Μεγάλη Βρετανία: Εκτός κούρσας για την ηγεσία των Συντηρητικών ο Τομ Τούγκεντχατ

Το final-4 των υποψηφίων

Ο βουλευτής Τομ Τούγκεντχατ τέθηκε εκτός μάχης για την ηγεσία των Συντηρητικών, κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας που έλαβε χώρα το βράδυ της Δευτέρας.

Ο 49χρονος Τομ Τούγκεντχατ έλαβε μόλις 31 ψήφους και επομένως την πέμπτη (τελευταία) θέση στην ψηφοφορία της Δευτέρας, που ήταν η τρίτη κατά σειρά ψηφοφορία μεταξύ των βουλευτών του Συντηρητικού κόμματος. Έτσι αποκλείστηκε από την κούρσα διαδοχής. Ήταν ο τελευταίος υποψήφιος αρχηγός των Τόρις χωρίς κυβερνητική εμπειρία.

Πρώτος ήρθε ο Ρίσι Σούνακ με 115 ψήφους (+14 από το δεύτερο γύρο), δεύτερη η Πένι Μόρνταντ με 82 ψήφους (-1), τρίτη η Λιζ Τρας με 71 ψήφους (+7) και τέταρτη η Κέμι Μπάντενοχ, με 58 ψήφους (+9).

Αυτό σημαίνει ότι ο/η επόμενος/η πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου θα είναι είτε γυναίκα (για τρίτη φορά στην ιστορία της χώρας, μετά την Μάργκαρετ Θάτσερ και την Τερέζα Μέι) είτε μέλος εθνικής μειονότητας (ο Ρίσι Σούνακ είναι ινδικής καταγωγής, ενώ η Κέμι Μπάντενοχ είναι μαύρη).

Αύριο, Τρίτη 19 Ιουλίου, θα πραγματοποιηθεί νέα ψηφοφορία με ακόμα έναν υποψήφιο να αποκλείεται, ενώ την Τετάρτη θα καθοριστεί το τελικό ζευγάρι υποψηφίων από τους οποίους τα μέλη του Συντηρητικού Κόμματος θα επιλέξουν τον επόμενο ηγέτη των Τόρις και επόμενο Πρωθυπουργό.

fimotro.gr