Mεγάλες καταστροφές σε καλλιέργειες στο Δήμο Παλαμά απ’ το μπουρίνι (Βίντεο)

Δεν έχει τελειωμό το δράμα στο Δήμο Παλαμά που πέφτει από τη μια καταστροφή στην άλλη, καθώς όπως δείχνουν τα πράγματα έχει μπει κυριολεκτικά στο στόχαστρο της… κλιματικής αλλαγής!

Ειδικά οι αγρότες της περιοχής, από τον «Ιανό» και μετά, δεν σταματούν να μετρούν βαριά πλήγματα από ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως το σημερινό (18/7) νέο μπουρίνι που νωρίς το απόγευμα «χτύπησε» κυρίως την ευρύτερη περιοχή του Παλαμά, των Καλυβακίων και του Μάρκου.

Ένα καταστροφικό «μείγμα» από δυνατούς ανέμους, βροχή και χαλάζι για περίπου ένα τέταρτο της ώρας ήταν αρκετό για να φέρει τα πάνω κάτω στην πόλη και στα περίχωρα, ξεριζώνοντας δένδρα, κολώνες ηλεκτρισμού και πετώντας μακριά σκεπές κτιρίων και αγροτικών εγκαταστάσεων.

 

 

Ειδικά στον Παλαμά, απέναντι από το Κέντρο Υγείας, έπεσε από τη θύελλα ένα τεράστιο δένδρο, κλείνοντας διπλανό δρόμο και κόβοντας ηλεκτροφόρα καλώδια, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα το Νοσηλευτικό Ίδρυμα να μην έχει παροχή ρεύματος μέχρι αργά το απόγευμα.

Τελικά λίγο αργότερα αποκαταστάθηκε η ηλεκτροδότησή του, όπως και στη γύρω περιοχή όπου είχε διακοπεί για μερικές ώρες.

 

 

Στο «σκοτάδι» παραμένει όμως μέχρι αυτή την ώρα (21.15) το μισό χωριό Καλυβάκια καθώς έχει πέσει κεντρική κολώνα ηλεκτροδότησης και γίνονται προσπάθειες αποκατάστασης της ζημιάς από τεχνικά συνεργεία Δήμου Και ΔΕΗ.

Επίσης, πίσω από το Δημαρχείο, κομμάτια δένδρου κόπηκαν και έπεσαν πάνω σε σταθμευμένα αυτοκίνητα, ενώ σκορπίστηκε στους πέντε ανέμους και μια μεταλλική σκεπή πάνω από ισόγειο κτήριο με ιδιωτικό φροντιστήριο.

Αρκετά σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν και η Πυροσβεστική Υπηρεσία δέχθηκε δεκάδες κλήσεις για άντληση υδάτων από οικόπεδα, υπόγεια.

Παράλληλα, καλλιέργειες με βαμβάκια, καλαμπόκια, τριφύλλια, αμπέλια και οπωροκηπευτικά καταστράφηκαν ολοσχερώς την πιο κρίσιμη περίοδο της ανάπτυξής τους.

Περιοδεία στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Παλαμά έκαναν μαζί ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Σακελλαρίου, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Κωστής Νούσιος, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καραγιάννης και ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κώστας Γαϊτανίδης.

 

 

Ο κ. Σακελλαρίου μιλώντας για την κατάσταση στο KarditsaLive.Net επισήμανε πως τα προβλήματα είναι ξανά πάρα πολλά, έπεσαν δένδρα, και στύλοι της ΔΕΗ, «έφυγαν» σκεπές, έπαθαν ζημιές αυτοκίνητα και καταστράφηκαν καλλιέργειες.

Όπως τόνισε, ο Δήμος συγκεντρώνει ακόμη στοιχεία για τις καταστροφές που επικεντρώνονται απ’ ότι φαίνεται στον περιφερειακό του Παλαμά, σε Καλυβάκια και Μάρκο.

Επιπλέον ο κ. Σακελλαρίου σημείωσε ότι η πόλη πλημμύρισε, καθώς ο Παλαμάς είναι επίπεδος και όλα τα όμβρια ύδατα συγκεντρώνονται στα περιμετρικά κανάλια τα οποία λόγω της άρδευσης ήταν γεμάτα με νερό με αποτέλεσμα να παρουσιαστούν πλημμυρικά φαινόμενα.

 

 

Από την πλευρά του ο κ. Νούσιος τόνισε τις μεγάλες ζημιές που έγιναν ιδιαίτερα στην πόλη, στις καλλιέργειες και δίπλα στο Κέντρο Υγείας όπου έπεσε όπως αναφέραμε ένα δένδρο.

«Είμαστε εδώ για να κινήσουμε άμεσα όλες τις διαδικασίες, να γίνουν οι αναγγελίες και οι δηλώσεις ζημιών στον ΕΛΓΑ» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Νούσιος.

Να σημειωθεί ότι προς βοήθεια της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Παλαμά στην αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης στην πόλη συνέδραμαν και δυνάμεις από την Καρδίτσα και τις άλλες πόλεις του Νομού μας.

karditsalive.gr