Με την αντιπροσωπεία Γερμανών Βουλευτών ο Χ.Μαγκούφης

3____________________1

Ο κος Μαγκούφης Χρήστος, Βουλευτής Ν Τρικάλων, υποδέχθηκε την 8μελή Αντιπροσωπεία, Γερμανών Βουλευτών μελών της Κοινοβουλευτικής Γερμανοελληνικής Ομάδας Φιλίας της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας.

Στη συνάντηση με την αντίστοιχη Κοινοβουλευτική Ομάδα Ελληνογερμανικής Φιλίας της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρόεδρος της κος Μαγκούφης παρουσία του Πρέσβη της Γερμανίας στην Αθήνα καλοσώρισε την Αντιπροσωπεία των Γερμανών Βουλευτών λέγοντας.

Αξιότιμη κυρία Πρόεδρε, Annette Groth

Αξιότιμη συναδέλφισσα κυρία Elke Ferner

Αξιότιμοι συνάδελφοι κ.κ. Michael Hennrich, Dr Erwin Lotter, Kai Gehring, Jurgen Klimke, Steffen Bilger, Heinz-Joachim Bilger,

Αξιότιμε Πρέσβη κύριε Dr. Ronald Wegener

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Θεωρώντας αναγκαία την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μας και την ενίσχυση του πολιτικού διαλόγου σε κοινοβουλευτικό επίπεδο, και λαμβάνοντας υπόψη το ενδιαφέρον σας για επίσημες επαφές με Έλληνες Βουλευτές, μέλη της Ελληνικής Κυβέρνησης και λοιπά πρόσωπα του δημόσιου και παραγωγικού βίου της χώρας, χαιρετίζω την ανταπόκρισή σας στην επίσημη πρόσκλησή μου και δοθείσης της ευκαιρίας, εκδηλώνουμε και το δικό μας ενδιαφέρον για επίσκεψη στη χώρα σας, αναμένοντας και τη δική σας επίσημη πρόσκληση.

Ήδη στο πρόσφατο παρελθόν είχαμε την ευκαιρία να υποδεχθούμε στη Βουλή των Ελλήνων, τον πρόεδρο της Γερμανικής Βουλής κύριο Dr. Norbert Lamert, τον αγαπητό συνάδελφο κο Jurgen Klimke καθώς και συναδέλφους των κοινοβουλίων των κρατιδίων της Έσσης και Βαυαρίας με τους οποίους αναπτύχθηκε πλούσιος και γόνιμος διάλογος.

Πιστοί στις πολιτιστικές αξίες και παραδόσεις των λαών μας που διαμόρφωσαν ένα ισχυρό πλαίσιο συνεργασίας τόσο σε επίπεδο διμερών σχέσεων όσο και εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δίνεται με τη σημερινή μας συνάντηση η δυνατότητα διεύρυνσης του διαλόγου.

Κοινός μας στόχος η αντιμετώπιση των προκλήσεων στο σύγχρονο Ευρωπαϊκό και Παγκόσμιο γίγνεσθαι με πνεύμα συναδέλφωσης, αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης στην ύπαρξη ενδοχώριων προβλημάτων και εθνικών ζητημάτων.

Βασική αρχή της κατανόησης των προβλημάτων αποτελεί η ειλικρινής στάση όλων μας απέναντι στα υπαρκτά προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι η χώρα μας αντιμετωπίζει οικονομική κρίση με μεγάλο δημοσιονομικό έλλειμμα και τεράστιο δημόσιο χρέος, και τούτο αφενός ως παράγωγο λαθεμένων πολιτικών του παρελθόντος απέναντι στις οποίες στεκόμαστε αυτοκριτικά και αφετέρου από τις αρνητικές επιδράσεις στην Ελληνική οικονομία, από τη διεθνή κρίση και τις αλλεπάλληλες και συντονισμένες επιθέσεις κερδοσκοπικών κύκλων.

Ήδη η χώρα μας κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους από την υπογραφή του μνημονίου με την Τρόϊκα, προχώρησε στη λήψη πολύ σκληρών και δυσβάσταχτων για τον Ελληνικό λαό μέτρων, με στόχο την ανασυγκρότηση του κράτους και της Ελληνικής οικονομίας, μέσω των οποίων επιτεύχθηκε σημαντικότατη μείωση του ελλείμματος κατά 5% του ΑΕΠ, αλλά δυστυχώς υπήρξε επιβαρυντική απόκλιση στους στόχους που αφορούν την ύφεση που ανήλθε στο 4,5% του ΑΕΠ και την ανεργία που έφτασε στο 15%, φέροντας σε απόγνωση τα μικρά και μεσαία στρώματα, δημιουργώντας συνθήκες κοινωνικής έκρηξης. Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλαν μεταξύ άλλων :

1ον Η περιορισμένη αναπτυξιακή διάσταση των σκληρών μέτρων του μνημονίου,

2ον Η καθυστέρηση στην παραδοχή της πραγματικότητας, ότι η κρίση χρέους δεν είναι μόνο Ελληνικό πρόβλημα, αλλά πρόβλημα της Ευρωζώνης, με αποτέλεσμα την αργοπορία λήψης απόφασης και εφαρμογής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης,

3ον Οι αρχικά δυσβάστακτοι όροι λήψης του δανείου των 110 δις €, με υψηλότατο επιτόκιο 5% και μικρής χρονικής περιόδου αποπληρωμής σε 3 χρόνια, που εν τέλει τροποποιήθηκαν με νεότερη απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής,

4ον Η διόγκωση του Δημόσιου Χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ, που ανήλθε στο 148%, με αποτέλεσμα να ενταθούν σε βάρος της Ελλάδας οι κερδοσκοπικές επιθέσεις, ανεβάζοντας τα spreads στις 1300 μονάδες καθιστώντας, σχεδόν αδύνατη την επιστροφή της Ελλάδας εντός του 2011 στις αγορές, και πάρα πολύ δύσκολη την βιοσημότητα διαχείρισης του Δημόσιου Χρέους.

Απέναντι σε αυτή την πραγματικότητα η Ελλάδα στέκεται με αίσθηση ευθύνης έναντι των Ευρωπαϊκών λαών και δεν επιλέγει ούτε την πτώχευση ούτε την έξοδο από το Ευρώ, πράγμα που θα δημιουργούσε πρόβλημα στην Ευρωζώνη και κυρίως στους καταθέτες των Γερμανικών και Γαλλικών τραπεζών.

Τουναντίον, η Ελλάδα συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια εξυγίανσης της Ελληνικής οικονομίας με σκληρά μέτρα και πρωτοφανείς θυσίες εκ μέρους του Ελληνικού λαού.

Αυτό συνεπάγεται ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι μας, στα πλαίσια της αλληλεγγύης, αναγνωρίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού και τις προσπάθειες της Κυβέρνησης πρέπει να αναθεωρήσουν τη πολύ σκληρή τους στάση έναντι της χώρας μας και παράλληλα να θωρακίσουν το Ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα από τις επιθέσεις των κερδοσκόπων, δημιουργώντας ένα Ευρωπαϊκό σύστημα αξιολόγησης, που θα λειτουργεί στη βάση πραγματικών δεδομένων, μακράν της πρακτικής των υπερατλαντικών οίκων αξιολόγησης Moodys Fitch και Standart & Poors, που λειτουργούν κερδοσκοπικά και με αδιαφάνεια.

Είναι καιρός η Ευρώπη να αντιδράσει καταλυτικά στον τρόπο λειτουργίας των διεθνών αγορών και η πολιτική να ρυθμίσει τα της οικονομίας.

Καθότι οι αγορές δεν είναι μόνο θεωρητικά ισχυρές, όταν υπάρχουν άτομα και κύκλοι με οικονομικά συμφέροντα που στοιχηματίζουν υπέρ της πτώχευσης των χωρών και της εξαθλίωσης των λαών τους.

Στην παγκοσμιοποιημένη οικονομία επικρατεί η αντίφαση πως ενώ οι πολιτικοί εκλέγονται για τα κράτη τους, οι αποφάσεις και η εξουσία μεταφέρονται από τα κράτη προς μια παγκόσμια σφαίρα, η οποία δεν διαθέτει δυστυχώς ακόμα ρυθμιστικό πλαίσιο.

Εδώ αναδεικνύεται το δημοκρατικό έλλειμμα της ΕΕ καθότι τα κράτη μέλη της εργάζονται ακόμα υπερβολικά σε επίπεδο εθνικής σφαίρας, όμως το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί θεσμική ολοκλήρωση και συλλογική απάντηση στις αγορές προκειμένου να τις ρυθμίσει και να τις καταστήσει λιγότερο ασταθείς.

Επίσης προς υπέρβαση των προβλημάτων στην Ευρωζώνη, θεωρώ αναγκαία την υιοθέτηση και θέσπιση του Ευρωομολόγου καθώς και των αναπτυξιακών ομολόγων συνδεδεμένων με μεγάλα έργα, στα πλαίσια ενός νέου σχεδίου Marshall, για το οποίο ήδη αρκετές σοβαρές φωνές το προτείνουν και στη χώρα σας.

Ως προς το οικονομικό ζήτημα οφείλω να τονίσω, ότι η σωτηρία της Ελληνικής οικονομίας, που δεν μπορεί να γίνει με όρους υποταγής και ξεπουλήματος του εθνικού μας πλούτου, είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης και της Γερμανίας ειδικότερα, καθότι η Ελλάδα αποτελεί όχι μόνο αξιόπιστο αλλά και σημαντικό πελάτη των γερμανικών εξαγωγών και ιδίως στα εξοπλιστικά της προγράμματα, πράγμα που αποδεικνύεται ιστορικά.

Επίσης θεωρώ ότι το πεδίο οικονομικής συνεργασίας μεταξύ των χωρών μας μπορεί να διευρυνθεί σε αρκετούς τομείς της οικονομίας μεταξύ των οποίων η ενέργεια, οι μεταφορές, ο τουρισμός, η παραθεριστική και όχι μόνο κατοικία, οι νέες τεχνολογίες και τα τρόφιμα.

Κλείνοντας την τοποθέτησή μου, καθότι ο χρόνος λιγοστός οφείλω να επισημάνω ότι η χώρα μας παρά τις περιορισμένες οικονομικές δυνάμεις που διαθέτει και σε περίοδο κρίσης αντιμετωπίζει με τη δέουσα υπευθυνότητα την παράνομη μετανάστευση υποστηρίζοντας τη συνθήκη Sengen και με απόλυτο σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα.

Θεωρώ όμως σκόπιμο να επισημάνω την αναγκαιότητα της περαιτέρω στήριξης της χώρας μας, στην αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών, καθότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, με παράλληλη αναθεώρηση της συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ, πράγμα που γίνεται πλέον περισσότερο κατανοητό και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, μετά τις εξελίξεις στις χώρες της Βόρειας Αφρικής και Μέσης Ανατολής.

Ειδικότερα τα θέματα που άπτονται των μεταναστευτικών ροών, θα μας δοθεί η ευκαιρία τόσο στη συνάντησή μας με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, όσο και με την επίσκεψή μας στον Έβρο να τα δούμε ειδικότερα.

Σας Ευχαριστώ

Το πρόγραμμα της Αντιπροσωπείας της Bundestag περιελάμβανε ακόμα, την πρώτη ημέρα της επίσκεψης συνάντηση στην Τράπεζα της Ελλάδος, συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής. κ. Φίλιππο Πετσάλνικο και ολοκληρώθηκε με επίσημο δείπνο που παρέθεσε ο Πρόεδρος της Ομάδας Ελληνογερμανικής Φιλίας κος Χρήστος Μαγκούφη.

Την Τρίτη τα μέλη της αντιπροσωπείας συναντήθηκαν με τον κο Κnapp, Διευθύνοντα Σύμβουλο Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου, με εκπροσώπους των Κομμάτων ΝΔ, ΚΚΕ, ΛΑΟΣ, ΣΥΡΙΖΑ με την ανεξάρτητη βουλευτή κα Ντ. Μπακογιάννη, ενώ ξεναγήθηκαν στο Μουσείο της Ακρόπολης, και παρακάθησαν σε επίσημο γεύμα που παρέθεσε ο Α’ Αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Γρηγόρης Νιώτης.

Το απόγευμα της Τρίτης συναντήθηκαν με το Προεδρείο και μέλη των Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Οικονομικών Υποθέσεων και Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, ενώ το βράδυ παρακάθησαν σε δείπνο υποδοχής παρατιθέμενο από τον Πρέσβη της Γερμανίας, Dr. Roland Wegener.

Το πρωί της Τετάρτης θα συναντηθούν με τον διευθυντή του γερμανικού σχολείου στην Αθήνα κ.Τhomas Fischer, με τον κ. Γεωργιο Τσαρμπόπουλο, διευθυντή του γραφείου της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κο Σηφουνάκη, με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Χρήστο Παπουτσή, και θα αναχωρήσουν αργότερα για την Καισαριανή όπου θα συναντηθούν με τα μέλη της Πρωτοβουλίας Προστασίας του Δάσους της Καισαριανής. Το απόγευμα θα αναχωρήσουν για την Αλέξανδρούπολη.

Στην επίσκεψή τους στον Έβρο θα τους συνοδεύσει εκπροσωπόντας τη Βουλή των Ελλήνων ο κος Μαγκούφης, ενώ στο αεροδρόμιο θα τους υποδεχθούν ο Γενικός Πρόξενος της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, κύριος Wolfgang Hoelscher-Obermaier, ο επίτιμος Πρόξενος της Γερμανίας κύριος Σταμάτη Κουρούδη, βουλευτές του Έβρου, ο Περιφερειάρχης Αν Μακεδονίας και Θράκης κος Γιαννακίδης, υπηρεσιακοί παράγοντες της Βουλής των Ελλήνων, ο Πρέσβης κος Αλεξανδρής, εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ στην Ξάνθη.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχουν σε σύσκεψη στην Περιφέρεια με επίκεντρο θέματα οικονομίας και τουρισμού με εκπροσώπους τοπικών αρχών και αρμόδιων για τα παραπάνω θέματα φορέων, όπως δημάρχους, εκπρ. Υπουργείου ΥΠΕΞ, εκπρόσωπο Δημοκρίτου Πανεπιστημίου Θράκης κλπ.). προέδρους επιμελητηρίων, εκπρ. του Ελληνογερμανικού Ε.Β.Ε./Παράρτημα Β.Ε., εκπρ. Συνδέσμων Ξενοδόχων, του Γενικού Προξένου της Γερμανίας και του επίτιμου Προξένου της Γερμανίας στη Θράκη.

Την επόμενη ημέρα η Αντιπροσωπεία θα μεταβεί στην Ορεστιάδα όπου θα ενημερωθεί από τον Αστυνομικό Δ/ντή Ταξίαρχο κ. Γ. Σαλαμάγκα, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Frontex, θα επισκευθεί το Φυλάκιο και το Κέντρο Υποδοχής Μεταναστών όπου θα ενημερωθούν από την διεύθυνση και τον γιατρό του Κέντρου Υποδοχής, αργότερα θα επισκευθούν στο Σουφλί το Μουσείου Μεταξιού και στην επιστροφή στην Αλεξανδρούπολη θα επισκεφθούν την Πανεπιστημιακή Κλινική Αλεξανδρούπολης, όπου θα συνομιλίσουν με τον Πρόεδρο Τμήματος Ιατρικής Δ.Π.Θ., Καθ. Δ./Α. Βερέττα και νέους γιατρούς.

Την Παρασκευή θα επιστρέψουν στην Αθήνα, από όπου και θα αναχωρήσουν για τη Γερμανία.

Σύνθεση Αντιπροσωπείας:

  • κα. Annette Groth , (DIE LINKE) (Πρόεδρος ΟΦ επικεφαλής)
  • κ. Michael Hennrich, (CDU/CSU)
  • κα. Elke Ferner, SPD)
  • κ. Dr Erwin Lotter, (FDP)
  • κ. Kai Gehring, (Bündnis 90/Die Grünen),
  • κ. Jurgen Klimke, (CDU/CSU)
  • κ. Steffen Bilger (CDU/CSU)
  • κ. Heinz- Joachim Bilger (SPD)
  • κα. Philine Nau ( Γραμματέας Κοινοβουλευτικών Ομάδων)
  • κα. Maria Stavraka (Διερμηνέας)