Μεγάλο θέμα στα διεθνή ΜΜΕ η συμφωνία Ελλάδας-Γαλλίας

Η συμφωνία Ελλάδας- Γαλλίας για την εγκαθίδρυση στρατηγικής εταιρικής σχέσης, που υπεγράφη σήμερα στο Παρίσι από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, όπως προβλήθηκε στα διεθνή μέσα:

«Η Γαλλία θα πουλήσει τρεις φρεγάτες στην Ελλάδα»- Le Figaro

Η απόκτηση από την Ελλάδα τριών φρεγατών Belharra που θα κατασκευαστούν στη Γαλλία, στο Lorient, είναι ” μαρτυρία εμπιστοσύνης και απόδειξης της ποιότητας της γαλλικής προσφοράς “, δήλωσε ο Εμμανουήλ Μακρόν στα Ηλύσια στο τέλος της υπογραφής της σύμβασης, λέει το σχετικό άρθρο της γαλλικής Le Figaro, στον υπότιτλο του οποίου τονίζεται ότι «Αυτή η σύμβαση επιτρέπει την ενίσχυση της «στρατηγικής εταιρικής σχέσης» μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας».

 

«Το αναπτυσσόμενο πρόγραμμα όπλων της Ελλάδας στοχεύει στην αντιμετώπιση των ενεργειών της Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο»- Le Monde

Η Γαλλία είναι μια από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διαμαρτυρήθηκε τους τελευταίους μήνες δημόσια εναντίον των τουρκικών ενεργειών, όπως τονίζεται στο σχετικό άρθρο της Le Monde. Η εφημερίδα χαρακτηρίζει την συμφωνία «παρηγοριά» για τη Γαλλία, αναφερόμενη στην προηγούμενη ακύρωση της σύμβασης μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας, ύψους 55 δις ευρώ.

«Η Γαλλία χάνει υπεργολαβία- Υπογράφει αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα»- Politico

Το Παρίσι επιδιώκει την σύσφιγξη των στρατιωτικών δεσμών του με την Ευρώπη, μετά την διπλωματική αποτυχία με την Αυστραλία και τις ΗΠΑ, επισημαίνει το Politico. Η σελίδα αναφέρει ότι η συμφωνία δίνει μια απαραίτητη «ώθηση» στην αμυντική βιομηχανία της Γαλλίας, καθώς και στην «επιθυμία του Γάλλου Προέδρου να ηγηθεί της στρατιωτικής αυτονομίας των ευρωπαϊκών χωρών».

Το άρθρο αναφέρεται, επίσης, στην πολιτική διάσταση και σημασία της συμφωνίας, λέγοντας ότι «ακρογωνιαίος λίθος της συμφωνίας είναι η ρήτρα αμυντικής συνδρομής» κάτι που «δύσκολα θα εντοπιζόταν» σε μια συμφωνία με το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ ή την Ολλανδία, που είχαν επίσης καταθέσει τις προσφορές τους για την πώληση εξοπλισμού στο ελληνικό Ναυτικό.

«Ο Μακρόν επιστρέφει σε αμυντική συμφωνία με την Ελλάδα, μετά την κρίση των υποβρυχίων»- Bloomberg

Κάνοντας μια επισκόπηση των όσων συνέβησαν με την AUKUS και τις εντάσεις μεταξύ Γαλλίας και Αυστραλίας, εξαιτίας της ακύρωσης της μεταξύ τους αγοραπωλησίας των υποβρυχίων, το άρθρο του Bloomberg καταλήγει στις σημερινές συνθήκες στην ανατολική Μεσόγειο και την σημασία της ελληνογαλλικής συμφωνίας.

«Η συμφωνία της Τρίτης έρχεται σε μια εποχή που το ελληνικό Ναυτικό αναβαθμίζει τον στόλο του και οι εντάσεις με την Τουρκία αυξάνονται ξανά, λόγω των τουρκικών ενεργειών σε αμφισβητούμενης κυριαρχίας περιοχές».

«Η γαλλοελληνική συμφωνία αποτελεί φυσικό επακόλουθο της γεωπολιτικής κατάστασης, ιδιαίτερα στην ανατολική Μεσόγειο», υπογραμμίζει το άρθρο του Bloomberg.

Το θέμα στον τουρκικό Τύπο

Η σύναψη της συμφωνίας φιγούραρε και στις μεγαλύτερες τουρκικές εφημερίδες.

«Η Γαλλία συνεχίζει να στηρίζει την Ελλάδα εναντίον της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο», έγραψε η En Son Haber, συμπληρώνοντας: «Μετά την ακύρωση της συμφωνίας υποβρυχίων 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων με την Αυστραλία, η βελόνα στράφηκε στην Ελλάδα» και παραθέτοντας τα λόγια του Μακρόν: «Πρέπει να συνεργαστούμε για να προστατεύσουμε την Ελλάδα από την επίθεση ή την επιθετικότητα». Τα λόγια αυτά συμπεριλήφθηκαν και στον υπότιτλο του σχετικού άρθρου της φιλοκυβερνητικής Yeni Safak, υπό τον λιτό τίτλο: «Αμυντική συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας».

Η Haber Turk αναφέρθηκε στους επαίνους του Μακρόν για την Ελλάδα και την σημασία της για τον ευρωπαϊκό πολιτισμό, τιτλοφορώντας το άρθρο της ως εξής: «Ο αγώνας του Μακρόν ενάντια στην “ωραιοποίηση” των Οθωμανών στην Ελλάδα».

«Δηλώνοντας ότι η Ελλάδα έγινε η χώρα στην καρδιά της Ευρώπης πολεμώντας κατά της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Μακρόν είπε ότι αυτή είναι η πρώτη στην ιστορία της Ευρώπης και σημαίνει πολλά για την Ευρώπη», έγραψε η Haber Turk, προσθέτοντας ότι τα «γαλλικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια νέα συμφωνία αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας στον τομέα της άμυνας κατά την επίσκεψη Μητσοτάκη στο Παρίσι».

«Τελευταία στιγμή … Ο Μακρόν ανακοινώνει: Η Ελλάδα αγοράζει 3 φρεγάτες από τη Γαλλία», ήταν ο τίτλος του άρθρου της Hurriyet. Το άρθρο αναφέρεται στα λόγια του Μακρόν, σύμφωνα με τον οποίο η συμφωνία αποτελεί «ένα τολμηρό πρώτο βήμα προς την ευρωπαϊκή στρατηγική αυτονομία», καθώς και στην άποψη του Γάλλου Προέδρου, ότι «οι Ευρωπαίοι πρέπει να πάψουν να είναι αφελείς» στις γεωπολιτικές αντιπαλότητες.

fimotro.gr