για το οποίο άλλωστε υπάρχουν παραδοχές ότι ίσως αυξηθεί ακόμα περισσότερο…
ThePressProject.gr