Μεγάλο φαγοπότι στα νοσοκομεία

Τι εξεταστικές επιτροπές, τι εισαγγελείς, πόσα δημοσιεύματα και καταγγελίες, το κύκλωμα στις προμήθειες των νοσοκομείων, δεν…χαμπαριάζει! Πληρώνουν τα κορόιιδα οι φορολογούμενοι και οι ασφαλισμένοι το πάρτι των “εκλεκτών”.

Ακόμα και το 2016 εταιρία τιμολογούσε ραδιοφάρμακα προς 2.200 ευρώ αντί 220 ευρώ!

Απίστευτες περιπτώσεις από το 2004 υπερτιμολογήσεων νοσοκομειακού υλικού μέσω offshore εταιριών, αλλά και φαρμάκων σε δεκαπλάσια τιμή στο δημόσιο απ’ ότι στον ιδιωτικό τομέα, αποκάλυψε ο Γενικός Επιθεωρητής του Σώματος Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και Πρόνοιας Σταύρος Ευαγγελάτος στην κατάθεσή του στην εξεταστική επιτροπή.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις υπερτιμολογήσεις στην προμήθεια ραδιοφαρμάκων και στην περίπτωση νοσοκομείου της Πάτρας, το 2016, όπου το ραδιοφάρμακο τιμολογήθηκε στα 2.200 ευρώ αντί για 220 ευρώ. Η ίδια μάλιστα, εταιρία για τουλάχιστον έξι χρόνια πωλούσε το ίδιο ραδιοφάρμακο στο δημόσιο στα 1.000 ευρώ και στον ιδιωτικό τομέα στα 500 με 600 ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν από τις έρευνες του ΣΕΥΥΠ, τα νοσοκομεία μέχρι το 2004 προμηθεύονταν βηματοδότες και απινιδωτές με απευθείας ανάθεση και σε τιμές πολύ υψηλές, το πλαίσιο των οποίων καθοριζόταν με κοινές υπουργικές αποφάσεις. Αποκάλυψε ακόμη, ότι λειτουργούσαν ακόμη και offshore εταιρείες «στην Κύπρο και αλλού» οι οποίες ιδρύονταν για να αλλοιώνεται η πραγματική εικόνα των τιμών εισαγωγής με συνέπεια η τιμή στην Ελλάδα να διαμορφώνεται σε πολλαπλάσια τιμή από άλλες χώρες, ζημιώνοντας τόσο το Δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Σταύρος Ευαγγελάτος, αναφέρθηκε ακόμη, στην περίπτωση του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας, στο οποίο –όπως είπε- την περίοδο 2008-2009 δεν εφαρμόσθηκαν οι συμβάσεις για την προμήθεια και διαχείριση λαπαροσκοπικών υλικών, μοσχευμάτων και άλλων με αποτέλεσμα να προκληθεί ζημία 6,8 εκατ. ευρώ το 2008 και το 2009.

bankwars.gr